Connect with us

Politika

“DANI SRPSKE U SRBIJI”: “Samo jedinstvom možemo sačuvati identitet, jezik i pismo”

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” počela je večeras u Beogradu. Svečanost u Narodnom pozorištu počela je intoniranjem himni Srbije “Bože pravde” i Republike Srpske “Moja Republika”.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da je ovogodišnja manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” posvećena srpskom identitetu, uz poruku da se jedinstvom i sabornošću može sačuvati identitet.

Cicović je na otvaranju ove manifestacije podsjetio da je ova, 11. godina “Dana Srpske u Srbiji”, istovremeno prvi korak u drugoj deceniji nastojanja Predstavništva da svake godine u samo sedam dana predstavi Srbiji politiku, privredu, kulturu i umjetnost Republike Srpske.

“Programima koje smo pripremili želimo da u sedam dana ovogodišnje manifestacije pošaljemo jasnu poruku da samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoj identitet, jezik i pismo, kulturu, vjeru i tradiciju”, naveo je Cicović, prenosi Srna.

On je rekao da se to odnosi i na očuvanje narodne i državne politike, škola i univerziteta gdje je širenje znanja bez granica i vaspitavanje mladih u svetosavskom duhu garancija budućnosti srpskog naroda – u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori i rasijanju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odnosi Srpske i Srbije svake godine napreduju i da su danas veoma jasni i najbolji mogući u svakom smislu.

“Evo nas, jedanaesti put na manifestaciji koja približava Republiku Srpsku i Srbiju. Biće održana u 11 gradova Srbije simbolično, ali to je samo broj”, rekao je Dodik novinarima u Narodnom pozorištu u Beogradu na svečanom otvaranju manifestacije “Dana Srpske u Srbiji”.

Dodik je istakao da su odnosi Srbije i Srpske danas najbolji mogući.

“Ono što činimo jeste da po sadržaju naši odnosi svake godine i u svakom vremenu napreduju i oni su danas veoma jasni, najbolji mogući i da i u formalnom i u emotivnom, kojem hoćete smislu ti odnosi zaista važe”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je, u ovim izazovnim vremenima, važno da i Srbija i Republika Srpska ostanu stabilne, da ojačaju svoju poziciju, kao i međusobnu saradnju.

“Upravo je jačanje saradnje i snažnije povezivanje naših građana i institucija jedan od glavnih ciljeva manifestacije `Dani Srpske u Srbiji` koju večeras svečano otvaramo”, rekla je Cvijanovićeva.

“Velika mi je čast što prisustvujem svečanom otvaranju tradicionalne manifestacije ‘Dani Srpske u Srbiju’, koju naše Predstavništvo u srpskoj prestonici organizuje 11. put. Kao i svake godine, biće to sjajna prilika za promociju Republike Srpske, kao i njenih privrednih, kulturnih, prirodnih, turističkih i svih drugih potencijala”, naglasila je Cvijanovićeva.

Skupu prisustvuju i predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i premijer Srpske Radovan Višković, kao i najviši predstavnici Srpske i Srbije, ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, predstavnici Pokrajinske vlade Vojvodine, generali vojske i policije dvije države, akademici, istaknuti umjetnici, privrednici i druge zvanice.

Politika

OTKAZAN SASTANAK KOALICIJE NA NIVOU BIH! Nema usaglašenih stavova

Sastanak stranaka koalicije na nivou BiH, koji je bio zakazan za danas u 14 časova, ipak je otkazan.

Na sastanku u Parlamentu BiH danas se trebalo razgovarati o ‘evropskim’ zakonima. No, kako saznaje N1, nema spremnosti za razgovor u vezi sa temama koje bi se trebale naći na sutrašnjem dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH.

Teme se još usaglašavaju, a u ovom trenutku i dalje nisu usaglašeni stavovi vezani za Nacrt zakona o sporazumu sa Fronteksom. Kako smo ranije objavili, pojedini misnitri smatraju da predloženim nacrtom entiteti preuzimaju nadlaženost kada je riječ o kontroli granica, sa čime nisu saglasni.

Podsjetimo, o evropskom putu BiH danas je govorio i šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler, podsjetivši da će krajem sedmice uslijediti samit na nivou 27 članica i zemalja Zapadnog Balkana uključujući i BiH.

Nastavi čitati

Politika

VIŠKOVIĆ TVRDI “Niko ne može, pa ni Vlada Republike Srpske, POSVAĐATI poštene poslodavce sa njihovim radnicima”

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je Vlada izdvojila za privredu 420 miliona KM i sve što je do sada rađeno išlo je u pravcu da se radnicima što je moguće više povećaju plate, te da Vlada ne dozvoljava da najniža plata radnika bude 750 KM, što je prijedlog poslodavaca.
Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Unije poslodavaca Saše Trivića da Vlada svađa radnike i poslodavce, Višković je istakao da je očigledno da jedan broj poslodavaca koristi mehanizam najniže plate tako što svim zaposlenima uplaćuje obaveze za poreze i doprinose prema najnižoj plati i “zato se Trivić zalaže da ostane plata na tom nivou kako bi mogli praviti zloupotrebe”.

Isto tako ne manje važno, Unija udruženja poslodavaca, čiji je predsjednik Trivić, prema zakonu treba da ispregovara najnižu platu sa Savezom sindikata Republike Srpske, dodao je premijer.

“Niko ne može, pa ni Vlada Republike Srpske, posvađati poštene i časne poslodavce sa njihovim radnicima. Očigledno da oni imaju problema sa svojim zaposlenima, ali to nije problem Vlade već tih poslodavaca”, istakao je Višković.

Premijer Republike Srpske je poručio da je krajnje vrijeme da svako radi svoj dio posla, a ne da dijeli lekcije za vlastiti nerad.

“Kao dokaz da gospodin Trivić jedno priča, a drugo radi, je najnoviji dopis koji je upućen na adresu Vlade Republike Srpske i u kojem stoji da ti isti traže od Vlade da donese odluku da minimalna plata bude 750 maraka”, naglasio je Višković.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović ranije je izjavila Srni da smatra da je realan prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da najniža plata sljedeće godine bude 1.050 KM.

Nastavi čitati

Politika

DODIKOVA ODBRANA PODNOSI ŽALBU! Odbijeno premiještanje procesa u Banjaluku

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijeće danas žalbu Sudu BiH, koji je odbio premještanje procesa protiv Dodika i v.d direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića u nadležni sud u Banjaluku, rekao je Srni advokat Goran Bubić.
Ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića odgođeno je prošle sedmice pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku.

Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske ima pravo žalbe.

Premještanje procesa odbrana je zatražila, između ostalog, zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Govoreći o pravnom osnovu da suđenje bude premješteno u Banjaluku, Bubić je ranije rekao da, prema zakonu, samo za krivično djelo protiv integriteta BiH nije moguće proces prebaciti na sud na čijem području je preduzeta radnja izvršenja.

Pravnici su istakli da Sud BiH ne bi smio već sada imati raspored narednog suđenja Dodiku zakazan za 20. decembar, kako danima stoji na sajtu Suda, jer i taj raspored prejudicira da će biti odbijena žalba po osnovu prenosa predmeta.

Tek kada se riješi po žalbi, ako se odbije žalba, može se utvrditi kalendar sljedećih glavnih pretresa, a ne ranije jer se na taj način prejudicira da će Sud odbiti žalbu.

Nastavi čitati

Aktuelno