Connect with us

Region

DAČIĆ O IZBORIMA “U interesu Srbije je da Vučić bude PREDSJEDNIK, a ja PREMIJER”

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je danas na centralnoj konvenciji da je cilj da Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka osvoje većinu na narednim izborima 17.decembra.

– Pred nama je vreme koje traži iskustvo i stabilnost. Nadam se da sam kroz godine služenja stekao iskustvo koje ću koristiti kako bih osigurao stabilnost i sigurnost naše otadžbine. Uz pametno vođstvo, predsednika Republike Aleksandra Vučića i ako narod tako želi, mene kao predsednika vlade možemo mnogo – rekao je Dačić.

On je istakao da u beogradskoj Areni gdje se održava konvencija socijalista ima 20.000 ljudi, dodajući da taj broj ljudi ne može bilo ko osim SNS i njihove koalicije da okupi.

-Želim da kažem unapred, da ako narod želi da ja budem predsednik vlade, koji su najjači, najvažniji ciljevi. To je zaštita suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, snažan ekonomski prosperitet i rast standarda građana, puna zaštita svih kojima je podrška društva neophodna, jačanje uloge i ugleda Srbije u svetu – rekao je Dačić.

Takođe, istakao je i „negovanje solidarnosti i međusobnog poštovanja kao osnovnih ali zapostavljenih vrijednosti našeg društva“.

-Mi nismo želeli izbore. Ali kad su izbori već raspisani, šta nam drugo preostaje nego da završimo i stavimo tačku, očekujemo pobedu na ovim izborima – poručio je Dačić.

Lider SPS-a je rekao da je u najboljem interesu Srbije da Aleksandar Vučić bude predsjednik, a on premijer, dodajući da je spreman da preuzme odgovornost, ali i da to zavisi od naroda odnosno od glasova koje SPS dobije na izborima.

-Da vidim ko će biti premijeri drugih lista. Hoću, ako narod tako bude hteo, da budem premijer snažne, stabilne i sigurne Srbije. Zajedno možemo još bolje. Sve staje u jednu tačku a to je KIM, kad je reč o zaštiti nacionalnih interesa – rekao je Dačić.

Istakao je da Vučić i on dobro znaju kako to izgleda kada pokušavaju da uzmu nešto što je naše, te da nikada, kao sada, nisu toliko bili uporni u tome da se poklekne.

-Kažu – skinite taj teret, biće vam lakše. Nikada pretnje nisu bile bezobraznije i bezobzirnije. Znaju da ni Vučić ni ja, ni SPS, ni JS se nikada nećemo odreći KIM. Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova, nema Kosova u UN, Srbi ostaju na KiM i nema kapitulacije – poručio je Dačić.

Istakao je da cijela međunarodna zajednica zna da Albanci ne žele dogovor i kompromis već nezavisno Kosovo i da protjeraju Srbe, ocjenjujući da ih ta zajednica toleriše.

Kaže da dio opozicije traži da se prizna KiM, drugi da se pošalje vojska, a niko od njih ne kaže, primjećuje Dačić, da je ni jedno ni drugo nije dobro.

-Ne želimo rat, borićemo se i pobeđivati tako da Srbi više ne stradaju – rekao je Dačić.

Poručio je da jesu za Evropsku uniju, ali uz zaštitu nacionalnih interesa i u tom smislu je pomenuo posebnu pažnju prema Rusiji i Kini. Dodao je i da nema ulaska u NATO.

Dačić se osvrnuo i na period prije 5.oktobra, rekavši da Slobodan Milošević nije predat Haškom tribunal jer je “uhapšen zbog šverca”, već da se pokaže da su Srbi genocidan narod i da je Srbija genocidna država.

On je ocijenio da je „5.oktobar najveće zlo u istoriji Srbije“, a da, kako je rekao, ovo što se sada dešava u opoziciji je nastavak “dosovske politike” – da priznamo Kosovo, da smo genocidan narod, da osudimo RS kao genocidnu tvorevinu, da uvedemo sankcije Rusiji, da nastavimo brutalni kapitalizam.

-Oni nas vraćaju u to vreme. Ovo su izbori 24.septembra 2000. Da jednom za svagda završimo sa njima, da ispravimo grešku koja nas je fatalno koštala – poručio je Dačić.

Na skupu se obratio i unuk Slobodana Miloševića, Marko, koji je treći na listi i koji je rekao da je Dačić neko ko je sačuvao SPS od propasti i vratio mu život i snagu, dodajući da vjeruje da će se tako ophoditi kao premijer prema državi.

-Hvala vam sto čuvate uspomenu na mog dedu Slobodana Miloševića i što ga niste zaboravili – rekao je Milošević.

Lider JS Dragan Marković Palma rekao je da se zalaže za poboljšanje standarda poljoprivrednicima, da poljoprivredne penzije budu veće od 15.000 dinara, da ne da “ Evropa uvozi meso u Srbiju”.

Predsjednik Saveza penzionera Srbije i nekadašnji direktor Bezbjednosno-informativne agencije Andrija Savić prenio je podršku penzionera koalicionoj listi Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbija i pokreta Zelenih i pozvao sve građane da im daju glas, a predsjednik udruženja Naša Drina Igor Braunović rekao je da njegovo udruženje i ovoga puta postojano stoji uz Ivicu Dačića i srpske socijaliste.

Predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić podsjetio je da su Zeleni več osam godina u koaliciji sa SPS i JS i poručio da je za njih ekologija patriotski posao.

