Connect with us

Društvo

ČIJI KONCEPT JE BOLJI? Ekonomska politika Srpske defanzivna, Federacije BiH ofanzivna

Iako se radi o jedinstvenom ekonomskom prostoru, Republika Srpska i Federacija BiH na buduće ekonomske izazove odgovoriće na dva potpuno različita načina.

Republika Srpska restriktivnom politikom, zamrzavanjem plata, smanjenjem potrošnje i javnih investicija, a Federacija BiH povećanjem minimalne plate, smanjenjem poreza i doprinosa i većim javnim investicijama.

Zanimljivo je i da su u prethodnom vremenu Federacija BiH i Republika Srpska potpuno različito odgovarale na krizu izazvanu inflacijom i cijenama energenata. U tom periodu, odnosno do unazad tri godine Vlada Republike Srpske dijelila je novac nezaposlenima, penzionerima i povećavala plate, dok Federacija BiH to nije radila i uglavnom je štedjela novac. Koji koncept je bolji na potencijalno moguću krizu, koja se polako prelijeva iz Evropske unije i u Bosnu i Hercegovinu, teško je reći, a i pojedini ekonomisti imaju potpuno različita mišljenja.

Recimo, Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske i dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, kaže da su mjere Republike Srpske bolje i da ne zna odakle Federacija BiH misli finansirati tu politiku povećanja plata, a istovremeno smanjenjem poreza i doprinosa smanjuje prihodovnu stranu budžeta, dok s druge strane Igor Gavran, ekonomski analitičar, kaže da su mjere Vlade FBiH bolje jer fiskalna stabilnost budžeta na koju ide Republika Srpska smanjuje potrošnju, a samim tim i ekonomiju.

“Ne znam na osnovu čega Federacija BiH predviđa takav scenario i iz kojih izvora to planira finansirati. Mislim da je koncept Republike Srpske na potencijalno moguću krizu oprezniji i bolji nego što radi Federacija povećavajući fond plata. Ako smanjite poreze, privredi smanjujete prihodovnu stranu budžeta i idete u deficit koji se nema čime pokriti osim kreditima, što u ovim uslovima nije pametno i sa profesionalne tačke gledišta ne bih podržao takvu politiku”, rekao je Krajišnik za “Nezavisne novine”, ističući da ne zna čime Vlada Federacije BiH obrazlaže takvu svoju politiku te da mu je zbog toga teško govoriti o svemu.

Što se tiče ekonomskih izazova u nekom srednjoročnom periodu, Bosna i Hercegovina suočiće se vrlo vjerovatno sa padom privredne aktivnosti zbog smanjenja izvoza i pada ekonomija u evrozoni.

Uz to, još uvijek nije poznato u kojem smjeru će se kretati inflacija i kakva će situacija na zimu biti sa energentima, ali svi se slažu u jednom, da ekonomska budućnost, posebno Evropske unije, nije najsjajnija.

“I ono što najavljuje Vlada FBiH i Vlada Republike Srpske je u kontradikciji. Republika Srpska najavljuje restriktivnu politiku, za koju svakako postoji niz razloga, velikih dugova, sankcija itd. i ta politika djeluje kao jedina moguća. Međutim, istovremeno imamo i najave za nove enermne rashode kao što su oni, ako se povuku predstavnici Republike Srpske iz BiH, da im se plaća iz budžeta, i to je besmisleno jer onda se mora ići na nova zaduženja. Ima i najava iz Republike Srpske o povećanju plata, a govori se o štednji. U Federaciji BiH još uvijek je sve u najavama, i minimalna plata od 1.000 KM, i smanjenje poreza i doprinosa, i mi to još uvijek nismo vidjeli”, rekao je Gavran za “Nezavisne novine”.

Ipak, on kaže da Federacija BiH ima mnogo više prostora od Republike Srpske za ekspanzivnu ekonomsku politiku i da je u ovim vremenima ta politika sigurno bolja.

