Connect with us

Politika

„BJEŽE OD ODGOVORNOSTI“: Šta se krije iza SDS-ovog odbijanja učešća u širokoj koaliciji?

Srpska demokratska stranka neće biti dio široke koalicije u Republici Srpskoj, potvrdio je vršilac dužnosti predsjednika te stranke Milan Miličević.

Odgovorio im je novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. SDS je, kaže, gubitnička politička partija i neće je moliti da bude dio te koalicije, ali je istakao da je važno da Narodna skupština Srpske može da spriječi štetne odluke i zahtjeve bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva.

To što stranačku politiku izdižu nad nacionalnom, za Dodika je, kaže, potvrda da je SDS propala partija.

Za novoizabranog srpskog člana Predsjedništva Željku Cvijanović, SDS-ovo odbijanje nije iznenađenje, već uvriježena praksa. S druge strane, kaže, SNSD nastavlja da opravdava povjerenje građana, okupljajući one koji žele da doprinesu jačanju pozicije Republike Srpske.

Tragom SDS-a, i PDP i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića odbili su bilo kakve pregovore o širokoj koaliciji. Univerzitetski profesor Drago Vuković kaže da opozicija nastavlja da bježi od odgovornosti.

Borba za nacionalni interes u Sarajevu u jednoj agresivnoj politici Bošnjaka je vrlo teška i odgovorna, lakše je ovako reći „nećemo sa ovima koji se bore za vlast“, a bježati od zaštite vitalnog nacionalnog interesa. To nije dobro za
opoziciju, oni nastavljaju tim putem i mislim da na sljedećim izborima i ne treba da izađu na izbore – kaže Vuković.

Alarm za povlačenje iz politike opoziciji je odzvonio kada nisu uspjeli da nacionalnu politiku, stave iznad uskostranačkih interesa, zaključuje Vuković.

(RTRS)

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno