Connect with us

Politika

DA LI JE DODIKOVA SNAGA DANAS VEĆA, nego što je bila na dan izbora?!

Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je za Srnu da je narodni miting u Banjaluci pokazao da je poraslo povjerenje u predsjednika SNSD-a Milorada Dodika nakon osporavanja njegove izborne pobjede za predsjednika Republike Srpske, tako da je sada politički još jači nego prije izbora.
Deđanski ne isključuje mogućnost da su na sinoćnjem skupu “Otadžbina zove” bili i neki koji su možda glasali protiv Dodika ili nisu izašli na izbore, jer su slušali slatke riječi opozicije, koja se krila iza odbrane nacionalnih interesa i svega što narod voli da čuje.
– Ali, čim su prošli izbori, krenuli su da ruše narodnu volju i počeli da se konsultuju sa onima koji srpskom narodu ne misle dobro, tako da je Dodik demonstrirao svoju moć i povjerenju u narodu i ubuduće će, vjerovatno, imati i veću podršku – rekao je Deđanski.

Komentarišući podatak da je narodnom skupu na Trgu Krajine bilo 50.000 okupljenih, Deđanski je rekao da ta masovnost pokazuje jedinstvo srpskog naroda u Republici Srpskoj.

– Narod razumije šta se dešava, a to je pokušaj da se pogazi volja građana, što oni ne žele da dozvole, čak ni oni koji nekada nisu saglasni sa nekim potezima vlastim. Ni oni ne žele da ih neko pod patronatom stranih sila ili zbog svoje sujete prevari – istakao je Deđanski.

Prema njegovoj ocjeni, masovnost skupa, poruke upućene sa mitinga i izborne pobjede Dodika za predsjednika Srpske i Željke Cvijanović za srpskog člana Predsjedništva BiH potvrđuju da građani Srpske prvenstveno brinu o nacionalnom interesu.

– Naravno, svima njima je želja bolji život, ali to ne može da dođe nauštrb nacionalnih interesa – naveo je Deđanski.

On smatra da je na Dodiku sada da opravda to povjerenje u narodu i da u narednom periodu popravi sve ono što su mu građani zamjerali.

– Ali, mislim da je situacija mnogo jasnija poslije katastrofalnih poteza Dodikovih protivkandidata, odnosno opozicije, koja je radila u interesu nekog drugog, a ne građana Republike Srpske. Zato je ovaj miting djelovao fantastično, jer je 50.000 okupljenih u Banjaluci isto kao kada bi se u Beogradu skupilo 500.000 ljudi – naglasio je Deđanski.

Veliki narodni skup “Otadžbina zove” održan je sinoć na Trgu Krajine u Banjaluci odakle je poručeno Centralnoj izbornoj komisiji BiH da je narod Republike Srpske izabrao svog predsjednika Milorada Dodika i da ne pokušavaju da to promijene.

Na skupu je pročitan i narodni proglas u kojem se poručuju da Republika Srpska neće antidejtonsku i antiustavnu BiH, niti BiH koja je samo po volji bošnjačkog naroda.

Izvor:Ncional live

Politika

“VLAST VARA NAROD” Borenović poručio da BRISEL ne mogu prevariti

Činjenica da BiH neće dobiti prvu tranšu od oko 70 miliona evra, od ukupno milijardu, koliko je planirano od EU za BiH u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, još jednom pokazuje koliko se izvršna vlast ove zemlje diletantski ponaša prema ozbiljnim EU projektima i programima.

Rekao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, ističući da vladajuća BiH koalicija misli da, ako vara vlastiti narod, može prevariti i briselsku birokratiju.

– Ta njihova politika i priča da su usaglasili skoro sve možda prolazi u nekim njihovim kvazi-političkim kuloarima, ali ne može proći u EU. Jasna su pravila kako se povlače novci iz Plana rasta, a to uspješno rade zemlje iz cijelog regiona – kaže Borenović.

Dodaje da Savjet ministara BiH i aktuelna koalicija SNSD-Trojka-HDZ čine neuspješnim i beznadežnim naše društvo, što se pokazuje i sada, kada su nas ostavili bez planiranih 70 miliona evra.

– To je katastrofalan rezultat njihovog nerada. Ne mogu usaglasiti ispunjavanje Plana rasta, ali efikasno mogu usaglasiti budžet u kojem povećavaju sredstva za UIO da bi namirili sramnih 100 miliona za kupovinu zgrade narodnim parama od Dodikovog kuma. Samo u javnim nabavkama, novom zapošljavanju i arčenju budžeta su jako uspješni – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

IZNESENE LAŽI O STANJU FINANSIJA Ministarstvo DEMANTOVALO Amerikance

Saopštenje američke Ambasade o stanju duga je u potpunosti u skladu sa pritiscima sa kojima se Republika Srpska suočava i miješanjem u unutrašnju politiku na krajnje neprimjeren i površan način, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

– Ne čudi takva objava, ali je čudno da su se pojedini mediji odmah uključili u prenošenje laži – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje sve iznesene laži o stanju finansija koje imaju za cilj da dodatno unesu nemir i pojačaju efekat sankcija.

Istakli su da Republika Srpska nema problema sa nivoom zaduženja, kao ni sa otplatom postojećih obaveza.

– Istovremeno sa planiranim zaduživanjima, redovno se otplaćuju sve budžetske obaveze i stari dug. Sve realizovane emisije dugoročne i kratkoročne su javnosti dostupne na sajtu Ministarstva finansija – zaključili su u saopštenju.

Nastavi čitati

Politika

Ambasada SAD upitala VLADU SRPSKE: Gdje su nestale MILIJARDE uzete na zajam?!

Ambasada SAD u BiH oglasila se na mreži Iks gdje je istaknuto da se Vlada Republike Srpske u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1.1 milijardu KM.

To je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada Republika Srpska uzela, a čiji uslovi nisu stavljeni na raspolaganje javnosti. Dakle, ako je Vlada Republike Srpske ipak završila sa deficitom i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac – navela je Ambasada SAD u objavi na svom Iks nalogu.

Nastavi čitati

Aktuelno