Connect with us

Svijet

DEMOKRATE U “DUBIOZI”! Bajdenu opada podrška i kod Afroamerikanaca

Bahta Mekonen, 28-godišnji kapetan američke vojske iz Džordžije, jedne od ključnih država za ishod izbora, među milionima je građana čiji su glasovi doprinijeli da Džo Bajden (Joe Biden) 2020. pobijedi na predsjedničkim izborima.

Međutim, tri godine kasnije, demokrate strahuju da bi upravo on mogao biti jedan od glasača koji će Bajdena koštati reizbora 2024.

Razočaran zaokretom demokrata

Razočaran zaokretom demokrata ka ljevici, većom potrošnjom i, kako ih označava, praznim obećanjima, Mekonen ukazuje da ne vidi adekvatnu opciju koju bi podržao na sljedećem glasanju, piše Glas Amerike.

– U njihovim nastupima uviđam mnogo verbalne privrženosti afroameričkoj zajednici, kao da žele da ostave utisak da su partija za mlade crnce ili tu populaciju u cjelini. Ali, činjenica je da to potvrđuju svojim djelovanjem – kaže on.

Afroamerikanci važe za najlojalnije pristalice demokrata. Odigrali su važnu ulogu tokom Bajdenove kampanje 2020. u Južnoj Karolini. Uspjeh u Džoržiji, američkom predsjedniku otvorio je put ka Bijeloj kući i većini koju su demokrate osvojile u Senatu.

Foto: Agencije

Zauzvrat, glasači su očekivali da će Bajden i demokrate inicirati promjenu restriktivnih zakona o glasanju, reformu policije i krivičnog pravosuđa, otplatu studentskih kredita i ekonomsko osnaživanje.

Nije, međutim, još pružio precizan putokaz za to.

LGBTQ populacija

Istovremeno, usredređenost na LGBTQ populaciju i temu abortusa kod birača poput Mekonena razvijaju osećaj otuđenosti.

– Ljevičarska orijentacija mi je odbojna, jer joj se demokrate sve više okreću – ukazuje Mekonen, navodeći da bi želio da se opcija koju je podržao 2020. više usredsredi na ekonomiju.

Istraživanja i ankete agencije Reuters pokazuju da glasači mlađi Afroamerikanci gube vjeru u demokrate i Bajdena, čak možda i u čitav politički proces – svega tri godine nakon najvećih protesta za rasnu ravnopravnost i građanska prava.

Međutim, uprkos tome očekuje se da će velika većina ipak podržati Bajdena naspram budućeg republikanskog kandidata.

Ipak, upitno je da li će dovoljno građana izaći na birališta u ključnim gradovima, poput Atlante, Milvokija i Detroita, da bi Bajden ostvario drugi predsjednički mandat.

– Demokrate treba da shvate da je sve masovnija populacija Afroamerikanaca kojima je dosta guranja i nadziranja. Neuspjeh demokrata da obezbijede veće olakšice za studentske kredite ili legalizuju marihuanu je razočaravajući. Agresivniji pristup republikanaca kada su na vlasti ostavlja utisak da rješavaju stvari – rekao je za Reuters Lelan Evans, kandidat za gradsko vijeće Nešvila..

Lojalnost demokratama

Afroamerikanci čine 14,2 posto američke populacije, što iznosi 42,7 miliona ljudi, što je porast od 30 posto u odnosu na 2000. godinu, pokazuje podaci nevladinog istraživačkog centra Pju. U poređenju s ostatkom američkog stanovništva – ta populacija je pet godina mlađa, prosječne starosti 33 godine.

Njihova lojalnost demokratama ključna je da ta partija nastavi da pobeđuje u Pensilvaniji, Mičigenu i Džordžiji i povrati okruge na jugu zemlje.

Međutim, dešava se suprotno.

Njihova izlaznost u 2022. manja je za gotovo 10 posto u poređenju sa 2018. godinom, pokazuju podaci koje je “Washington Post” objavio na osnovu ankete provedene prilikom popisa stanovništva.

Za to vrijeme, izlaznost bjelačkog stanovništva smanjena je za 1,5 procenata.

Zajednička anketa Reutersa i Ipsosa, sprovedena od 11. do 17. jula, pokazuje da bi 18 posto Afroamerikanaca prije izabralo Donalda Trampa nego aktuelnog predsjednika Bajdena.

Ukazali su takođe da su spremniji da podrže kandidata koji se zalaže za ograničavanje abortusa i povećanje izdataka za finansiranje policije.

U globalu demokrate podržavaju afroamerički glasači koji se zalažu za pravo glasa, legalan abortus i protive se rasizmu.

Međutim, ta podrška slabi kada je riječ o ekonomiji.

– Tako da se brojke između 50 i 60 procenata smanjuju srazmjerno tvrdnjama anketiranih da su, kada je riječ o ekonomiji, republikanci za njih podjednako dobri kao i demokrate – rekao je Terens Vudberi, izvršni direktor kompanije za istraživanje javnog mnenja HIT Strategies.

Džulijan Sajlas, istraživač ulaganja pripadnika afroameričke zajednice, podvukao je da brojni njegovi prijatelji i članovi porodice preispituju lojalnost demokratama, analizirajući stepen poboljšanja kvaliteta njihovih života i ekonomski položaj.

“U suštini ništa se ne dešava”

On iznosi i tvrdnje da se na svake četiri godine demokratski kandidati pozivaju na značaj povećanja imovnog stanja Afroamerikanaca i smanjivanje jaza u poređenju sa bijelcima.

– U suštini se ništa ne dešava – podvlači on.

– Čini se da govore o temama koje djeluju dobro sa kojima mogu da se uskladim: smanjivanje studentskog kredita, ili duga za vlasništvo nad domom. Međutim, stvari se ne kreću dovoljno brzo – podvlači on.

