Connect with us

Svijet

BRISEL ŽELI DA OBUZDA VJEŠTAČKU INTELIGENCIJU! Usvojili pravila

Predstavnici 27 članica EU usvojili su značajna pravila o obuzdavanju vještačke inteligencije, nakon što je savladana poslednja prepreka poslije teških pregovora.

Brisel je prvi put predložio zakon o vještačkoj inteligenciji 2021. godine, a veći dio prošle godine proveo je u nastojanjima da se usvoji nacrt teksta nakon što je čet-bot “Čet dži-pi-ti” postao veoma popularan.

Države EU i poslanici složili su se oko niza nacrta pravila još u decembru. Tada su najavljeni prvi sveobuhvatni zakoni u svijetu koji regulišu vještačku inteligenciju, a njihovo usvajanje nakon toga trebalo je da bude formalnost.

Međutim, pojedine zemlje, uključujući Francusku i Njemačku, izrazile su primjedbe, što je dovelo do nove runde pregovora o njegovom sadržaju.

Ambasadori EU konačno su potpisali tekst tokom današnjeg sastanka u Briselu, nakon što su ublažene zabrinutosti Francuske i Njemačke.

“Veoma smo srećni što možemo da objavimo da su ambasadori upravo jednoglasno potvrdili konačni kompromisni tekst koji se nalazi u prijedlogu o usklađenim pravilima o vještačkoj inteligenciji”, saopštila je Belgija, koja je trenutno predsjedavajuća u EU.

Pariz je posebno želio da zakon zaštiti nove kompanije sa vještačkom inteligencijom u pokušaju da osigura da pravila ne zabranjuju buduće “evropske predvodnike u segmentu vještačke inteligencije”.

Evropski parlament bi trebao da glasa o tekstu u martu ili aprilu, prije nego što on postane zakon. Zatim bi trebalo da bude zvanično potvrđen u maju.

Svijet

BAJDEN NAKON LJEKARSKOG PREGLEDA “Doktori misle da izgledam previše mlado”

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je danas da se rezultati njegovog ovogodišnjeg sistematskog pregleda ne razlikuju od prošlogodišnjih.

Bajden je po povratku u Bijelu kuću iz vojne bolnice Volter Rid u Merilendu, gdje je pregledan, u šali rekao da doktori misle da “izgleda previše mlado”, prenosi “NBC News”.

“Ništa nije drugačije nego prošle godine. Sve je sjajno”, rekao je Bajden.
Bajden (81) se podvrgava godišnjim fizičkim pregledima otkako je postao predsjednik Sjedinjenih Država.

Bajdenovi kritičari zatražili su veću transparentnost od Bijele kuće kada je riječ o njegovom zdravlju, fizičkom i mentalnom, nakon nedavnog izvještaja specijalnog tužioca Roberta Hura.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da je američki predsjednik “dobronamjerni stariji čovjek sa lošim pamćenjem”.

Nastavi čitati

Svijet

VELIKA TRAGEDIJA! Punjač za ajfon ubio tinejdžera

Velika tragedija zadesila je jednu porodicu kod Moskve kada je punjač za ajfon ubio 17-tinejdžera.

U trenutku nesreće mladić je telefonom komunicirao sa svojom djevojkom, ali je iznenada vrisnuo i veza je prekinuta.

Djevojka je pokušala ponovo da ga dobije, ali u tome nije uspjela.

Tijelo dječaka sa teškim opekotinama ujutro je pronašla njegova majka.

Na ugljenisanom jastuku pored tinejdžera bio je izgorjeli ajfon, povezan na punjač čiji je kabl bio zalijepljen trakom.

Nastavi čitati

Svijet

PRIZORI APOKALIPSE! Vatra progutala 500.000 hektara zemlje

Veliki požari u Teksasu i dalje bjesne dok sve vatrogasne službe pokušavaju suzbiti vatreni plamen, javlja “The Guardian”.

Požar u Smokhaus Kriku drugi je najveći šumski požar u Teksasu dosad, a progutao je više od 500.000 hektara u teksaškom području Panhendl otkako je započeo u ponedjeljak.
Požar trenutno nije pod kontrolom, a stanovnici nekoliko teksaških regija su evakuisani.
Vatra se uveliko proširila s obzirom na neuobičajno visoke temperature i jak vjetar, a plamen se pojačavao u suvim travnatim područjima.
Juče su naređene obavezne evakuacije za nekoliko teksaških regija, nakon što je guverner Greg Abot proglasio katastrofalno stanje.

Više od 4000 kuća u Teksasu trenutno je bez struje, prenosi “Index”.

Nastavi čitati

Aktuelno