Connect with us

Banjaluka

BORCI poručili ĐAJIĆU: ”Sram te bilo! Osporavanjem izgradnje spomenika omalovažavaš poginule borce i njihove porodice”

Borci Republike Srpske ogorčeni su zbog političkog mešetarenja Vlade Đajića predsjednika Gradskog odbora SNSD-a u vezi sa gradnjom Centralnog spomen-obilježja u Banja Luci.

Od toga da se u najvećem gradu Srpske, tri decenije nakon rata, izgradi centralni spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske, političarima je postalo bitnije ko će ga sagraditi i na čijoj zemlji.

Ovo je ukratko epilog najnovijeg političkog sukoba na relaciji SNSD, odnosno prvog čovjeka Gradskog odbora te stranke, Vlade Đajića, sa gradonačelnikom Banjaluke, Draškom Stanivukovićem.

U najnovije političko blato ovaj put se pokušavaju uvući oni koji su najzaslužniji za stvaranje Srpske, a to su poginuli borci, u čiju čast je u Banjaluci počela izgradnja centralnog spomen obilježja.

 Narodne pare u privatni džep

Radovi na izgradnji spomenika uveliko traju, a ranije je predstavljeno i idejno rješenje kako bi spomenik trebalo da izgleda.

Međutim, da kod nas ništa ne može proći bez politike potrudio se da još jednom demonstrira Vlado Đajić, koji je uputio inicijativu da se gradnja stopira, a spomenik izmjesti stotinak metara dalje.

Da apsurd bude veći, Đajić traži da se spomenik izgradi na privatnom zemljištu, koje prethodno treba da se otkupi!

Drugim riječima, Đajić traži da se iz gradskog budžeta u nečiji privatni džep uplate milioni maraka za zemljište koje se nalazi samo stotinak metara dalje od lokacije na kojoj je gradnja već počela.

Sociolog Vladimir Vasić ističe da lakrdija koja se stvara oko izgradnje spomenika palim borcima VRS dovoljno govori o sistemu vrijednosti i sistemu nacionalne svijesti našeg društva.

– Ovo je najbolji pokazatelj onoga da cilj opravdava sredstvo. Dakle, imamo s jedne strane iskrene patriote, odnosno borce Republike Srpske, i sa druge strane lažne, kvazi patriote, odnosno ljude koji pokušavaju da se na njihov račun obogate i da stvore neke političke manevre – ističe Vasić za Srpskainfo.

Ko zastupa borce?

Dodaje da je najveća tuga i sramota kada o borcima VRS pričaju oni koji nisu imali ili su imali male zasluge u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vasić kaže da je pretužno što se tek danas, 30 godina poslije rata, govori o izgradnji centralnog spomen obilježja za ljude koji su najzaslužniji za stvaranje Srpske.

– I što je najgore, neki ljudi u svemu tome traže svoj lični interes. To bi trebala da bude kap koja prelijeva čašu za predstavnike boraca, ali na žalost i tu je politika umiješala svoje prste. Predstavnici boraca su politički involvirani i na kraju nema ko da ih zastupa – ističe Vasić.

Da su Srbi 90-ih godina imali ovakvu političko razjedinjenje, kako kaže Vasić, ovakvu političku i nacionalnu destrukciju, danas uopšte ne bi ni bilo Srpske.

Pretužno je, kako dodaje on, da politika petlja svoje prste u ono što bi trebalo da ima nacionalno jedinstvo i nacionalni interes.

Vasić kaže da je krajnje nekorektno i drsko da se bilo ko poigrava sa poginulim borcima Srpske.

– Sramota je da toliko godina poslije rata mi još nemamo centralno obilježje za poginule borce, a još veća sramota je to što neko želi neki politički ćar u svemu tome – poručuje Vasić.

“Bezobrazluk koji iritira”

 Potpredsjednik Udruženja veterana Republike Srpske, Nedeljko Klincov, ističe da najnovija politička prepucavanja oko mjesta gdje bi spomenik trebao da se gradi nije ništa drugo već produkt naše stvarnosti.

– Očito se igra još jedna politička igra. Žao mi je što su se borci opet našli u središtu političkih prepucavanja – kaže Klincov.

