Connect with us

Banjaluka

Do sada najposjećenija biciklijada: Gradonačelnik i stotine sugrađana defilovali gradom

Biciklijadom ulicama našeg grada, ali i dodjelom vrijednih nagrada, obilježen je Dan bez automobila, koji ujedno predstavlja i krunu obilježavanja aktivnosti u sklopu Evropske sedmice mobilnosti.

Ovom događaju ponovo je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Iskoristio je priliku da zahvali svima što su iznova podržali ovaj događaj, te je poručio kako Grad posebnu pažnju usmjerava na alternativne vidove prevoza, kojima svi zajedno mijenjamo životne navike.

-Želimo da pokažemo da na posao možemo da idemo biciklom, da biciklom možemo da obavljamo i mnoge druge aktivnosti. Nekada je automobil najsporija vrsta prevoza, iako nam se čini da sa automobilom najbrže možemo da stignemo do određenog odredišta. Moram da kažem da je Banja Luka dovoljno velika da ima sve, ali da je dovoljno mala da je sve blizu i da sve možete da obiđete biciklom – poručio je gradonačelnik.

Dodao je kako je želja gradske administracije od samog početka da se bave promjenom svijesti kod ljudi kada su ovakve stvari u pitanju.

-To dokazuje činjenica da mi iz Gradske uprave, dakle načelnici, zamjenici, pa evo i ja, gradonačelnik, svi zajedno idemo rame uz rame sa našim sugrađanima. Sa druge strane, zaposleni u Gradskoj upravi nisu imali parking za bicikle. To smo im obezbijedili. Takođe, mi smo prva Gradska uprava koja je nagradila svoje radnike jer biciklom dolaze na posao. To je naša politika – rekao je gradonačelnik.

Poručio je kako je završena studija javnog prevoza, koja je pokazala opravdanost, te da se radi dodatno na ispitivanjima kako bi Grad dobio nove biciklističke staze.

-Cilj nam je da Ulica Kralja Petra I Karađorđevića bude jednosmjerna ulica, te ćemo time dobiti dodatnih 10 kilometara biciklističkih staza. Pored toga, radimo i šetališta, a uvešćemo i električne trotinete koje će naši sugrađani, ali i turisti moći da iznajmljuju, poput bicikala – rekao je on.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo kazala je kako ova gradska administracija, na čelu sa gradonačelnikom Stanivukovićem opredjeljena je da temu urbane mobilnosti stavi na sam vrh liste prioriteta.

-Ove godine u cijelo obilježavanje Evropske sedmice mobilnosti Grad se uključio maksimalno, te smo proširili aktivnosti i sadržaje tokom cijele sedmice. Imali smo, između ostalog, panel diskusiju, poklonili smo našim sugrađanima karte za BL bajk, a pozitivne reakcije izazvala je oprema za parkinge za bicikle koji su namijenjeni zajednicama etažnih vlasnika, a koje smo takođe dodijelili. Biciklijada je kruna ovog događaja, te će svi učesnici danas da pokažu koliko je zapravo bicikl značajan kao alternativno prevozno sredstvo– poručila je savjetnica Šukalo.

Dodala je da će kao Grad nastaviti sa ovakvim i sličnim aktivnostima, te da sva podrška koju dobijaju od građana jasno pokazuje da Grad radi ono što je ispravno.

Dragan Kabić iz Centra za životu sredinu rekao je kako je ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti je „Bolja povezanost“, a ovogodišnjni moto poziva na akciju i to pod sloganom ,,Kombinuj i kreći se!“, te da su oni od samog početka uključeni u obilježavanje ovogg događaja.

-Ovo je 21. banjalučka biciklijada. Ovo je zapravo globalna kampanja koja traje već dugo. Mi iz Centra za životnu sredinu obilježavamo ovu manifestaciju od samog početka. Sve je krenulo od biciklijade, a nakon toga smo manifestaciju proširili na čitavu sedmicu, dakle, pored biciklijade, pripremamo zajedno još mnoštvo aktivnosti – rekao je Kabić.

Nagrade za učesnike 21. banjalučke biciklijade obezbijedio je Info centar Evropske unije u BiH kao dugoročan projekat.

Povodom promocije urbane mobilnosti, biciklističkog saobraćaja i zdravog načina života u okviru Evropske sedmice mobilnosti, Grad Banja Luka je nagradio i pet zajednica etažnih vlasnika, nominovanih od strane naših sugrađana i poklonio im parking za bicikle.