“Vidimo smanjenje izvoza, slabljenje narudžbi iz inostranstva i ako nemamo stranih investicija i svojih ulaganja, jedini način je podržati i pojačati domaću ekonomiju. Fiskalna stabilnost dovodi do smanjenja potrošnje i pada ekonomije”, istakao je Gavran.

Društvo

TUZLA NAPRAVILA NOVI DOGOVOR! Evo u koje će zemlje letjeti Lumiwings

Prema neslužbenim podacima Tuzla će potpisati ugovor s kompanijom Lumiwings za letove prema Danskoj, Švedskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i Turskoj.

Kompanija će bazirati jedan avion u Tuzli. Tuzla je za subvencije letova predvidjela 1,27 miliona evra.

Aerodrom je prvobitno planirao imati 20 letova sedmično sa baziranim avionom, pa ostaje za vidjeti hoće li se to desiti. Kako Wizz Air ima 9 letova za Tuzlu, ovo bi značilo 29 sedmičnih letova, manje nego prošle zime kada je Tuzla imala 34 leta, no ne bitno manje.

Ipak Lumiwings sigurno neće imati load faktor kao Wizz Air, a i operira bitno manji aviona, pa će broj putnika pasti, no neće se svesti na 150-170.000 koliko bi bilo da Tuzla nije iznašla rješenje, piše avio-portal Zamaaero.

Tuzla se ozbiljno trudila pronaći rješenje. Intenzivno su pregovarali sa Trade Airom i Air Montenegrom. Nalaženje Lumiwingsa je istinski „out of box“ rješenje.

Lumiwings u floti ima samo dva aviona, jedan Embraer E195LR sa 118 sjedala koji je star 13,1 godinu i jedan Boeing 737-700 sa 149 sjedala koji je star 20,5 godina. Kompanija je upravo iz flote izbacila B737-300.

Iskreno za Tuzlu bi bolji bio E195, no i 737-700 nije loša opcija. Kompanija ima sjedište u Grčkoj (Atina), a leti iz Italije (Fogglia) gdje ima pet cjelogodišnjih linija na domaćim letovima unutar Italije, te jednu sezonsku inozemnu liniju, prema Mostaru.

Lumiwings je prošle godine iznajmio jedan avion u wet leasu Air Serbiji.

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Pred nama je još jedna promjena, SUTRA ZNATNO TOPLIJE

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra će preovladavati pretežno oblačno, suvo i toplije vrijeme uz nagli porast temperature vazduha i jak do olujni vetar.

Poslije podne očekuje se nailazak oblačnosti sa zapada koja donosi kišu i zahvatiće zapadne i jugozapadne predjele, a slaba kiša je moguća i ponegdje na sjeveru, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od minus tri do jedan, do sedam na jugu, u višim predjelima od minus sedam stepeni, a maksimalna od osam na istoku i duž rijeke Save do 16 stepeni na zapadu, u višim predjelima od pet stepeni Celzijusovih.

Prije podne duvaće slab do umjeren, promjenljiv vjetar, poslije podne u pojačanju i skretanje na umjeren i jak, povremeno sa olujnim udarima, južni.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas je u BiH preovladavalo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a lokalno slab snijeg je prije podne zabilježen u istočnim područjima.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus sedam, Kalinovik i Sokolac minus jedan, Kneževo, Mrakovica, Han Pijesak i Čemerno nula, Sarajevo dva, Gacko, Mrkonjić Grad i Srebrenica tri, Zenica, Drinić, Ribnik i Šipovo četiri, Zvornik, Tuzla, Višegrad, Rudo i Foča pet, Bijeljina, Doboj i Novi Grad šest, Prijedor, Srbac, Bihać i Drvar sedam, Banjaluka osam, Široki Brijeg devet, Mostar i Bileća 10, Neum 12, Trebinje 13 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

ŠTA BI NAM DONIJELO POVEĆANJE MINIMALCA! Novi rast cijena bio bi zagarantovan

Za predloženo povećanje najniže plate u Republici Srpskoj od 1.050 maraka trgovcima i logističarima biće potrebna dodatna 393 miliona maraka, a novac za te namjene obezbijediće povećanjem cijena pojedine robe od čak 20 odsto.