On ističe da je 20 godina jedna politička opcija vladala Banjalukom i nisu se sjetili da postave bilo kakav spomenik poginulim borcima, braniocima i stvaraocima Srpske, a sada pokušavaju opstruisati izgradnju.

– Sad, kada je izgradnja počela, našao se neko da kaže kako ne može tu već treba kupiti nečiju privatnu zemlju, sto metara dalje. To je bespredmetno uopšte komentarisati. Taj bezobrazluk toliko već iritira nas obične ljude da je postalo strašno to komentarisati – poručuje Klincov.

Pukovnik Vojske Republike Srpske i Vojske Jugoslavije u penziji Miloja Misirača ističe da ne želi da ulazi u politiku, jer se nikada nije bavio njom, iako se politika danas uvukla u sve pore našeg društva.

– Nekome je očito cilj da pravi cirkus od VRS i poginulih boraca. Imam osjećaj da neko ima zadatak da opstruiše izgradnju spomenika pa sad izmišlja nove lokacije. Svi koji osporavaju izgradnju spomenika, koja je već počela, očito imaju za cilj da omalovažavaju poginule borce i njihove porodice, ali i Vojsku RS. Ništa se ne dešava slučajno, to je očito nečiji projekat – poručuje Misirača.

Navodi da je očito na djelu „rastakanje mjesta i značaja Odbrambeno-otadžbinskog rata, po nečijem nalogu“.

– Kada izanalizirate sve te organizacije koje su navodno proistekle iz otadžbinskog rata vidite da su to sve politički ogranci. Nema u tim organizacijama ni istinskih boraca ni starješina. Sve su to politički aktivisti i interesne grupe – poručuje Misirača.

SrpskaInfo/Banjaluka24.com

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ URUČIO BESPOVRATNA sredstva za devet porodica poginulih boraca ZA STAMBENO ZBRINJAVANJE

Bespovratna novčana sredstva za potrebe stambenog zbrinjavanja u iznosu od oko 200.000 KM uručena su za devet porodica poginulih boraca.

Naime, riječ je o sredstvima za kupovinu ili izgradnju stambenog objekta dodijeljenim prema listi, utvrđenoj putem javnog konkursa.

Vaučere porodicama uručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom istakao da je danas ispunjena još jedna zavjetna dužnost prema onima koji su najzaslužniji što smo danas ovdje i živimo slobodno u svojoj Republici Srpskoj.

-Dugujemo veliku zahvalnost ovim porodicama, čiji su najmiliji i najvoljeniji dali svoje živote za Republiku Srpsku i zbog toga danas kao Grad uručujemo bespovratna sredstva za stambeno zbrinjavanje još devet porodica poginulih boraca, koje na trajno rješavanje stambenog pitanja čekaju decenijama – poručio je gradonačelnik.

Kako je istakao, preostalo je još 12 porodica za koje je potrebno riješiti stambeno pitanje i tada možemo reći da smo ispunili našu moralnu obavezu prema porodicama poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida prve i druge kategorije, a poslije toga nastavljamo i dalje.

-Osim stambenog zbrinjavanja, završićemo i izgradnju Centralnog spomen-obilježja na koje se čeka gotovo tri decenije – rekao je Stanivuković.

Supruga poginulog borca Stojanka Vranješ prisjetila se teškog životnog perioda u kojem se zatekla nakon pogibije supruga Slavka.

-Ostala sam sama sa svije djevojčice, uspjela sam da kupim zemljište i da započnem izgradnju kuće koju nisam uspjela da završim. Iako se životi naših najvoljenijih ne mogu ničim platiti, zahvalna sam gradonačelniku na ovoj podršci, koju dobijam nakon gotovo trideset godina- rekla je ona.

Inače, maksimalan iznos koji se dodjeljuje po porodici je 25.000 KM.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ PRUŽIO PODRŠKU KK “BORAC”! “Zaslužili su dodatna novčana sredstva” (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković posjetio je Košarkaški klub „Borac“, kojem je Grad pružio dodatnu finansijsku podršku.

-Zahvaljujući svojim zavidnim rezultatima, pored redovnog vida finansiranja, KK “Borac” Banja Luka zaslužio je dodatna novčana sredstva kako bi se uspješno takmičili u Regionalnoj košarkaškoj ligi “AVA 2” – kazao je gradonačelnik.