Među učesnicima biciklijade danas je bio je i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johanes Satler.

Banjaluka

U Kulturnom centru BANSKI DVOR sinoć je otvoreno osmo po redu Međunarodno takmičenje pijanista „BANJALUČKI BIJENALE“

U Kulturnom centru Banski dvor sinoć je otvoreno osmo po redu Međunarodno takmičenje pijanista „Banjalučki bijenale“, koje ove godine okuplja čak 145 učesnika iz 10 zemalja Evrope.

Ovom događaju prisustvovala je i savjetnica gradonačelnika, Mirna Savić – Banjac, koja je poručila kako je riječ o takmičenju na koje cijela Banja Luka može da bude zaista ponosna.

-Međunarodno pijanističko takmičenje „Banjalučki bijenale“ održava se po osmi put i svi na njega možemo biti ponosni. Svake dvije godine imamo sve veći broj učesnika i sve zvučnija imena članova žirija, ali i predavača. Grad Banja Luka je prepoznao važnost ovog događaja i nastavlja da podržava Umjetničku školu „Vlado Milošević“ u ovom ali i sličnim projektima – kazala je Savić – Banjac.

Ujedno, iskoristila je priliku da čestita organizatoru na sjajno organizaciji jednog ovakvog događaja, te da učesnicima poželi mnogo sreće.

-Sa druge strane, pozivam publiku da posjete ovo takmičnje, koje traje do petka – kazala je savjetnica gradonačelnika.

Inače, „Banjalučki bijenale“ već tradicionalno organizuje Umjetnička škola “Vlado Milošević”.

Direktor ove škole, Damir Jovanić poručio je kako su se na bijenale ove godine prijavili takmičari sa određenim zapaženim rezultatima, te da će svi takmičari imati i priliku da na master- klasterima čuju pohvale, primjedbe, ali i određene smjernice članova žirija.

Takmičenje se odvija u disciplinama klavir solo i klavirski duo (za četiri ruke ili dva klavira), te klavir za učenike i studente odsjeka muzički saradnik – teoretičar i odsjeka koji imaju klavir kao obavezan instrument.

Završni koncert biće održan u petak, 24. maja, u Banskom dvoru kada će biti uručene nagrade i priznanja pobjednicima po kategorijama.

Ulaz je besplatan za sve sadržaje koji se odvijaju u okviru “Banjalučkog bijenala”.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAĐANI ISTAKLI ZASTAVE pred odluku o rezoliciji o Srebrenici

Brojni Banjalučani odazvali su se pozivu Vlade Republike Srpske da istaknu srpske trobojke čime, kako ističu, simbolički iskazuju protivljenje namjeri usvajanja za Srbe sporne rezolucije o Srebrenici.

Otome svjedoči i zastava istaknuta u Ulici Vojvode Momčila u centru Banjaluke.

Vlada Republike Srpske će danas u Srebrenici održati redovnu sjednicu, i to na dan kada će Generalna skupština UN odlučivati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Tom prilikom najviši zvaničnici Republike Srpske položiće cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu.

Nastavi čitati

Banjaluka

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA Gradskog štaba za vanredne situacije

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas redovnu sjednicu, na kojoj je prihvaćen prijedlog Plana obuke i osposobljavanja Gradskog štaba za vanredne situacije, jedinica i timova civilne zaštite za period 2024 – 2027. godine.

Dodatno, na današnjoj sjednici je razmatran i prijedlog Plana zaštite i spasavanja od zemljotresa u Banjoj Luci.

Na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije prihvaćena je Informacija o aerozagađenju vazduha i mjerama zaštite na teritoriji grada.

Jedna od tačaka dnevnog reda koja je razmatrana jeste i razmatranje Odluke o određivanju privrednih privrednih društava i pravnih lica, nosilaca poslova i zadataka u provođrnju mjera zaštite i spasavanja na teritoriji grada, kao i Odluka o formiranju jedinica i timova civilne zaštite i Odluka o određivanju povjerenika zaštite i spasavanja na teritoriji Banje Luke.

Osim toga razmatran je i Plan sprovođenja mjera na vodovodnom sistemu „Vodovod“ – a a.d. Banja Luka za eventualni sušni period.

Nastavi čitati

Aktuelno