Connect with us

Društvo

Cvijanović u Zagrebu: Zapaljiva retorika može prouzrokovati probleme u BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović danas se u Zagrebu sastala sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Ona je na press konferenciji istakla da zapaljiva retorika može prouzrokovati velike probleme u BiH, koja, kako je rekla, nije pretjerano stabilna zemlja.

Cvijanović je rekla da je ključno poštovanje ustavom zagarantovanih prava tri konstitutivna naroda.

“Došli smo u paradoksalnu situaciju da se borimo za prava koja već imamo u Ustavu. I Srbi i Hrvati su se borili, a prava su već data ustavom”, rekla je Cvijanović.

Kada je riječ o članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željku Komšiću i odnosu Hrvatske prema njemu, Cvijanović je rekla da ne može komentarisati odnos jedne države prema izabranom zvaničniku druge države, jer je to stvar unutrašnje politike.

Ona je istakla da je zadovoljna intenzivnom saradnjom sa zemljama regiona.

“Moja poltiika je takva da trebamo graditi odnose. Svagdje gdje neko može da bude most saradnje, treba to da bude” poručila je Cvijanović, prenosi “Klix”.

Društvo

ŠKOLUJU SE DA BI SE ZAPOSLILI U EU Čak 6.000 medicinskih radnika napustilo BiH u posljednjih sedam godina

Veliki broj mladih školuje se kako bi se zaposlili u zemljama Evropske unije, a to je posebno izraženo kod medicinskih radnika.

Posljednji podaci Agencije za rad i zapošljavanje u BiH su poražavajući.

Kroz sedam godina u Njemačku otišlo raditi 6.000 medicinskih radnika

Od 2013. do 2020. godine u Njemačku je otišlo raditi skoro 6.000 medicinskih radnika i njegovatelja. Podaci su to samo jedne institucije koja posreduje u zapošljavanju.

Iste ambicije i želje imaju i Merjem i Anđela, učenice bihaćke Medicinske škole, koje perspektivu u Bosni i Hercegovini ne vide.

– Većina mojih prijatelja iz razreda planira ići vani. Razlog se zna. Dakle, situacija u našoj zemlji – kaže Merjem Pjanić, učenica Medicinske škole u Bihaću.

– Upisala sam isključivo zbog odlaska u Njemačku, zato što ovdje nema budućnosti za nas mlade. Zato što je tako, realno gledam sve, Njemačka je bolja opcija za nas – navodi učenica Medicinske škole u Bihaću Anđela Stipić.

A zašto nam mladost odlazi, svi bismo se trebali zapitati, kaže Fehima Jusufović, ravnateljica Medicinske školu u Bihaću za koju iz godine u godinu vlada velik interes.

Ostajemo bez doktor, stomatologa, medicinskih tehničara

– Neki prvenstveno imaju afiniteta prema pomaganju drugima, ali najveći dio učenika želi upisati i završi ovu školu zbog odlaska u inostranstvo. Nažalost. Ne vidim neko rješenje i žalim zbog toga, jer naša zemlja ostaje bez mladosti, i to vrlo vrijednih učenika budućih medicinskih radnika, doktora, stomatologa…, naglašava Jusufović.

Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi doktori. I njih je sve manje, kažu za BHRT u Županijskoj bolnici u Bihaću, a probleme ima i tamošnji Dom zdravlja.

– Ako oni koji odlučuju ne shvate ono o čemu govorimo i ne promijene nešto radikalno u pristupu prema doktorima i ostalim zdravstvenim radnicima, za par godina će definitivno doći do sloma zdravstvenog sustava u Unsko-sanskoj županiji – smatra  predsjednik Sindikata ljekara USK Amir Rekić.

– Nema doktora na tržištu, nema ih. Izgubite s jedne strane tri, a dobijete jednog, i to jedva ga nađete. Bilo ko od ljudi koji vode zdravstvene ustanove Boga mole da im ko ne ode – ističe ravnatelj Doma zdravlja u Bihaću Ademir Jusufović.

Kako bi zadržali mlade doktore, iz Sindikata su županijskoj Vladi predložili set mjera koje bi trebali usvojiti.

Bolje plate, mogućnost edukacije i napredovanja na osnovu znanja te rješavanje stambenog pitanja doktora samo su neke od njih, prenosi BHRT.

Nastavi čitati

Društvo

Danas je prvi dan proljeća

Proljeće počinje danas u 22.24 časova, saopštilo je Astronomsko društvo “Ruđer Bošković”.

U isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Obdanica će trajati 12 sati i 8 minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

-Na dan proljećne ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta – dodaje se u saopštenju.

Nastavi čitati

Društvo

Stiže voda u jedno od rijetkih sela gdje još radi osnovna škola

U selu Baljci kod Bileće, za čije su vodosnabdijevanje dvije vlade, Srbije i Republike Srpske, donirale blizu milion maraka, započeto je izvođenje radova na distributivnom cjevovdu po zaseocima.

Trenutno se radi na polaganju i povezivanju cijevi, izlijevanju šahtova i iskopavanju kanala, ali je za konačni završetak kompletnih radova potrebno još oko 500.000 KM.

Od novca koji su donirale vlade Srbije i Republike Srpske, što iznosi oko 940.000 maraka, urađen je glavni dio primarnog cjevovoda koji je podrazumijevao dovođenje vode iz grada na visinu od oko 800 metara, odakle će se voda prepumpavati još jednom i razvoditi po zaseocima.

“Prvi dio je urađen još 2019. godine, sa dva bazena sa vodom, gdje se, zbog potrebe prepumpavanja, iz jednog voda mora prepumpavati u drugi, a odatle se dalje odvodi prema zaseocima, tako da trenutno, da bismo što više smanjili troškove, fizički dio posla obavljaju sami mještani”, kaže načelnik opštine Bileća Veselin Vujović.

Napominje da će opština Bileća nastojati pomoći ovom selu, koliko to bude u njihovoj mogućnosti, da svaka kuća na Baljcima dobije vodu, pa će za završetak poslova tražiti i donatore, očekuju i pomoć Vlade RS, a dio će snositi i sami mještani.

U opštini Bileća se nadaju da će do kraja ljeta završiti i ove radove, kako bi se, ukoliko se iznađu potrebna sredstva, odmah nastavili i poslovi sa sekundarnom mrežom i rješavanjem vodosnabdijevanja svakog od stotinak ovdašnjih domaćinstava.

Baljci su selo u kome stanovništvo živi od poljoprivrede i stočarstva, pa će vodovod doprinijeti poboljšanju uslova života i rada, ali, kako tvrde mještani, i ponovnom povratku nekadašnjih stanovnika.

U ovom selu ima više od 400 stanovnika, dosta je naseljeno mlađom populacijom koja ovdje formira svoje porodice, gradi nove kuće, pa su Baljci jedno od rijetkih sela gdje još radi osnovna škola.

Nastavi čitati

Aktuleno