Connect with us

Svijet

Direktorka koledža pronađena mrtva: Pored nje ležali dijete (7) i muž

Ema Petison (45), njen suprug Džordž (39) i njihova ćerka Leti pronađeni su mrtvi u nedjelju.

Direktorka Epsom koledža u Velikoj Britaniji pronađena je mrtva zajedno sa sedmogodišnjom ćerkom i suprugom na imanju u krugu univerziteta.

Ema Petison (45), njen suprug Džordž (39) i njihova ćerka Leti pronađeni su mrtvi u nedelju. Policija je saopštila da je uverena da je reč o izolovanom incidentu “bez učešća treće strane“. U toku je uviđaj radi utvrđivanja okolnosti njihove smrti.

“U ime policije Sarija, mog tima i mene, prvo želim da izrazim najiskrenije saučešće prijateljima i porodici Eme, Leti i Džordža, kao i studentima i osoblju Epsom koledža, za njihov tragični gubitak. Sprovešćemo detaljnu istragu o onome što se sinoć dogodilo i nadam se da ćemo uspeti da unesemo mir u ovim traumatičnim okolnostima. Zamolio bih da se poštuje njihova privatnost u ovom veoma teškom trenutku”, kazao je glavni inspektor Kimball Edei.

Gospođa Patison je postala prva žena na čelu Epsoma u septembru 2022. nakon šest godina rada direktora srednje škole Krojdon u južnom Londonu. Studenti na koledžu plaćaju više od 42.000 funti godišnje, a njegovi bivši studenti su konzervativni poslanik ser Majkl Falon, emiter Džeremi Vajn i komičar Tim Vajn, prenosi bbc.

U saopštenju objavljenom u nedelju kasno uveče, Epsom koledž je zatražio “vreme i prostor” za obradu “ovih šokantnih događaja“. “Tražimo da javnost i mediji poštuju privatnost Emine porodice i da nam pomognu da prioritetno postavimo potrebe naših učenika“, poručili su iz škole.

(MONDO)

Svijet

Ukrajinski komandant: Bitka za Bahmut može postati prekretnica rata

Komandant jedne od ukrajinskih jedinica, pukovnik Jevgenij Meževikin, ocijenio je da bitka za Bahmut može postati prekretnica u ratu i da je Ukrajina u stanju da zadrži grad i potisne ruske trupe.

Meževikin smatra da bi, ako Ukrajinci uspiju da sačuvaju svoje nedavne uspjehe, bitka za Bahmut mogla biti prekretnica u odbrani Ukrajine protiv Rusije, ne samo zbog zaustavljanja ruske ofanzive, već i zbog pripreme jakog uzvratnog udara, prenosi Ukrajinska pravda.

Prema Meževikinu, ruski napadi u Bahmutu su usporeni i neposredna pretnja od opkoljavanja je izbegnuta. On je dodao da su ruske snage “iscrple sve svoje rezerve”.

Meževikin je rekao da su na sjevernoj i južnoj strani Bahmuta, gdje su ruske trupe pokušale da opkole grad, Rusi naišli na najmotivisanije ukrajinske jedinice i da “više nisu imali snage”.

Ipak, dodao je Meževikin, centar grada ostaje žarište, gdje ruske snage napadaju znatnom snagom.

Ukrajinski vojnici koji su se borili u Bahmutu rekli su da su ruske trupe fokusirale svoje napore na prodor ka centru grada, koristeći tešku artiljeriju i vazdušne napade, navodi Ukrajinska pravda.

Nastavi čitati

Hronika

“Ekološki teroristi” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Svijet

Si Đinping poručio Evropi: Odbranite stratešku nezavisnost ako želite zdrave odnose sa Kinom

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je Evropsku uniju da odbrani svoju stratešku nezavisnost ukoliko namjerava da razvija zdrave odnose sa Kinom.

– Za razvoj zdravih odnosa Kine i EU neophodno je da Brisel čvrsto brani svoju stratešku nezavisnost – rekao je Đinping tokom sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Pekingu.

On je istakao i da se Kina i EU pridržavaju principa multilateralizma, svih ciljeva i principa Povelje UN, te da se zalažu za mirno rješavanje međunarodnih sporova.

Naveo i je i da obje strane treba da budu partneri na putu modernizacije i da zajednički rješavaju globalne probleme.

Si je takođe rekao da je Kina spremna da se uključi u svestrani dijalog i saradnju sa EU u duhu nezavisnosti, uzajamnog poštovanja i obostrane koristi i izrazio nadu da će Španija igrati aktivnu ulogu u promovisanju dijaloga i saradnje između Kine i EU.

Nastavi čitati

Aktuleno