Connect with us

Banjaluka

DELEGACIJA GRADA BANJALUKA boravila u Gracu! Evo o čemu su pričali

Delegacija grada Banje Luke, predvođena šefom Kabineta gradonačelnika Vladimirom Grujićem, prethodnih dana boravila je u Gracu.

Tom prilikom, posjetili su Gradsku upravu Graca, gdje ih je ugostila gradonačelnica Elke Kar.

Kako je istakao Grujić, predstavnici Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banje Luke, koji su takođe boravili u Gracu, su iskoristili priliku da se upoznaju sa značajnim projektima, koje Grac realizuje na polju vodosnabdijevanja, reciklaže i tretmana otpadnih voda.

-Zahvalni smo na gostoprimstvu gradonačelnici Kar, kao i njenim saradnicima. Prezentovani su nam projekti koje je grad Grac realizovao na polju zaštite životne sredine, a njihova iskustva će nam mnogo pomoći u planiranju i realizaciji budućih projekata u našem gradu – kazao je Grujić.

Podsjetio je Grujić da je upravo gradonačelnica Elke Kar dobitnik prestižne nagrada najbolje gradonačelnice na svijetu za 2023. godinu, a istovremeno je iskoristio priliku i da zahvali počasnom konzulu Bosne i Hercegovine u Austriji, Jerg Hofrajteru, koji je organizovao posjetu delegacije Banje Luke Gracu.

Gradonačelnica Graca, Elke Kar naglasila je kako je izuzetno zadovoljna realizovanom posjetom, te da je uvjerena da će predstavnici Banje Luke steći mnoga znanja koja su od izuzetnog značaja za jednu lokalnu zajednicu, te da Grac sigurno može mnogo toga da nauči od Banje Luke.

Naime, u Gracu se radna grupa fokusirala na upravljanje otpadom i reciklažom, vodosnabdevanje i upravljanje otpadnim vodama.

Banjaluka

UMJESTO “PROPALE” GARAŽE NA KLIZIŠTU UKC-A, Banjaluka je mogla dobiti 20 vrtića! (FOTO)

U Banjaluci, glavnom gradu Republike Srpske, moglo se izgraditi dvadeset vrtića umjesto propale investicije u garažu na klizištu pri Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), koja se gradi već četiri godine i čiji završetak je i dalje neizvjestan. Ova garaža, koja je procijenjena na 42 miliona konvertibilnih maraka (KM), predstavlja ogroman financijski teret, a njena korisnost i sigurnost ostaju pod velikim upitnikom, dok su radovi na istoj nedavno u potpunosti obustavljeni zbog dugova novca izbođaču radova.

“Obraz đon”! STALI RADOVI NA UKC-u, lijekova nema, ali Đajić organizuje “KONCERT KRAJIŠKE PJESME”

 

Prema stručnim procjenama, izgradnja jednog vrtića u Banjaluci košta oko 2 miliona KM. To znači da bi se za sredstva uložena u garažu moglo izgraditi dvadeset novih vrtića, koji bi pružili sigurno i kvalitetno okruženje za hiljade djece. Ovih dvadeset vrtića bi značajno smanjilo liste čekanja za upis djece u predškolske ustanove, ali bi takođe pomoglo i rješavanju problema izjednačavanje cijene privatnih i državnih vrtića koje neki od vlasnika privatnih predškolskih ustanova itekako zloupotrebljavju.

FRAPANTNA ZLOUPOTREBA SUBVENCIJA: Ima li kraja bahatosti vlasnika vrtića Zvjezdica?

 

Građani Banjaluke su ogorčeni zbog ovakvog rasipanja javnih sredstava, posebno kada se uzme u obzir koliko bi izgradnja vrtića mogla unaprijediti kvalitet života u gradu, ali kada pričamo o Đajiću sve je moguće i sve je očekivano.

Umjesto toga, Banjaluka sada ima poluzavršenu garažu koja ne zadovoljava osnovne kriterije sigurnosti i funkcionalnosti, parking bolnice i dalje je u haosu, a roditelji i dalje bore sa nedostatkom mjesta u vrtićima za svoju djecu.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK UPUTIO ČESTITKU ŠAHOVSKOM KLUBU „GAMBIT“ na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH

Čestitam šahovskom klubu “Gambit” iz Banje Luke na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da je osvajanje ove prestižne titule značajno ne samo za klub, već i za šahovsku zajednicu u Banjoj Luci i šire, jer doprinosi popularizaciji i razvoju šaha među mladima.

– Uspjeh kluba “Gambit” je primjer kako timski rad, upornost i strategija mogu dovesti do vrhunskih rezultata. Još jednom čestitke svim članovima kao i predsjedniku kluba Nemanji Šipki uz želje za mnogo uspjeha u budućim takmičenjima – kazao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

Kanalizacija poplavila Daun sindrom centar, NASTALA OGROMNA ŠTETA

U banjalučkom Daun sindrom centru obustavljen je rad nakon izlivanja kanalizacije u prostorije, zbog čega iz ove ustanove apeluju da im nadležne institucije izađu u susret i pomognu u teškim trenucima.

Prostorije Centra poplavljene su u noći između četvrtka i petka i pričinjena je ogromna šteta, saopšteno je iz ovog centra.

Na teren je izašla i Komunalna policija koja je konstatovala ogromnu materijalnu štetu i da je kompanija koja u istoj ulici kopa temelje za novu zgradu bagerom prignječila već dotrajalu i staru kanalizaciju, te ju je tako začepilo.

-Na staru kanalizaciju se i danas priključuju nove velike zgrade bez obzira što nema kapaciteta, tako da se sva ta otpadna tečnost nakupljala i izlila u Daun sindrom centar i susjedne poslovne prostore – naveli su iz ovog centra. Iz Daun sindrom centra dodaju da niko nije sanirao i pročistio otpadnu tečnost iz kanalizacije, iako su stalno apelovali.

-Rad u Centru je zaustavljen, a sve osobe sa Daunovim sindromom su vraćene kućama.

Nastavi čitati

Aktuelno