Connect with us

Banjaluka

Civilna zaštita: Permanentno pratimo situaciju, za sada nema razloga za zabrinutost od poplava

Razlog zbog kojeg je Vrbas tokom protekle noći blago prešao kvotu redovne odbrane od poplava je kontrolisano i preventivno ispuštanje vode na Hidroelektrani „Bočac“.

Poručio je ovo Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno – spasilačke jedinice Dragan Babić, istakavši da trenutno nema razloga za zabrinutost.

– Vrbas je u opadanju, kao i Vrbanja i za sada nema razloga za zabrinutost – rekao je on, te dodao da su nadležne službe u permanentnoj  komunikaciji sa HE „Bočac“.

Kako je kazao, očekivale su se veće padavine na području Mrkonjić Grada i Šipova, te  je Hidrocentrala preventivno ispuštala veće količine vode,  zbog čega je premašena kota redovne odbrane od poplava u Delibašinom selu.

-Bilo je potrebno obezbijediti prostor za akumulaciju veće količine vode, ali vodostaj opada, situacija se stabilizuje i očekujemo do kraja dana da će se i vodostaj u Delibašinom selu spustiti – rekao je Babić, istakavši da ipak za sada nema mjesta panici.

On je rekao da se novi sistem hidrometeoroloških stanica na Vrbasu i Vrbanji i dotoka vode na Hidrocentrali pokazao fukcionalnim i da su tokom proteklih dana uspjeli da iskontrolišu dotok vode i da ga drže u normalnoj visini, te da na taj način nikoga ne ugrozimo ili napravimo štetu građanima koji žive uz same obale Vrbasa.

-Za sada su poplavljene određene plaže i korita, koja su inače podložna plavljenju. Banja Luka je u proteklom periodu aktivno radila na čišćenju vodotokova i potoka bujičara. Na nekim mjestima imali smo izazove sa oborinskom kanalizacijom, ali te probleme rješavamo po prijavama – pojasnio je Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno – spasilačke

Uporedivši stanje 2014. godine, Babić je pojasnio da tada nismo raspolagali sistemom za praćenje vodostaja, ali da se sada u svakom trenutku na više lokacija prati vodostaj, kao i količina nadolazeće vode.

Banjaluka

Više ulica i naselja bez struje

Bez struje će u periodu od devet do 12 časova ostati dijelovi ulica Franca Šuberta, Karađorđeva, Ključka, Mile Bekute, Sime Milić Jorgić, Sime Pandurovića i Špire Bocarića, navode iz “Elektrokrajine”.

“Zbog radova na elektromreži u periodu od devet do 11 časova bez struje će biti dio naselja Josipovići”, ističu iz “Elektrokrajine”.

Takođe, u periodu od devet do 14 časova bez struje će biti dijelovi ulica Đure Damjanovića, Nevesinjska, Lipljanska, Petra Velikog i Branka Popovića.

“Zbog radova će bez struje biti i dio naselja Pezić Polje”, navode iz “Elektrokrajine”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Počeo Teatar fest u Banjaluci

Evo mene večeras pred vama stojim, četrdeset gradi budala u meni ima milion srca i milion jezika, a svima nama nezarobljenim robovima kod kuće bez kuće, kod zemlje bez zemlje, kod postojbine bez postojbine ostaje nam da potrpimo.

U međuvremenu, meni je čast i zadovoljstvo, draga moja glavata i velikovažna gospodo, da proglasim  25. festival „Petar Kočić“ otvorenim.

Ovim riječima dramska umjetnica, pjesnikinja i scenaristkinja Milena Marković večeras je  otvorila Teatar fest „Petar Kočić“, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

V. d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić istakla je da je zadatak izbora predstava i ove godine povjeren Slađani Zrnić, prvakinji Narodnog pozorišta RS koja je uspješno odgovorila na ovaj izazov i izabrala najbolje predstave iz regionalne produkcije.

– Izuzetno nam je drago što su se i reditelji nove generacije posvetili realnim, životnim temama i upravo te predstave su ušle u naš takmičarski i revijalni program. S obzirom na sva dešavanja i teške vijesti koje su dopirale do nas, smatramo da je poslednji trenutak da se ukaže na devijacije u društvu i širom otvore vrata razumijevanju i empatiji. Pozorište upravo treba da bude takvo, otvoreno za sve i nepodložno uticajima društva i vremena, njegova funkcija je da usmjerava, oplemenjuje i doprinosi ljepoti i dobroti u nama i između nas – rekla je Grbićeva.

 

Nakon toga nastupili su Maja Manojlović i polaznici škole „Mama Voks“, a potom je publika imala priliku da uživa u sjajnim izvedbama džez sastava „Kombajn kvartet“.

Otvaranje Teatar fest uveličao je šampion svijeta u harmonici Radovan Ivanović koje je nastupio zajedno sa Gudačkim orkestrom Narodnog pozorišta Republike Srpske pod dirigentskom palicom Stefana Zekića.

Takođe, danas je u okviru pratećeg programa, na sceni „Petar Kočić“ predstavljena monografija „Umoran od dodira“, Uglješa Kojadinović (1936-1982), život i djelo, autorke Branke Sančanin.

Takmičarski dio Teatar festa počinje sutra od 20 časova kada će nastupiti „Atelje 212“ sa predstavom „Rolekoster“ koju je režirala Milica Kralj, a u kojoj igraju Dara Džokić, Katarina Marković, Jelena Petrović, Vladislav Mihailović, Milica Mihailović/Anja Alač, Petar Mihailović, Teodor Vinčić i Simona Beljac.

Autor i dramaturg ove predstave Jelena Kajgo svoj komad definiše kao komediju.

Teatar fest trajaće do 11. juna a ove godine održava se pod sloganom „Snoviđenje i realnost“.

Nastavi čitati

Banjaluka

Juniorsko rukometno prvenstvo: Borac šampion Srpske

Rukometaši Borca osvojili su titulu šampiona Republike Srpske u juniorskoj konkurenciji na završnom turniru koji je odigran u Višegradu.

Banjalučani su u posljednjem kolu savladali Slaviju 33:22 i na taj način su s maksimalnim učinkom došli do naslova.

Prvo ime u duelu s timom iz Istočnog Sarajeva bio je Milenko Rožić strijelac 10 golova, dok je u poraženoj ekipi Nikola Jelisić dao pet pogodaka.

Klinci iz Višegrada zauzeli su drugo mjesto nakon što su bili bolji od Perihela 25:21. Za najboljeg igrača proglašen je Nikša Petrović (Borac), najuspješniji golman je Darko Momić (Borac), prvi strijelac bio je Damjan Pecikoza (Višegrad).

Osim Borac “m:tel” i Višegrada na završni turnir na nivou BiH obezbijedila je ekipa Perihela iz Brčkog.

Ostali rezultati: Slavija – Višegrad 16:24, Perihel – Borac “m:tel” 17:30, Borac “m:tel” – Višegrad 32:19 Perihel – Slavija 37:31. Plasman: Borac “m:tel”, Višegrad, Perihel, Slavija.

 

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Aktuleno