Connect with us

Nauka i tehnologija

BUDITE NA OPREZU SA INFORMACIJAMA: AI četbotovi imaju ovu VELIKU MANU

Ukoliko korisite ChatGPT, trebalo bi da budete oprezni s informacijama koje s njim dijelite.

aime, šef laboratorije za istraživanje ofanzivne vještačke inteligencije na izraelskom Univerzitetu Ben-Gurion Jisroel Mirski otkrio je da je trenutno moguće čitati privatne razgovore sa ChatGPT i drugih sličnih servisa.

Iako usluge kao što je ChatGPT koriste šifrovanje za zaštitu razgovora između korisnika i servisa, kako Mirski ističe, to šifrovanje nije dovoljno dobro da zaštiti podatke.

Objašnjava kako hakeri, ili drugi zlonamjerni akteri koji su na istoj mreži kao i “žrtva”, mogu da posmatraju saobraćaj između korisnika i servisa i uz pomoć metapodataka i velikih jezičkih modela koji su posebno obučeni za ovaj zadatak, preciziraju ove podatke i otkrijte o čemu su “hakovani” raspravljali u razgovoru.

– Otkrili smo da je ovaj napad izuzetno dobar u dešifrovanju odgovora na uobičajena pitanja koja ljudi postavljaju svojim pomoćnicima (npr. istorijski podaci, savjeti), ali se muči da dešifruje proizvoljan sadržaj (npr. rješavanje zagonetke) – napisao je Mirski.

Napad je pasivan i može se desiti bez znanja OpenAI ili njihovog klijenta.

– OpenAI šifruje njihov saobraćaj kako bi spriječio ove vrste napada, ali naše istraživanje je pokazalo da je način na koji OpenAI koristi šifrovanje pogrešan i da je sadržaj poruka izložen – rekao je on za Ars Technica.

Zanimljivo je da ChatGPT nije jedini četbot koji je izložen takvom napadu, ali takođe, jedini chatbot koji nije ranjiv je Google Gemini.

Istraživači su u svojoj studiji dali dva prijedloga za ublažavanje efikasnosti takvih napada. Prvi je da slijedite Google-ov primjer i prestanete da šaljete pakete jedan po jedan, jer slanje na taj način olakšava njihovo otkrivanje i prevođenje. Druga je primjena tehnike koja dodaje nasumične količine razmaka paketima tako da svi imaju fiksnu dužinu jednaku najvećem mogućem paketu. To bi otežalo njihovo prepoznavanje.

Ali problem je u tome što bi primjena oba prijedloga bio usporen odgovor četbota korisniku, što bi degradiralo korisničko iskustvo. Kako Mirski objašnjava, slanje tokena u velikim serijama može izazvati kašnjenja, dok bi dopunski paketi povećali količinu saobraćaja koji se šalje u svakom odgovoru.

Nakon što je ova studija objavljena, OpenAI i Cloudflare su implementirali promjene koje bi trebalo da smanje mogućnost ovakvih napada, prenosi B92.

Nauka i tehnologija

KUDA OVO VODI? Apple razvija sistem koji može da razumije šta KORISNIK VIDI NA EKRANU

Apple istraživački tim napravio je veliki korak napred u razvoju vještačke inteligencije novim sistemom koji olakšava komunikaciju sa glasovnim asistentima tako što može preciznije da razumije šta korisnik vidi na ekranu i u kom kontekstu se nalazi.

ReALM koristi velike jezičke modele za rješavanje složenih problema identifikacije referenci na ekranu, pretvarajući ih u zadatak modeliranja jezika. Ova inovacija dozvoljava sistemu značajna poboljšanja u performansama u poređenju sa postojećim metodama, čime se olakšava razumijevanje konteksta od strane glasovnih asistenata i omogućava korisnicima da postavljaju pitanja vezana za ono što vide na svom ekranu.

Jedna od ključnih inovacija ReALM-a je sposobnost rekonstrukcije vizuelnog prikaza ekrana kroz tekstualnu reprezentaciju, što uključuje parsiranje entiteta na ekranu i njihove lokacije. Ovo omogućava da se fino podešavanje jezičkih modela specifično za razumijevanje referenci, čime se postižu bolje performanse u odnosu na postojeće modele, uključujući i GPT-4.