Ovim perspektivnim momcima i rukovodstvu kluba od srca je poželio uspješnu sezonu i mnogo sreće u daljim takmičenjima, uz jasnu poruku da uvijek mogu računati na svoj Grad.

Nastavi čitati

Banjaluka

4 STRANAČKA DRESA I NIŠTA NIJE NAUČIO: “Neće Draško povećavati plate, NEGO JA, Dodik nek crkne” (FOTO, VIDEO)

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković održao je danas ko zna koju po redu pres konferenciju za koju će sasvim sigurno dobiti aplauz, ali samo od Đajića, jer Ljubo iako je promijenio četiri stranačka dresa i poručivao Dodiku da “crkne” još uvijek ništa nije naučio o politici.

Naime Ninković se uhvatio priče o platama iako on sam ne zna kolika je njegova plata, ali zna kolike su plate Stanivukovićevih saradnika.

Drug Ljubo mjesecima kruži kao mačor oko vruće kaše i svim silama pokušava da “sreže” plate zaposlenima u Gradskoj upravi Banjaluka, što se na kraju i desilo, ali ne lezi vraže, tek tu nastupa paradoks. Sada taj isti Ninković traži povećanje od 300 KM za sve radnike GU po prinicipu “e nećeš ti gradonačelniče nego ću ja”, nadajući se vjerovatno političkim poenima.

O Ninkovićevom političkom i svakom drugom neiskustvu govori i činjenica da je ovo zatražio u momentu kada njegov partijski šef ima ogromne probleme sa Sindikatom koji traži povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru. Ninkoviću valjda nije ni palo na pamet da bi ovim potezom mogao Dodika da gurne u vatru, ali nema veze jer Dodik “nek crkne”.
Selektivan pristup i “kratka pamet” očito su odlika sitnih riba SNSD-a, koji se iz dana u dan uvaljuju u sve veće probleme.

Podsjećanja radi Ninković je političku karijeru započeo u SDS-u u kojem je bio do 2017. godine, na čijoj listi je 2016.osvojio odbornički mandat.
Nakon toga je pristupio Narodnoj stranci koju je osnovao takođe bivši član SDS-a Ognjen Tadić, pa kada se ova stranka ujedinila sa DNS-om, prešao u DNS.
Tokom svog djelovanje u SDS, Ninković je bio jedan od najoštrijih kritičara SNSD-a.
Predsjednika te stranke Milorada Dodika nazivao je lopovom, te mu je poručio da crkne zajedno sa ratnim profiterima.

“Dodik stiže na sve strane zahvaljujući avio-servisu RS… Ali malo sutra, helikopterom nadzire protok para kroz Republiku, cvjetaju nam stabla marihuane, pere novac kroz aktivnosti onog Kusturice, gleda kako da pobjegne i ratosilja se spoljnog duga Republike čiji je predsjednik. Crknite ratni profiteri i Mile sa vama… Sram vas bilo”riječi su koje je Ninković uputio putem Facebooka.

U jednoj objavi, Ninković se obraća i samom Dodiku, vjerovatno se referišući na Dodikove tvrdnje da je opozicija izdajnička, pa tako i Ninković za sebe kaže da je izdajnik i da je izdao sistem koji godinama “krade iz naših usta”, kao da je riječ o sistemu gdje je sva manje firmi.

“Opasali ste zidinama svoje imanje i okružili se poltronima koji nam dušu uzimaju. I očekujete da ne budemo izdajnici… Borim se više od 10 godina protiv Vašeg sistema i boriću se dok ne nestane taj sistem. Neću se odreći ideja svog oca koji je kao borac VRS stvarao Republiku Srpsku”, poručio je Ninković Dodiku.

Nekoliko godina kasnije, kao kadar SNSD-a postao je predsjednik Skupštine Grada Banjaluka, a njegovo imenovanje vjerovatno je odobrio sam Milorad Dodik, kojem je Ninković kao zahvalnicu danas ponovo dodao još jedan problem na leđa.

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Banjaluka5 sati ago

RASPAD BANJALUČKOG SNSD-A! Đajić UDARIO na Antonića, kaže da je “KRTICA”! ANTONIĆ “Đajić LAŽE I NARUČUJE TEKSTOVE” (FOTO)

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno