Connect with us

Region

Da li Briselski sporazum postoji ili ne?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da maske treba da padnu i da se vidi da li Briselski sporazim postoji ili ne.

“Moramo da vidimo posle devet godina odbijanja da se formira Zajednica srpskih opština da li neko razmišlja da se Briselski sporazum sprovede, jer zbog toga smo ga i potpisali”, rekao je Dačić za RTS.

Prema njegovim riječima, Srbija nije strana u sukobu, Srbija se bori za zaštitu Briselskog sporazuma.

Na pitanje da li će Zapad moći da izvrši pritisak na Prištinu, Dačić je odgovorio da ne zna da li mogu da izvrše pritisak, ali da niko u Srbiji ne vjeruje da ne mogu.

“Ako SAD i EU ne mogu da izađu sa Kurtijem na kraj, onda ili je to njihova nemoć, ili prećutna saglasnost”, istakao je Dačić.

Poručio je Evropskoj uniji da je i njihova obaveza da se formira ZSO.

“EU kažem da je i njihova obaveza da se formira ZSO, ne samo Kurtijeva. Ketrin Ešton je to potpisala, ako to ne stoji, onda ste i mene prevarili”, dodao je Dačić.

Komentarišući izlazak Srba iz kosovskih institucija, Dačić je rekao da je to istorijska odluka i da je podržava.

“Ne treba da se pravdamo da li je doneta u dogovoru sa Beogradom ili ne. Ceo svet može da donosi odluke o KiM, a kao Beograd ne može. Ovo je odluka Srba sa KiM”, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je dodao je da Priština misli da su anestezirali Srbe i da oni samo što nisu prihvatili nezavisnost.

Govoreći o skidanju uniforma policajaca na sjeveru KiM, kaže da u institucijama na sjeveru KiM nikada niko nije bio iz Prištine i da je dogovor da to budu Srbi.

“Mi bismo voleli da ova situacija traje što kraće. Sve ćemo učiniti da sačuvamo mir, da se protestuje mirno, ovo je neka vrsta otpora što Priština ne formira ZSO”, objasnio je Dačić.

Naglasio je da je neophodno da se poštuje Rezolucija 1244.

“Više nema vrdanja, ili će da se ponašaju u skladu sa Rezolucijom 1244 ili će da kažu otvoreno da su na strani Prištine. Ovo su vremena kada će morati to jasno da kažu. Istorijsko klatno se okreće. Sve oblike otpora prema srpskoj vlasti koje su imali Albanci, sada Srbi imaju prema albanskoj”, napomenuo je Dačić.

Postavio je pitanje Prištini šta će joj Srbi u institucijama ako ne želi sa njima da sarađuje.

“Da bi se Srbi vratili u institucije, zna se šta Priština i EU treba da urade”, istakao je Dačić.

Komentarišući mogućnost da Priština podnese zahtjev za članstvo u EU, rekao je da oni mogu podnijeti zahtjev za članstvo za EU.

“Oni hoće da isteraju EU na čistac da im to izglasa. To je potez koji nema šanse da uspe jer pet zemalja EU ne priznaje nezavisnost Kosova”, rekao je Dačić.

Dodao je da ozbiljno pristupa toj temi, tako da je zakazao nekoliko sastanaka o tom pitanju.

Region

ŠOU KAKAV SE RIJETKO VIĐA! Palma u Egiptu OBUČAVA KONOBARE borilačkim vještinama (VIDEO)

Društvenim mrežama kruži zanimljiv video na kojem se vidi predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković – Palma, koji konobarima u Egiptu pokazuje svoje borilačke vještine

Dugogodišnji prvi čovjek Jagodine u javnosti je poznat kao neko ko često pravi egzibicije, a najnoviju iz Egipta pogledajte u nastavku.

