Connect with us

Region

Dječak ubica nije nikakav genijalac: Psihološki profil otkriva jezive detalje!

Odličan učenik sa sijaset vanškolskih aktivnosti. Mami i tatin ponos, “mali genijalac”, kako su ga zvali.

I zaista, način na koji je dječak ubica planirao masovni masakr u OŠ “Vladislav Ribnikar” navodi na pomisao da je riječ o natprosječno inteligentnoj osobi: napravio je tlocrt škole, spisak vršnjaka koji su “primarne mete”, Molotovljeve koktele..

Izabrao precizno oružje iz očeve kolekcije i vrijeme napada kada je njegovo odjeljenje VII/2 najbliže ulazu u školu, a školski policajac daleko. Zar sve to sa samo 13 godina starosti može da uradi neko ko nije daleko iznad prosjeka, ko nije “zli genije”?

Psihološki profil dječaka ubice

Izvor “Blica” blizak istrazi kaže da nije sve kao što na prvi pogled izgleda. Iznosi šokantnu tvrdnju: prema svemu što dosad znamo, dečak ubica je, zapravo – intelektualno prosječan!

“Nikakav genije, kao što je navođeno. Moguće je da su mu zbog toga smetali ostali u odjeljenju, jer je morao, primjera radi, više truda da ulaže kako bi dostigao uspjeh neke od svojih žrtvi, ili i da bi zadovoljio roditelje koji su, prema svemu što znamo, od njega zahtijevali besprekoran uspjeh. Može se reći da su ga spartanski vaspitavali”, kaže izvor “Blica”.

Kako su mediji prenosili, roditelji dječaka ubice su bili veoma ponosni na svog “malog genijalca”, kako su ga zvali, jer je pored obaveza u elitnoj školi išao i na brojne vannastavne aktivnosti. Govorio je strane jezike, išao u školu glume, muzičku školu, trenirao sportove, pobjeđivao na gradskim takmičenjima, bio odlikaš.

Da li je toliki pritisak hiperambicioznih roditelja ostavio tragične posljedice na psihu dječaka ubice? Tome u prilog ide nedavna izjava Mine Zirojević, članice Savjeta roditelja u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Zirojević je izjavila da je, prema onome što je mogla da čuje od đaka koji su poznavali dječaka ubicu, primijećeno da je bio takmičarski nastrojen i da se nekada pomalo svađao sa djecom koja su možda bila bolja od njega na nekom času.

“Sada se priča da je baš to razlog i da ga niko nije maltretirao iz te smjene”, rekla je tada Mina Zirojević.

Pretpostavlja se da u mozgu nema urođenih fizičkih anomalija

Dječak ubica sa na klinici nalazi u izolaciji. U ovakvim slučajevima, mada je ovaj teško porediti sa bilo kojim drugim, u timu za opservaciju su najčešće tri stručnjaka.

“Blicov” izvor kaže da je praksa da se sprovodi cijela baterija vještačenja i dodatne dijagnostike, kao što je, primjera radi i laički rečeno, analiza strukture centralnog nervnog sistema putem skenera. Ipak, pretpostavlja se da dječak ubica nema urođenih fizičkih anomalija. Iz pouzdanih izvora dosad smo saznali da dječak ubica ne pokazuje kajanje.

Hladan je i smiren, nije tražio da kontaktira s bilo kim, niti se interesuje za roditelje. Njegova jedina zanimanja su sadržana u dva pitanja koja postavlja: “Kada izlazim?” i “Kakav odjek ima to što sam uradio?”.

Odsustvo krivice i kajanja?

Na osnovu tih informacija stručnjaci čvrsto vjeruju da dječak ubica iz nekog razloga nema formiranu važnu komponentu ličnosti, takozvani superego.

Prema teoriji Sigmunda Frojda, začetnika psihoanalize, superego je etička komponenta nečije ličnosti koja dotičnoj osobi daje moralne standarde na osnovu kojih se ponaša. Superego se razvija mahom tokom prvih pet godina života djeteta, kao reakcija na roditeljske kazne ili odobravanja. Dijete pritom upija moralne standarde svojih roditelja, tradicije porodice i društva u kojem odrasta i u njemu se formira superego, kojim kontroliše agresiju i druge društveno nepoželjne impulse.

