Connect with us

Hronika

DJEVOJKA PREMINULA ČEKAJUĆI HITNU! Porodica očajna “Isti broj ne važi za sve”

Dvadesetdvogodišnja d‌jevojka se gušila, borila za život, dok su članovi porodice gotovo 20 minuta pokušavali da ustanove na koji broj treba da zovu Hitnu pomoć, jer žive u Velikom Mokrom Lugu.

Na broj 194 su im rekli da zovu Grocku, gd‌je su im saopštili da moraju da se obrate direktno Kaluđerici, čija je ekipa najbliža i nadležna za taj dio grada.

Okretanje različitih brojeva se, naravno, odužilo i ćerka im je preminula čekajući ljekare, jer službe hitne pomoći nisu međusobno povezane, već su građani prepušteni sami sebi.
Isti broj, očigledno, ne važi za sve.

Pored svih pompeznih najava srpske vlasti o digitalizaciji i umreženosti zdravstvenog sistema, odnosno ustanova u našoj zemlji, čak ni one najvažnije – hitne, kao da nemaju veze jedna s drugom.

Zbog nepostojećeg kontakta među službama hitne pomoći, koje bi trebalo da rade zajedno, ali i sistema koji u 21. vijeku nije osposobljen da obezbijedi da glavni dispečer u centrali, u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, odmah obavijesti ekipu koja je najbliža adresi na kojoj neko umire, tragične posljedice nisu, na žalost, iznenađenje.

“Nismo nadležni, zovite Grocku”
Tragedija koja se dogodila 9. marta u Velikom Mokrom Lugu možda je mogla biti spriječena da je Hitna pomoć stigla za pet minuta, umjesto 20 minuta, poslije prvog poziva.

Naime, u ovom slučaju u 20 sati i sedam minuta stigao je poziv na broj 194, zbog d‌jevojke koja se guši i umire. Majci koja je zvala rečeno je da, kako saznaje “Nova.rs”, pozove Hitnu pomoć u Grockoj, koja je na drugom broju. Potom je stric d‌jevojke pozvao taj drugi broj, a tamo su mu odgovorili da mora da zove Hitnu pomoć Kaluđerica, jer su oni najbliži. U 20 sati i 15 minuta konačno su dobili i treći broj telefona, a ekipa je nakon pet minuta, u 20 i 21, bila ispred njihove kuće.

“Devojka od 22 godine je 9. marta umrla majci na rukama jer ‘oni nisu nadležni, neka zovu Grocku’. Došli su nakon pola sata, međutim, mogli su samo da konstatuju smrt. Neka se srame. Devojka je koristila pumpicu, nije joj pomoglo, oko 19 sati je došla kući i tad se inhalirala. Bilo joj je sve gore, seli su u auto da je odvezu kod lekara, ali nije mogla da diše u kolima i izveli su je napolje da udahne vazduh. Tad je dobila dijareju, pa su pozvali hitnu. Objasnili su situaciju, ali su im rekli: ‘Nismo mi nadležni, zovite Grocku’ (radnja se dešava u Velikom Mokrom Lugu, Avalska ulica – prim.aut.). Tad se majka preminule raspravljala s njima i molila ih da dođu. Takođe je i stric preminule zvao Hitnu nakon toga. Nakon otprilike pola sata su došli. Bez kiseonika, iako im je objašnjeno da devojka s astmom ima gušenje. Do tog momenta ona je već ležala na pločniku i nije davala znake života. Pokušali su da je reanimiraju elektrošokovima, ali je bilo kasno. Kasnije je došla i policija i to je to”, piše u tekstu koji kruži društvenim mrežama.

Еkipe Hitne pomoći nisu povezane jednom centralom
Vijest o ovom uznemirujućem slučaju i užasnoj smrti pojavila se na više profila različitih društvenih mreža, a izvor “Nova.rs” iz Hitne pomoći u Kaluđerici potvrdio je priču.

“Primili smo poziv u 20 i 15. Ljudi su prethodno zvali hitnu na 194, ali Zavod ne pokriva taj deo grada, a dispečer nam ništa nije preneo, jer nismo s njima umreženi, nemamo direktan kontakt. Pozivi su stizali u 20:15, u 20:18 i 20:21, kad smo već bili na adresi, stigli smo pod rotacijom za pet minuta. Nažalost, kad smo stigli devojka nije davala znake života, ležala je na betonu. Radili smo reanimaciju 25 minuta, a nakon toga smo konstatovali smrt. Nismo smeli da pomeramo telo zbog policije, koja je morala da izvrši uviđaj”, priča izvor iz Hitne pomoći u Kaluđerici.

U ovoj ustanovi, kako saznaju, najveći problem je što ne postoji veza sa dispečerom, koji je na broju 194, a koji zovu svi građani naše zemlje, kad je neko njima blizak u teškom stanju. Da su službe Hitne pomoći povezane ljekari iz Kaluđerice bi stigli na adresu 15 minuta ranije. Toliko je trajalo pozivanje različitih medicinskih ekipa od strane porodice preminule d‌jevojke, jer nisu znali na kom broju se javljaju “nadležni”, a 15 minuta je previše vremena, kad se čovjek bori za vazduh.