Nastavi čitati

Region

KATASTROFA! Uz dobrog advokata UBICA MALE VANJE mogao bi da izbjegne izbjegne izručenje Skoplju

Ljupčo Palevski, osumnjičeni za ubistva Vanje Gorčevske (14) i Pančea Žežovskog (74) u Sjevernoj Makedoniji, ako ima dobrog advokata, može u potpunosti da obustavi ekstradicioni postupak, tvrdi advokat, prenosi “Faktor.mk”.
Prema riječima stručnjaka, koji zbog osjetljivosti slučaja žele da ostanu anonimni, Palevski bi mogao da ostane u Turskoj mjesecima, pa i godinama.

“Ako ima dobrog advokata, možda prije svega ne prihvati da bude izručen zemlji tvrdnjom da ga politički progone u Makedoniji, a uz to će vrlo lako pružiti dokaze”, kaže advokat sa kojim je medij razgovarao.

Prema istom izvoru, ako do toga dođe, turske vlasti će morati da provjere sve njegove tvrdnje, s obzirom da je njegova stranka indirektno umiješana u cijeli slučaj, odnosno da je korišteno službeno vozilo stranke, a kategorički izjave idu samo u prilog tvrdnji da je politička žrtva u zemlji.

“Naravno, postoji opcija da on prihvati ekstradiciju, ali ako se odluči za drugu opciju, proći će mjeseci do njegovog izručenja zemlji”, kaže advokat, prenosi N1.

Nastavi čitati

Region

HAOS U ALEKSINCU! Sveštenik tvrdi da su mu POKUŠALI KIDNAPOVATI maloljetno dijete

Aleksinački sveštenik Hadži Ivan Milenović prijavio je policiji da je u četvrtak pokušana otmica njegovog dvanaestogodišnjeg sina.
Kako je naveo, na društvrnoj mreži Fejsbuk, mališana su jurili 200 metara ali je uspio da im pobjegne.

Sveštenik je izrazio sumnju da su krivci Rumuni koji su se danima kretali na tom području, prenosi nova.rs.

Njegova supruga Violeta potvrdila je muževljeve navode i istakla da nimalo ne sumnja u priču svog sina te da postoji i svjedok navodnog pokušaja otmice.

“Djeca su se vraćala iz muzičke škole, moj sin je primijetio jednog čovjeka u sivom vozilu a drugi je bio van automobila, bio je u crnoj odjeći sa tamnom kosom i tamnom bradom. Dijete je kazalo da ga je taj čovjek čudno gledao. Čim mu je sin okrenuo leđa, taj čovjek je krenuo za njim, sin je vidio da ga taj muškarac prati, počeo je da bježi a taj muškarac ga je pojurio i pratio ga 200 metara. Kada je vidio da ulazi u naše naselje, progonitelj je odustao”, priča ona.

Kaže da svom sinu vjeruje jer je bio vidno uplašen te da je tom događaju svjedočila i jedna žena.

“Moje dijete je pametno, ne bi to izmislilo. Ta žena koja je to vidjela dala je izjavu u policiji, ona je prošla pored njih prije moga sina, bili su joj sumnjivi i poslije je vidjela kako jure dijete. Moj sin više ne smije da ide sam, uplašen je. I ja sam te ljude vidjela nekoliko dana ranije, zaustavili su mene, mog svekra i svekrvu i pitali su nas gdje je autoput.To su bili Rumuni u sivom autu, obučeni u crno, sa crnom kosom. Čak samo čuli da se ovo isto desilo u obližnjem selu Suhotno ali ljudi nisu prijavili, pokušali su da dijete ubace u auto. Smatram da policija treba da provjeri te Rumune koji navodno ovdje prodaju šerpe, da su te večeri poslali Žandarmeriju, sigurno bi ih pronašli a ne samo jednu policijsku patrolu koja nije mogla da ih nađe”, zaključuje Violeta Milenović.

Kako nova.rs saznaje, policija je postupila po prijavi i radi na utvrđivanju svih okolnosti i na rasvjetljavanju prijavljenog događaja.

Prema nezvaničnim informacijama, za sada nema osumnjičenih za navodni pokušaj otmice.

Nastavi čitati

Aktuelno