Ovo istraživanje pokazuje potencijal specijalizovanih jezičkih modela za obavljanje zadataka poput rješavanja referenci u realnim sistemima, gdje je upotreba velikih modela ograničena zbog zahtjeva za brzinom ili računarskim resursima. Apple svojim radom na ovom polju signalizira nastavak investicija u razvoj Siri i drugih proizvoda, čineći ih sposobnijim za razumijevanje konteksta i pružanje prirodnijih interakcija.

Uprkos ovom napretku, istraživači upozoravaju na ograničenja, kao što su izazovi u obradi kompleksnijih vizuelnih referenci, što može zahtijevati integraciju tehnika iz računarske vizije i multimodalnih pristupa.

Ejpl se nalazi u AI trci, gdje se suočava sa jakom konkurencijom od strane vodećih tehnoloških kompanija. Uprkos svojoj poznatoj tajnovitosti, najave o novim AI inicijativama i proizvodima ukazuju na to da kompanija intenzivno radi na širenju svojih AI kapaciteta, uključujući potencijalno predstavljanje novih modela i AI funkcija na svojoj godišnjoj “WWDC” konferenciji, prenosi Telegraf.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA! Uočena najstarija “mrtva” galaksija

Naučnici su otkrili galaksiju koja je prestala da stvara nove zvijezde prije više od 13 milijardi godina, što je čini najstarijom ‘mrtvom’ galaksijom ikada viđenom.

Otkriće pomoću svemirskog teleskopa “Džejms Veb” moglo bi da promijeni naša saznanja o ranom univerzumu, prenijela je Ansa.

Istraživanje je sproveo međunarodni tim na čelu sa Tobijasom Luserom, sa Kavli instituta Univerziteta u Kembridžu.

U istraživanju je učestvovao i Italijan Stefano Karnijani iz Skuole Normale Superiore di Piza. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nejčer.

“Galaksijama je potrebna bogata zaliha gasa za formiranje novih zvijezda, a rani univerzum je bio kao bogat bife“, rekao je Luser.

Međutim, prema podacima sa teleskopa Veb, drevna galaksija je bila kratkog vijeka i stvarala zvijezde između 30 i 90 miliona godina, a zatim se zaustavila.

Postoji nekoliko mogućih razloga za to, ali najvjerovatnije je prisustvo velike crne rupe koja je uvukla većinu međuzvjezdanog gasa u sebe, uklanjajući sirovine potrebne za formiranje novih zvijezda.

To se obično dešava u novijim erama, dok novootkrivena galaksija datira samo 700 miliona godina nakon Velikog praska.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

STIŽE PRVI SAVITLJIVI AJFON! Evo kad će ga tačno predstaviti

Agencija za istraživanje tržišta Omdia predviđa da će Apple 2026. godine predstaviti svoj prvi sklopivi iPhone sa ekranom veličine između 7 i 8 inča. Ova informacija objavljena je na konferenciji za štampu u Seulu, gde je stariji istraživač Kang Min-So podelio detalje o planovima razvoja OLED panela i sklopivih ekrana kompanije Apple.

Omdia takođe navodi da će Apple lansirati OLED iPad Air 2028. godine, označavajući značajan korak u evoluciji Apple tablet uređaja. Uz to, izvještaj sugeriše rastuću potražnju za OLED notebook-ovima, sa prognoziranim globalnim isporukama koje će dostići preko 58 miliona jedinica do 2030. godine.

Prema Omdia, Apple sklopivi iPhone predstavljaće značajan pomak u dizajnu mobilnih uređaja, koristeći prostor za inovacije koje su već istražili konkurenti kao što su Samsung i Huawei. Ovo bi moglo da omogući Apple-u da svojim korisnicima ponudi nove funkcionalnosti i poboljšano korisničko iskustvo.
Predviđanje o lansiranju OLED iPad Aira 2028. godine ukazuje na Apple-ove planove da unapredi kvalitet ekrana svojih tablet uređaja. OLED tehnologija omogućava tanje panele, bolji kontrast i manju potrošnju energije u poređenju sa tradicionalnim LCD ekranima.

Očekuje se da će potražnja za OLED notebookovima rasti zbog njihovih prednosti u odnosu na LCD ekrane, uključujući bolji prikaz boja i viši kontrast. Omdia predviđa značajno povećanje isporuka OLED notebook-ova, što ukazuje na promjene u preferencijama potrošača i strategijama proizvođača, prenosi Telegraf

Nastavi čitati

Aktuelno