Hronika

OSUMNJIČENI ZA UBISTVO NA MANJAČI sproveden u Okružno javno tužilaštvo (VIDEO)

Osumnjičeni D.R., za ubistvo na Manjači, sproveden je u Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

“Preduzimanjem operativnih mjera i radnji, nakon izvršenog uviđaja u mjestu Kola, grad Banjaluka, gdje je juče oko 06.35 časova u blizini osnovne škole pronađeno beživotno tijelo lica R.V. iz Banjaluke, policijski službenici su došli do saznanja da je lice D.R. upotrebom fizičke snage i podesnog predmeta nanijelo povrede licu R.V. uslijed kojih je isti preminuo”, navodi se u saopštenju MUP-a Srpske.

Ističu da je na osnovu naredbe dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka u Banjaluci u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske izvršena obdukcija, kojom prilikom je utvrđeno da je smrt lica R.V. nastupila nasilnim putem, kao posljedica više nanesenih udaraca tupim predmetom u predjelu glave.

“Na osnovu naredbe sudije Okružnog suda u Banjaluci, a uz prethodnu saglasnost dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, 19.04.2024. godine izvršeni su pretresi stana i vozila koje koristi lice D.R., kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela”, dodaje u saopštenju.

Nastavi čitati

Hronika

UHAPŠEN ZENIČANIN koji je na Fejsbuku prijetio džihadom

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su juče u Zenici uhapsili Edina Podgoru koji je na Fejsbuku prijetio da će “ubijati nevjernike i neprijatelje muslimana”.

Iz Sipe je saopšteno da su postupajući po usmenom nalogu Suda Bosne i Hercegovine na području Zenice realizovali pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stari na dvije lokacije i uhapsili jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Terorizam” provision Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

“Nakon lišenja lice je sprovedeno u prostorije SIPA radio kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. O daljem statusu lica će se odrediti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Izvršenim pretresima otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku i to dva mobilana telefona, nož i pištolj za koji se sumnja da je koristio na snimku, a za koji je na licu mjesta utvrđeno da se u stvari ne radi o pravom vatrenom oružju”, navodi se u saopštenju Sipe.

Pojašnjeno je da je prema prikupljenim saznanjima uhapšeni na svom Fejsbuk profilu “objavio video snimak na kojem se isti nalazi, te predstavlja kao Edin Podgora i govori da je krenuo ubijati nevjernike i čifute, te neprijatelje muslimana i govori da će ubijati nožem koji se vidi na videu, kao i pištoljem nepoznate make”.

Navedene aktivnosti su realizovane u saradnji sa Obavještajno bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova ZE-DO kantona.

Nastavi čitati

Hronika

Obilježavanje 32 godine od ZLOČINA U DOBROVOLJAČKOJ

U Istočnom Novom Sarajevu i Sarajevu danas će biti obilježene 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici koji su nad pripadnicima JNA počinile muslimanske paravojne formacije.

Programom obilježavanja u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih rativa, u 10.00 časova u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima na području opštine Istočno Novo Sarajevo biće služen parastos za ubijene pripadnike JNA.

U 10.40 časova predviđen je polazak autobusa u Dobrovoljačku ulicu /današnja Ulica Hamdije Kreševljakovića/, gdje je u 11.00 časova predviđena mirna šetnja, polaganje cvijeća i vjerski pomen.

Povratak u Istočno Sarajevo predviđen je u 11.50 časova.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske Damjan Škipina, Vukota Govedarica i Aco Stanišić.

Program obilježavanja biće realizovan uz prisustvo zvaničnika Srpske, srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, rukovodstva grada Istočno Sarajevo, gradskih i susjednih opština, članova porodica poginulih pripadnika JNA i preživjelih učesnika, predstavnika Trećeg pješadiskog /Republika Srpska/ puka, predstavnika nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, te gradskih i opštinskih udruženja građana, prenosi Srna.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane RBiH i paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali predratni kriminalci.

Dana 2. maja 1992. godine oko 11.30 časova, oko 200 pripadnika jedinica teritorijalne odbrane tzv. RBiH i “Zelenih beretki”, među kojima su bili Sakib Puška, Jusuf Juka Prazina, Emin Švrakić i drugi, kao i jedinica kojima je komandovao sarajevski kriminalac Ismet Bajramović Ćelo, držali su u blokadi, a potom izvršili i napad na Dom JNA u Sarajevu, otvarajući vatru iz cjelokupnog raspoloživog naoružanja.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. poginulo je i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA.

Slučaj “Dobrovoljačka”, kako se kolokvijalno naziva zločin paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamista nad pripadnicima JNA u Sarajevu maja 1992. godine, široj javnosti i poslije 32 godina predstavlja nepoznanicu, a ovaj predmet još nije dobio sudski epilog.

U Sudu BiH 27. oktobra 2022. godine počelo je dva puta odgađano suđenje članu ratnog Predsedništva BiH Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih visokih bošnjačkih vojnih i policijskih funkcionera optuženih za zločine počinjene nad pripadnicima JNA 3. maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Nastavi čitati

Aktuelno