Stopa nezaposlenosti Afroamerikanaca nalazi se na minimumu tokom mandata aktuelne američke administracije. Ipak u junu 2023. dostigla je desetomjesečni maksimum – mahom zbog toga što su Afroamerikanci napustili tržište rada.

– Ne preostaje niko osim Bajdena dok neko drugi ne dođe. Potrebno je da kao društvo prevaziđemo milje starijih bijelaca koji su zaduženi za sve u zemlji – zaključuje Andre Rasel mještanin Čikaga.

Inače, demokrate su uložile dosta novca i vremena u nastojanjima da prošire mogućnosti za glasanje Afroameričkoj populaciji, omoguće njihovu registraciju u državama važnim za ishod izbora, kao i kooptaciju u izbornu kampanju.

Uz to, prvi put u američkoj istoriji, potpredsjedničku funkciju obavlja pripadnica Afroameričke zajednice, Kamala Haris.

Ujedno je i najviše rangirana Afroamerikanka koja obavlja političku funkciju u državi.

Avaz

Svijet

OBUSTAVLJENA PROIZVODNJA GASA na najvećem gasnom polju u Evropi

Proizvodnja gasa u holandskom Groningenu, gdje se nalazi najveće gasno polje u Evropu, obustavljena je danas u šest ujutru.

Odluka o obustavi proizvodnje gasa donijeta je zbog opasnosti od zemljotresa, međutim u izuzetnim okolnostima, proizvodnja bi mogla da bude ponovo pokrenuta slijedeće godine, prenosi portal “NL tajms”.

Gasne bušotine neće trajno biti zatvorene do 1. oktobra 2024. godine, ukoliko uslijed veoma hladne zime ili drugih nepredviđenih okolnosti bude bilo potrebno da se nastavi sa proizvodnjom.

Odluku još treba da potvrdi donji dom parlamenta.

Nastavi čitati

Svijet

NJEMAČKI KULTNI PROIZVOĐAČ keramike BANKROTIRAO nakon 229 godina

Njemačka kompanija “Celer” (Zeller), kultni proizvođač keramike, proglasila je bankrot nakon 229 godina.
Na stolovima mnogih njemačkih porodica mogli su se vidjeti bilo uz doručak ili poslijepodne uz kafu i kolač – šoljice i tanjiri s crnim pijetlom ili kokoškom na žutoj pozadini.

Fabrika “Celer” već oko 125 godina proizvodi posuđe serije “Han und hene” (Pijevac i kokoška). Kako navode iz firme, kultno posuđe se proizvodilo isključivo u Švarcvaldu.

Proizvođač “Celer” je tradicionalna njemačka firma. Njihovi proizvodi su vrlo popularni i izvan Njemačke, posebno u SAD.

Firma navodi povećane troškove energije i pad prodajnih rezultata kao razloge za podnošenje zahtjeva za stečaj. Brojne druge firme trenutno imaju slične probleme, poput poznatog proizvođača sira ili popularnog kozmetičkog giganta.

Posuđe “Han und hene” kupci mogu i dalje kupovati, a platu će do daljeg primati i deset radnika fabrike.

Kompaniija je već preživjela jedan stečaj 2007. godine, a u toku su pokušaji spasavanja jednog od najstarijih proizvođača posuđa u zemlji.

Proizvođač već decenijama ima finansijskih teškoća, pišu njemački mediji.

(Srna/Mondo)

Nastavi čitati

Svijet

POČELO JE! Brisel uvodi prvi granični POREZ na ugljen-dioksida u svijetu

EU je danas pokrenula prvu fazu tarifne šeme emisija ugljen-dioksida (CO2) sa planiranim porezom na uvoz čelika, aluminijuma, cementa i đubriva, u okviru pokušaja da postane klimatski neutralan region.
Tokom prve faze, do 2026. godine, Brisel ne planira da naplaćuje nikakve naknade za emisiju ugljen-dioksida na granici – do tada će sistem prikupljati podatke o uvozu.

Uvoznici iz EU sada su u obavezi da prijave emisije gasova staklene bašte koji su dio proizvodnje uvezenog gvožđa, čelika, aluminijuma, cementa, električne energije, đubriva i hidrogena. Od 1. januara 2026. godine oni će morati da kupe sertifikate za pokrivanje ovih emisija ugljen-dioksida.

Ovo će neizbježno povećati konačnu cijenu proizvoda koje uvozi blok, smanjujući njihovu konkurentnost u poređenju sa robom proizvedenom u zemlji.

Cilj Mehanizma regulisanja prekograničnih emisija ugljen-dioksida /Carbon Border Adjustment Mechanism/ jeste da spriječi više zagađujućih stranih proizvoda, da potkopaju zelenu tranziciju. Ova mjera će potencijalno zaštititi lokalne proizvođače od gubitka zbog stranih konkurenata, dok oni ulažu u ispunjavanje ciljeva EU za smanjenje neto emisija bloka do 2030. godine za 55 odsto u odnosu na 1990. godine.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je da je cilj nove politike i da podstakne globalni prelazak na zeleniju proizvodnju i spriječi da se proizvođači iz EU presele u zemlje sa manje strožim ekološkim regulatornim osnovama.

Sistem se već suočio sa kritikama glavnih trgovinskih partnera bloka, koji kažu da podriva slobodnu trgovinu. I to je doprinijelo trgovinskim tenzijama između Brisela i Vašingtona, pri čemu je drugi ranije ove godine tražio da se američki čelik i izvoz izuzmu od poreza, podsjeća „Raša tudej“.
BL-PORTAL

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized3 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized6 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno