Connect with us

Banjaluka

Dan primirja Prvog svjetskog rata OBILJEŽEN I U BANJALUCI

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić položio je danas vijenac na banjalučkom groblju Sveti Pantelija povodom obilježavanja Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, ističući da su Srbija i cjelokupni srpski narod u tom sukobu dali nemjerljiv broj žrtava i još tada pokazali da su uvijek na strani istine, pravde, mira.

Vujić je istakao da se danas, takođe, odaje i počast i žrtvama veleizdajničkog procesa iz Banjaluke, čija je jedina krivica bila što su bili pripadnici srpskog naroda i što su se tada borili za najviše vrijednosti – slobodu i mir, za šta se Srbi bore i danas.

Predstavnik grada Banjaluka Nebojša Drinić najavio je da će grad izgraditi obilježje za žrtve veleizdajničkog procesa.

“Na mjestu gdje je nekada bilo Kino `Kozara` pravićemo amfiteatar, parkić, a jedan segment će biti posvećen žrtvama veleizdajničkog procesa”, rekao je Drinić, koji je i narodni poslanik.

On je podsjetio da svake godine 11. novembra u Banjaluci na Groblju Sveti Pantelija polažu vijence žrtvama koje su stradale i živote dale za slobodu, pravdu i istinu u Banjaluci, jer je jako važno istoriju prenositi na nove generacije, da bi znale poštovati budućnost.

Predsjednik gradskog Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine Nebojša Kuštrinović napomenuo je da je oko 25.000 dobrovoljaca sa ovih prostora otišlo u Prvi svjetski rat i ranije u balkanske ratove, da je Srbija platila strašan danak i to 1,3 miliona žrtava, odnosno 28 odsto cjelokupne i 60 odsto muške populacije je nestalo u Velikom ratu.

“Banjaluka je jedan od rijetkih gradova koji nema adekvatan spomenik našim slavnim precima i nadamo se da će gradske vlasti imati savjesti o tome”, rekao je Kuštrinović i dodao da je “Elektrokrajina” Banjaluka najavila da će osvijetliti spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa u Banjaluci, što ovo udruženje pozdravlja.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svjetski rat, prenosi “Srna”.

Kao motiv za amblem tog praznika koristi se cvijet Natalijine ramonde, a odabran je u znak sjećanja na vaskrs Srbije, koja se iz pepela Prvog svjetskog rata uzdigla i nastavila put kojim i danas uspješno gradi poziciju vodeće zemlje u regionu.

Banjaluka

BANJALUKA DOBIJA SKEJT PARK! Velika žurka najavljena za subotu!

U subotu 1.juna u Banjaluci se otvara skejt park, na lokaciji D.K.C. Incel.

Od 14 časova biće organzivan bogat program za sve ljubitelje skejtanja, ali i onih koji vole da gledaju akrobacije.

Radovi na izgradnji ovog parka se privode kraju, a kako sve trenutno izgleda zabilježio je fotoreporter Blinka.

Organizatori su saopštili da su radovi tekli sjajno, te da je sve završeno za 10 dana.

Zahvalili su i mještanima na pomoći.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ NAKON SASTANKA SA “Zvjezdicom”! “Grad neće dopustiti ZLOUOPTREBU SUBVENCIJA”

Gradski menadžer Bojan Kresojević razgovarao je sa predstavnicima privatne predškolske ustanove „Zvjezdica“, a u vezi sa najavljenim poskupljenjem cijena boravka djece u ovoj privatnoj predškolskoj ustanovi.

Nakon sastanka Kresojević je poručio da ne postoji nikakva argumentacija koja opravdava povećanje cijena usluga boravka djece u predškolskoj ustanovi „Zvjezdica“ za 100 KM.

– Povećanje cijene usluge boravka djece za oko 30 odsto u periodu kada je samo prije tri mjeseca vršeno usklađivanje cijena u ovoj ustanovi je neopravdano i ne postoji niti jedan argument da je ovakva odluka ekonomski utemeljena, već je očigledno da se radi o zloupotrebi subvencija – istakao je gradski menadžer.

Kako je kazao, odluka o povećanju cijene je uslijedila neposredno nakon najave gradonačelnika da će povećati subvencije za vrtiće od juna.

– Više je nego očigledno da je cilj ovakve odluke da se budžetska sredstva ne usmjere prema roditeljima već prema vlasnicima privatnih predškolskih ustanova, a Grad Banja Luka to neće i ne smije dozvoliti. Zakon o javnim nabavkama propisuje da u situacijama kada subvencije za neke usluge prelaze 50 odsto, moraju se sprovoditi procedure za javne nabavke, kroz koje se daje garancija da subvencije ne mogu biti iskorištene za neracionalno i neopravdano povećanje cijena – istakao je Kresojević.

Takođe je dodao da je za Grad neprihvatljivo da se ide u „rat cijena“, u kojem će jedna ustanova povećanjem cijena izazvati reakcije i drugih ustanova, a što će najviše štete nanijeti roditeljima.

– Roditelji su ti koji takođe moraju zaraditi platu i kojima u protekla tri mjeseca plata nije porasla za 30 odsto i stoga je neopravdano da im se na teret stavljaju nova poskupljenja – rekao je gradski menadžer, koji je najavio da će biti nastavljeni pregovori s ciljem pronalaska najboljeg mogućeg rješenja.

– Za dva dana dogovorili smo još jedan sastanak, nakon kojeg ćemo moći govoriti o nekim konkretnijim rješenjima. Najvažnije od svega svakako je da zaustavimo zloupotrebu subvencija – rekao je Kresojević.

Takođe je dodao da Grad ima razumijevanje i za kadrovske izazove i nedostatak vaspitača, te da je spreman da u tom pogledu pruži podršku kroz legislativu i druge mehanizme.

– Iako se nalazimo u izazovnoj situaciji, kojom je pogođeno preko 1.000 roditelja, čija djeca pohađaju ovu predškolsku ustanovu, optimističan sam da ćemo pronaći rješenje za novonastalu situaciju – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ JOŠ JEDNOM PONOVIO! “Na lokaciji tzv. „Kupusišta“ biće izgrađen „Ćirilični park“, NEMA IZMJENE REGULACIONOG PLANA”

-Usvojena odluka od strane Skupštine Grada o izmjeni regulacionog plana Centar – Istok, odnosno regulacionog plana koji obuhvata prostor tzv. „Kupusišta“ biće zaustavljena te kao takva neće ići u dalju proceduru.

Poručio je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković naglašavajući još jednom da će na toj lokaciji biti izgrađen park, kako je i ranije najavljivano.

-Na pomenutoj lokaciji, odnosno lokaciji „Kupusišta“ u narednih mjesec i po dana počinje izgradnja prelijepog „Ćiriličnog parka“, koji će krasiti 30 azbučnih slova, kako smo i ranije najavljivali, te smatram da naziv „Kupusište“ treba trajno da bude zamijenjen ovim nazivom. Za daljom polemikom o nečemu što ne ide u proceduru i što neće biti razmatrano – nema potrebe – kazao je Stanivuković.

Iskoristio je priliku da zahvali na pozivu da budem dio ove javne rasprave koja će se ticati upravo ovog regulacionog plana.

Nastavi čitati

Aktuelno