Connect with us

Svijet

BRITANSKO MINISTARSTVO ODBRANE! Rusi oko Marijupolja podižu “zmajeve zube” VIDEO

Rusija je započela izgradnju objekata u obliku piramide, koji se nazivaju “zmajevi zubi”, oko okupiranog Marijupolja, tvrdi britansko ministarstvo odbrane.

U njihovom najnovijem vojno-obavještajnom izvještaju o stanju na ratištu u Ukrajini stoji da se “zmajevi zubi” grade i u Zaporožju i Hersonu, kako bi se spriječio mogući prodor Ukrajinaca.

“Imaju dvije fabrike za proizvodnju betonske piramidalne protivtenkovske konstrukcije, poznate kao zmajevi zubi. Zmajevi zubi su vjerovatno postavljeni između Marijupolja i sela Nikolske, kao i od sjevera Marijupolja do sela Stari Krim”, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva odbrane, prenosi “Index.hr“.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata termin “zmajevi zubi” označavao je pravilne piramidalne konstrukcije, koje su korišćene za sprečavanje napredovanja vojski. Britanski obavještajci navode da je Marijupolj dio ruskog kopnenog mosta od Rusije do Krima, što je ključna logistička linija komunikacije.

Obavještajci u izvještaju navode da su zmajevi zubi dodatno poslati za pripremu odbrane u okupiranom Hersonu i Zaporožju i da Rusija učvršćuje linije odbrane u okupiranim područjima.

Spominje se i vlasnik grupe plaćenika Vagner, Evgenij Prigožin, koji je 19. oktobra zatražio izgradnju utvrđene “Vagnerove linije odbrane” u Luganjskoj oblasti koju je okupirala Rusija.

Britansko ministarstvo ističe da gradnja zmajevih zuba ukazuje na to da Rusija ulaže velike napore da pripremi odbranu duboko u teritoriji iza svoje linije fronta.

Navode da će to vjerovatno spriječiti bilo kakvo ukrajinsko napredovanje u slučaju prodora.

Svijet

OBIMNA AKCIJA FRANCUSKE POLICIJE! Uhapšeno oko 80 PEDOFILA, među njima profesori, treneri…

U Francuskoj je ove sedmice uhapšeno 80 muškaraca osumnjičenih za pedofiliju, među kojima su i jedan poslanik i dvojica školskih profesora.
Velika akcija pokazala je da pedofila ima u svim društvenim slojevima.

Među uhapšenima su prestupnici iz svih društvenih i profesionalnih grupa – dva nastavnika, sportski treneri, vozač hitne pomoći i nadzornik doma za djecu sa invaliditetom, prenosi Figaro.

“Hapšenja su izvršena u 53 francuska departmana, uključujući dvije prekomorske teritorije. Hapšenja nije bilo samo na Korzici”, potvrdio je policijski komesar Kventin Bevan, koordinator ove operacije i šef operativnog centra policijske jedinice Ofmin, oformljene ove jeseni za borbu protiv nasilja nad djecom, prenosi RTS.

Prema njegovim riječima, među uhapšenima su osobe starosti od 30 do preko 60 godina, od lokalnog izabranog zvaničnika do nezaposlenih, uključujući i visokoobrazovane osobe, inženjere, nastavnike, sportske trenere i druge.

“U zločinu nad djecom ne postoji tipičan profil kriminalca, nalazimo sve društveno-profesionalne kategorije. Za ovu ogromnu operaciju, u nikad viđenom obimu u Francuskoj, policija je ciljala ljude koji su u redovnom kontaktu sa djecom”, rekao je Bevan.

Akcija takvih razmjera do sada “nije bila viđena” u Francuskoj, rekao je on, prenosi Index.hr.

“Školski nadzornik je prije više decenija već bio osuđen zbog silovanja, a sa djecom je mogao raditi jer je legalno promijenio identitet”, rekao je Bevan.

Nastavi čitati

Svijet

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO RUMUNIJU! Epicentar je bio na dubini od 136 kilometara

Rumuniju je danas poslije podne pogodio zemljtores jačine četiri stepena po Rihteru, javlja Evropski mediteranski seizmološki zavod.

Potres se dogodio na 52 kilometara sjeverozapadno od grada Buzaua, koji se nalazi na istoku Rumunije.

Epicentar je bio na dubini od 136 kilometara.

Zasad nema izvještaja o eventualnoj materijalnoj šteti.

Nastavi čitati

Svijet

PREDOMISLILI SE! Finska razmišlja o otvaranju granice sa Rusijom

Finska razmatra otvaranje jednog ili više kontrolnih punktova na granici sa Rusijom naredne sedmice, objavio je list “Helsingin sanomat”, pozivajući se na izvore.

List ističe da još nije donijeta odluka, ali se očekuje da će Vlada to saopštiti 12. decembra.

Vladini izvori rekli su da danas nema prijetnji koje zahtijevaju potpuno zatvaranje granice sa Rusijom. Situacija duž granice i u njenoj blizini je mirna, piše list.

Vlada, navodno razmatra dvije opcije, zadržati istočnu granicu zatvorenom za sva vozila osim za teretne vozove, ili otvoriti jedan ili više prelaza.

Finska je zatvorila sve kontrolne punktove na granici sa Rusijom do 13. decembra, podsjeća TASS.

Nastavi čitati

Aktuelno