Connect with us

Banjaluka

Dijaspora u Malmeu ostala bez leta za Banjaluku

Ukidanje leta Banjaluka – Malme sa banjalučkog aerodroma stvoriće mnogobrojne probleme brojnoj dijaspori koja živi i radi u Danskoj i Švedskoj, te će oni sada morati teže da se snalaze kako bi stigli do Banjaluke.

Inače, mađarska avio-kompanija “Wizz Air” koja je imala ovu liniju najavila je da ukida letove od maja, te će zadnji let biti 29. aprila. Ova linija je išla tri puta sedmično, i to utorkom, četvrtkom i subotom.

Ova avio-kompanija će sa banjalučkog aerodroma i dalje imati letove tri puta sedmično za Dortmund, a dva puta za Bazel, Hamburg i Stokholm Skavsta.

Oni će u aprilu imati 12 sedmičnih letova, dok će od maja, zbog ukidanja linije Banjaluka – Malme, imati devet sedmičnih letova.

Duško Čekić, koji živi i radi u Kopenhagenu u Danskoj, a često dolazi u Banjaluku, rekao je za “Nezavisne novine” da je ova linija prijeko potrebna za one koji putuju u Banjaluku, te da ne znaju zbog čega se ukida.

“Ono što znamo jeste da je popunjenost letova na ovoj liniji bila velika, i to oko 90 odsto, tako da nismo sigurni zašto se ukida. Pokušao sam stupiti u kontakt sa kompanijom ‘Wizz Air’, ali su mi poprilično drsko odgovorili da je to iz komercijalnih razloga”, priča Čekić.

Dodaje da imaju iz Malmea let za Tuzlu, Zagreb i Beograd, ali da je to predaleko.

“Zadnji letovi iz Banjaluke će biti tokom aprila, a karte za maj se ne mogu rezervisati jer nema leta. Mnogo porodica iz Švedske i Danske će ispaštati zbog toga. Letovi su u oba pravca popunjeni, posebno oni vikend-letovi jer su oni potrebni mnogima kako bi od posla mogli vikendom doći kući da obiđu rodbinu, ognjišta, kuće, stanove… Nama su potrebni letovi iz Banjaluke za Malme ili Kopenhagen ili eventualno neki drugi grad u južnoj Skandinaviji. Ovim ispaštaju porodice koje žive i rade u Danskoj i Švedskoj, te mladi ljudi, studenti, penzioneri… Svi smo koristili te letove, dobro su funkcionisali, te smo bili zadovoljni uslugom i cijenama”, naglasio je Čekić.

Iz “Aerodroma Republike Srpske” su naveli da avio-kompanije postavljaju i određuju red letenja u zimskom i ljetnom periodu za svoje letove.

“O razlozima suspenzije letova ‘WizzAira’ Malme – Banjaluka – Malme najbolje je da kontaktirate PR službu te avio-kompanije. Do kraja aprila ‘WizzAir’ saobraća tri puta sedmično na liniji Malme – Banjaluka – Malme”, naveli su iz “Aerodroma Republike Srpske”.

Dodali su da je Uprava ovog preduzeća, odnosno direktor preduzeća “Aerodromi Republike Srpske”, u pregovorima s avio-kompanijama za nove linije, a čim se stvore uslovi obavijestiće javnost o letovima ka novim destinacijama.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa mađarskom avio-kompanijom, ali do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nisu nam odgovorili na pitanja zbog čega se ukida ova linija, da li je u narednom periodu planirano uspostavljanje neke nove linije sa banjalučkog aerodroma, te da li je to iz komercijalnih razloga.

 

(Nezavisne novine)

Banjaluka

Čudotvorna ikona Bogorodice Brzopomoćnice stigla u Banju Luku, svečanom dočeku prisustvovao i gradonačelnik

Brojni vjernici prisustvovali su liturgiji u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, koju je predvodio episkop banjalučki g. Jefrem povodom svečanog dočeka čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Brzopomoćnice.

Zajedno sa brojnim vjernicima svečanom dočeku je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da je broj vjernika koji se danas okupio u ovoj crkvi najbolji pokazatelj koliko je ovo značajan dan za sve mještane Paprikovca, ali i cijele Banje Luke.

-Raduje me što vidim da je veliki broj naših vjernika danas došao u Hram Svetog velikomučenika Georgija, čiju izgradnju je podržao i Grad Banja Luka ali i ja lično, jer je to pokazatelj da je sve ono što smo započeli na korist naših građana u ovom dijelu grada. Posebno me raduje i to što na veliki hrišćanski praznik – Duhove dočekujemo ovu čudotvornu ikonu sa Svete Gore, koja će na radost svih vjernika od danas biti smještena u ovoj crkvi – poručio je gradonačelnik.

Takođe, on je izrazio zadovoljstvo što izgradnja ove crkve napreduje i što se već izvode radovi na uređenju fasade, ograde i crkvenog dvorišta, u kojem će biti izgrađena javna česma i igralište za najmlađe.