Pokazala je to analiza predstavnika tri sektora, odnosno trgovine na veliko, logistike i skladištenja, te trgovine na malo. U istom dokumentu stoji da je u pomenuta tri sektora zaposleno više od petine svih zaposlenih u Srpskoj, odnosno tačnije 57.081 radnik.

– Trošak plata zaposlenih je najveći trošak ova tri sektora i čini 53 odsto svih troškova koji se odnose na snabdijevanje robom široke potrošnje. Za predloženo povećanje minimalca u 2024. godini moraćemo obezbijediti dodatna 393 miliona KM, od čega 240 miliona za plate, a preostalih 153 miliona maraka za poreze i doprinose – navedeno je u analizi u koju je “Glas” imao uvid.

Naglašavaju da će finansiranje pomenutog iznosa za plate zahtijevati povećanje cijena robe široke potrošnje u prosjeku od 10,2 odsto i to već od januara 2024. godine.

– S obzirom na to da veliki dio osnovnih životnih namirnica podliježe ograničenoj marži, artikli koji nisu ograničeni maržom imaće rast cijena i veći od 20 odsto, a sve kako bi dostigli potreban iznos za plate – stoji u analizi.

Naglašavaju i da će rast cijena izazvan značajnim povećanjem minimalne plate imati negativne posljedice na konkurentnost trgovine Srpske u regionu.

– Sve države regiona u protekle tri godine su zbog značajnog povećanja cijena postepeno podizale i minimalnu platu, tako da nije bilo značajnih efekata na trendove potrošnje. Inflacija robe široke potrošnje značajno je usporila, jer su cijene u novembru za svega 1,4 odsto više u odnosu na početak 2023. Dakle, RS će biti izuzetak u regionu da nakon zaustavljanja inflacije radikalno povećava troškove rada – navedeno je u analizi.

Sve će, naglašavaju, dovesti do toga da cijene u trgovinama u RS budu značajno više nego u Srbiji, a približno jednake onima u Hrvatskoj.

– Gradovi koji se nalaze na granici sa Hrvatskom, kao što su Novi Grad, Kostajnica, Dubica, Gradiška, Brod, Trebinje, u nekim slučajevima i više od polovine prihoda ostvaruju upravo od kupaca koji dolaze iz Hrvatske. Ovi prihodi će nestati nakon izjednačavanja cijena u Srpskoj i Hrvatskoj – poručuju trgovci.

Takođe, smatraju da će gradovi koji se nalaze blizu granice sa Srbijom, kao što su Bijeljina, Karakaj, Zvornik, Bratunac i Višegrad izgubiti veliki dio prihoda od trgovine zbog nabavke robe iz Srbije koja će biti povoljnija nego s druge strane Drine.

– Teško je procijeniti efekat nestanka ovih prihoda na broj radnih mjesta u sektoru trgovine koji će biti ugašeni, a oni će se mjeriti desetinama hiljada. Ovo ne uključuje posljedice pada kupovne moći unutar RS izazvane efektima povećanja troškova rada na proizvodne sektore privrede, koji očekuje još značajan pad broja zaposlenih – poručili su trgovci.

Zbog svega, Udruženje trgovaca RS preporučuje da se ne ide u realizaciju prijedloga za podizanje minimalne plate.

– Radikalno podizanje minimalne plate u ovom momentu nema jasno ekonomsko opravdanje i ne ostavlja utisak da je dio promišljene dugoročne strategije razvoja ekonomije Republike Srpske – zaključili su u udruženju.

Nacionalni dohodak

Iz Udruženja trgovaca RS poručili su da u potpunosti podržavaju rast plata u RS jer se tako povećava blagostanje zajednice, ali da rast minimalca mora biti zasnovan na rastu ekonomske produktivnosti.

– RS trenutno ima najmanji bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika u cijeloj Evropi, iza FBiH i država poput Albanije, Srbije i Makedonije. Krajnje je nerealno zamišljati da se to može promijeniti preko noći, jednom odlukom o visokim platama – poručili su iz Udruženja trgovaca.

Nastavi čitati

Aktuelno