Obratio se i Petar Đokić ispred Socijalističke partije

Region

DAČIĆ OTKRIO JEZIVE REZULTATE OBDUKCIJE ubijenog brata Vojina Mijatovića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je obdukcija Đorđa Mijatovića, brata potpredsjednika Vlade FBiH Vojina Mijatovića, pokazala da je umro od povreda glave.

“Pošto smo u međuvremenu došli do snimaka, mislim da je jasno da je poslije tuče u kojoj su učestvovali, on bio toliko povrijeđen da je od tih posljedica preminuo u Urgentnom centru. I upravo zbog toga će ova dva maloljetna lica, oni su glavni osumnjičeni, biti predati dalje tužilaštvu i drugim državnim organima kako bi se procesuirali za najteža krivična djela”, rekao je Dačić.
On je pohvalio pripadnike policije koji su radili na tom slučaju, jer je, kako je rekao, to bio izuzetno komplikovan slučaj u kojem nije bilo svjedoka i moralo se veoma pažljivo prići svemu tome.
“Mi smo zaplijenili nekoliko snimaka sa okolnih kamera koji su na drugim nekim objektima, pošto nema direktnog snimka konkretno tog terena. Ali je sa svih tih kamera bilo moguće, uz dosta pažnje, zato što je riječ o maloljetnim osobama, identifikovati lica. Tako da, što se tiče policije, svima treba da bude jasno da niko neće moći da izbjegne hapšenje”, poručio je Dačić.

On je takođe opomenuo medije da vode računa da je riječ o maloljetnim osobama i da po zakonodavstvu Srbije postoji njihova zaštita.

Ranije danas Dačić je izjavio da je policija identifikovala oba napadača na Đorđa Mijatovića. Jedan je uhapšen, a drugi se kasnije predao. U pitanju su maloljetnici F. B. (16) i N.Z. (17).

Nastavi čitati

Region

CRNOGORCU PROPAO PLAN! Zapalio vlastitu kuću da bi DOBIO NOVAC od osiguranja

Nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv lica čiji su inicijali Lj.K. (47) osumnjičenog da je namjerno izazvao požar na svojoj kući kako bi mu bio isplaćen novac od osiguranja, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je navedeni 20. maja u 2.40 časova telefonom obavijestio dežurnu službu nikšićkog Odjeljenja bezbjednosti da je došlo do požara na njegovoj kući u Nikšiću.

Policijski službenici su, postupajući po prijavi, a u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, preduzeli niz mjera i neophodna vještačenja, te došli do sumnje da je Lj.K. namjerno izazvao požar u namjeri da izvrši naplatu od osiguravajuće kuće za koju posjeduje polisu osiguranja.

Iz policije su istakli da su Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću podnijeli krivičnu prijavu protiv Lj.K. zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i krivično djelo prevara u osiguranju.

Nastavi čitati

Region

DAČIĆ O USVAJANJU REZOLUCIJE O SREBRENICI: “Oni će nama da dijele lekcije o našem narodu”

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, ocijenio je da je sadašnja međunarodna pozicija Srbije u odnosu na 2008. godinu ili 2012. godinu bitno različita i da će sve ono što je urađeno na međunarodnom planu ostati upamćeno u istoriji Beograda.

Dačić je rekao da Srbiju 2008. godine niko ništa nije pitao i podsjetio da je tada Kosovo priznalo 80 zemalja za godinu, ocijenivši da tada Srbija ne bi mogla da računa na podršku kao što je bilo na Gegenralnoj skupštini Ujedinjenih nacija tokom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

“Da nije 28 zemalja povuklo priznanje, mi bismo imali pat poziciju za KiM”
Dačić je na primjeru Kosova i Metohije objasnio da je veliki uspjeh diplomatije Srbije to što je određeni broj zemalja povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

– Da mi nismo promijenili taj odnos snaga, da nije 28 zemalja povuklo priznanje, mi bismo sada imali i dalje pat poziciju vezano za KiM – rekao je Dačić i dodao da bi isto tako i situacija sa glasanjem o Rezoluciji o Srebrenici bila drugačija, da je na primjer 130 zemalja glasalo za nju.

Bio u kontaktu sa 73 ministra spoljnih poslova zbog Rezolucije o Srebrenici
Govoreći o diplomatskoj borbi protiv izglasavanja Rezolucije o Srebrenici, Dačić je rekao da bi on i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, mogli za svaku zemlju pojedinačno da obrazlože šta je sve urađeno i naveo da se razgovaralo sa mnogo zemalja.

– Vučić je pričao i sa svojim kolegama, predsjednicima, ali on se nije libio da priča i sa šefovima misija u Njujorku. To nije bio njegov nivo, ali on je bio tamo – rekao je Dačić.

Naveo je da je lično kao ministar spoljnih poslova povodom rezolucije bio u kontaktu sa 73 ministra spoljnih poslova, kao i da su izaslanici išli i objašnjavali da glasanje nije u skladu sa Poveljom UN i da ne postoji saglasnost ni na nivou BiH, a da je tema bila “najteža u svijetu”.

“Njemačka inicijator bez obzira na zločine u Drugom svjetskom ratu”
Novi ministar unutrašnjih poslova je dodao i da od 84 zemlje koje su glasale za usvajanje Rezolucije o Srebrenici, bar 50 već obilježava neku vrstu dana sjećanja na Srebrenicu, pa je od starta bilo teško promijeniti im mišljenje.

Dačić je ocijenio i da je Njemačka kao inicijator Rezolucije o Srebrenici to učinila kako bi prebacila krivicu, ne obazirući se na zločine koje je počinila u Drugom svjetskom ratu, piše Blic.

– Oni će nama da dijele lekcije o Srbiji i o našem narodu – rekao je Dačić.

Nastavi čitati

Aktuelno