Gradonačelnik je podsjetio da danas i gradska „Tržnica“ proslavlja krsnu slavu, ali i da u čast obilježavanja praznika Duhova Grad Banja Luka priprema defile kočija i bogat kulturno-umjetnički program, koji će kod Hrama Hrista Spasitelja biti održan danas od 18.00 časova.

-Duhovi su se nekada obilježavali u Banjoj Luci, a zbog izazovnih vremena tokom Drugog svjetskog rata tradicija obilježavanja je prekinuta, međutim prošle godine vratili smo staru tradiciju i ponovo uspostavili ovu manifestaciju i na to sam ponosan.

Gradonačelnik je pozvao sve sugrađane da se pridruže programu koji će na Novoj pijaci prirediti gradska „Tržnica“ od 14.00 časova, a potom i defileu kočija i kulturno-umjetničkom programu kod Hrama Hrista Spasitelja.

Starješina Hrama Svetog velikomučenika Georgija na Paprikovcu, jerej Slobodan Marin rekao je da dolazak čudotvorne ikone predstavlja veliku radost za sve parohijane naselja Paprikovac.

-Ova ikona je dar naših dobrih parohijana, koji su učestvovali u tome da ova ikona dođe sa Svete Gore uz blagoslov našeg episkopa banjalučkog g. Jefrema. Od danas će ova čudotvorna ikona biti kod nas i svaki vjernik imaće priliku da se pomoli nad njom – istakao je Marin.

Inače, riječ o ikoni pred kojom se vjernici se mole kada je potrebna brza i dejstvena pomoć, u nedoumici kako postupiti, pri različitim oboljenjima, kao i pri rođenju deteta.

Prototip ove ikone, koji je prema crkvenom predanju naslikan u 10. vijeku, za života osnivača te svetinje, prepodobnog Neofita nalazi se u manastiru Dohijar, na Svetoj Gori.

Nastavi čitati

Banjaluka

Voda stigla u Martinovac, Dalmatinsku i Tunjice, STANIVUKOVIĆ uručio vaučere

U okviru investicionog ciklusa „Voda 3“, vodovodni sistem u Martinovcu, Dalmatinskoj i Tunjicama je pušten u funkciju, a mještane je obišao i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Tom prilikom gradonačelnik je mještanima uručio i vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu i naglasio je da su se susreli sa mnogim izazovima kako bi vodu doveli upravo na ovaj lokalitet.

-Ovo su značajna naselje, blizu centra grada. Broje nekoliko hiljada stanovnika, a susreću se sa ovakvim izazovima. Morali smo se uhvatiti u koštac sa ovim problemima, a većinu njih smo tretirali kroz projekat „Voda 3“, dok ćemo dio tretirati kroz „Vodu 4“. Plan nam je da u godini koja je pred nama riješimo problem vodosnabdijevanja na cijeloj teritoriji grada Banjaluke. Završetkom vodovodne mreže u dijelu naselja Šargovac korak smo bliže ispunjenju naših ciljeva. – rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako je ova gradska administracija na sebe preuzela obavezu da riješi problem koji se činio kao nerješiv.

-Uz sve to, ovi ljudi će isto tako dobiti i besplatan priključak. Vodi su se nadali ali ne i besplatnom priključku. Želim da ovo bude na koristi našim ljudima – istakao je on.

Jedan od mještana, Mićo Radoja iskoristio je priliku da zahvali gradonačelniku i gradskoj administraciji na svemu što su učinili za ovaj kraj.

-Doveli su vodu, a sada imamo i besplatne priključke na vodovodnu mrežu. Sve ono što ćemo kandidovati u narednom periodu jeste za bolji život naših mještana i siguran sam da će nam to biti obezbjeđeno – istakao je on.

Naime, projektom je predviđen i izgrađen dovodni krak iz pravca Tunjica za ulicu Martinovac i tri manja kraka ukupne dužine 1050 metara, izgrađeno je i 4 kraka vodovoda na Tunjicama ukupne dužine 950 metara, te krak vodovoda u Dalmatinskoj ulici dužine 300 metara.

Završetkom navedene mreže riješeno je pitanje vodosnabdijevanja za više od 40 domaćinstsva koji do sada nisu imali javni vodovod zbog visinski zona.

Vrijednost investicije u ove tri ulice je oko 350.000 KM

Izvođač radova je preduzeće „Hidrokop“ d.o.o Banja Luka.

Nastavi čitati

Banjaluka

Više ulica i naselja bez struje

Bez struje će u periodu od devet do 12 časova ostati dijelovi ulica Franca Šuberta, Karađorđeva, Ključka, Mile Bekute, Sime Milić Jorgić, Sime Pandurovića i Špire Bocarića, navode iz “Elektrokrajine”.

“Zbog radova na elektromreži u periodu od devet do 11 časova bez struje će biti dio naselja Josipovići”, ističu iz “Elektrokrajine”.

Takođe, u periodu od devet do 14 časova bez struje će biti dijelovi ulica Đure Damjanovića, Nevesinjska, Lipljanska, Petra Velikog i Branka Popovića.

“Zbog radova će bez struje biti i dio naselja Pezić Polje”, navode iz “Elektrokrajine”.

Nastavi čitati

Aktuleno