Kada dijete ima pravilno razvijen superego, ono osjeća krivicu ili anksioznost prilikom kršenja etičkih standarda postavljenih od svog superega i ima potrebu da se iskupi za učinjene greške. Kod dječaka ubice ništa od toga ne postoji. Ne osjeća krivicu i, štaviše, željno iščekuje trenutak kada će biti pušten sa klinike, a umislio je da to treba da se dogodi svakog trenutka. Ne dobija ni sedative jer je potpuno smiren. Nisu mu potrebni!

“Nema osjećaje, izuzev za sebe i svoje potrebe”, kaže izvor “Blica”.

Veliki rizik u budućnosti od ponavljanja zločina

Izvor “Blica” navodi da sve to ukazuje na ogroman rizik da dječak ubica ponovi isto ili slično krivično djelo, ako bude u prilici.

“Niko ne može da isključi taj ogromni rizik”, kaže Blicov sagovornik upućen u slučaj.

Kakva je budućnost dječaka ubice?

Za sada nije tačno poznato kakva terapija će biti određena dječaku ubici, niti gdje će biti dugoročno smješten, ali je izvjesno da ta odluka neće pasti ovih dana. U opticaju je nekoliko varijanti, a sigurno je samo da ni u jednoj ne postoji šansa da bude vraćen u školu.

Sagovornik “Blica” kaže da dječak ubica ne može ići u zatvor jer je masakr počinio sa samo 13 godina i smatra se da nije krivično odgovoran. Ipak, može mu biti izrečena medicinska mjera liječenja u nekoj od specijalizovanih zdravstvenih institucija.

(Blic)

Region

AFERA PREPISIVANJE: Pale ostavke zbog maturskog ispita

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete. Na sjednici je smijenjen i cijeli Upravni odbor na čijem je čelu Valentina Radulović.

Dužnosti je razriješena i Dragana Nenadović, koja je bila glavni ocjenjivač.

Vlada je na istoj sednici imenovala privremeni Upravni odbor Ispitnog centra koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

– Mjere zaštite javnog interesa u ovom interesu uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprječavanje negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja – stoji u prijedlogu za razrješenje u koji su Vijesti imale uvid.

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bošnjačkog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

“Ko nije spreman za odgovornost, neka ide kući”

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktorku i Upravni odbor Ispitnog centra.

– Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, loše planiranje vezano za putovanje djece na Olimpijadu iz fizike, matematike.., svaljivanje krivice na neke druge ljude. Sada problemi sa maturskim ispitima. Dakle, ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući – kazao je Abazović.

(SrpskaInfo)
Nastavi čitati

Region

Pripadnici takozvane Kosovske policija provocirali okupljene Srbe u Zvečanu

Pripadnici takozvane Kosovske policije ponovo su provocirali okupljene Srbe u Zvečanu, kada su vozilom ušli u ulicu u kojoj su okupljeni građani koji traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada i gdje KFOR obezbjeđuje da ne dolazi do kontakta između građana i policijaca.

To se dogovrilo ubrzo nakon što su pripadnici Kfora djelimično uklonili žicu oko opštinske zgrade.

Policajac koji je upravljao automobilom rekao je da nije došao da provocira već da dostavi hljeb, kako je rekao, svojim kolegama u zgradi opštine.

Građani sada nisu dozvolili da vozilo napusti mjesto uz samu ogradu koju su postavili pripadnici KFOR-a, a poslije nekoliko minuta, KFOR je omogućio da se policijsko vozilo pomjeri prema zgradi opštine.

Do sada je policajcima hrana dostavljana iz druge ulice, na kojoj nema okupljenih građana, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Region

Račun sa hrvatskog primorja iznenadio region

Sa prvim danima juna, sezona na jadranskoj obali je već uzela maha, a cijene obaraju rekorde. Jedno od omiljenih ljetovališta gostiju iz Bosne i Hercegovine zasigurno je Makarska i poznata Makarska rivijera.

Kada se govori o cijenama usluga, Bljesak.info je istražio cijene kafe i sladoleda. Ukoliko se odlučite otići u Makarsku i pojesti sladoled, lako bi vam mogao prisjesti.

Cijena kugle u većini lokala iznosi 2 eura dok za premium sladoled cijene se penju čak do 2,50 eura. Ako uz to poželite slatki kornet moraćete ga nadoplatit skoro do 0,80 evra.

Kafa je ritual koji mnogi ne propuštaju. Ako se odlučite popiti bijelu kafu za nju biste mogli izdvojiti od 2,10 evra pa sve do 2,50. Za malu kafu s mlijekom cijene se kreću od 1,80 pa nadalje. Za neskafe biste u prosjeku trebali izdvojiti od 2,20 pa sve do skoro 3 evra.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno