Connect with us

Sport

DOBRA VIJEST ZA BORAC: Obustavljen postupak protiv Milana Tegeltije

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa RS obustavila je postupak protiv Milana Tegeltije, savjetnika predsjednika Republike Srpske i prvog čovjeka uprave FK Borac, jer je Narodna skupština RS izmijenila zakon kojim je praktično ozakonila situaciju sukoba interesa u kojoj se do tada nalazio.

Ono što je potpuno apsurdno jeste da Komisija ne primjenjuje zakon koji je bio na snazi u vrijeme kad je Transparency International u BiH podnio prijave protiv Tegeltije i pet drugih čelnika fudbalskih klubova iz Premier lige BiH, piše “Transparentno.ba”.

Po tada važećim odredbama Zakona bilo je zabranjeno svakom funkcioneru da bude na čelu udruženja koje se finansira iz budžeta sa više od 100.000 KM, a Tegeltija istovremeno obavlja funkciju savjetnika i predsjednika kluba, koji je dobio preko dva miliona maraka iz budžeta RS. Pravdajući se medijima, Tegeltija je iznio tumačenje da “nije u sukobu interesa” jer za rad u klubu ne prima platu, a ubrzo nakon toga NSRS je izmijenila samo jedan član tog zakona i od zabrane izuzela funkcionere koji za rad u udruženju ne primaju naknadu.

Ovaj zakon je usvojen krajem septembra ove godine, a nakon svega Komisija donosi zaključak kojim se obustavlja postupak protiv Tegeltije, te kao razlog navodi upravo izmjene zakona koje su tek u oktobru stupile na snagu.

“S obzirom na navedenu zakonsku odredbu prestali su razlozi za vođenje ovog postupka te se isti obustavlja”, stoji u odluci Komisije.

Pored toga što ova Komisija ne primjenjuje pozitivne pravne propise koji su važili u trenutku pokretanja postupka, ostaje upitno u kojoj proceduri je utvrđeno da prvi čovjek Borca za rad u klubu ne prima nikakvu naknadu, pa će, kako je navedeno, TI BiH zbog svega uputiti žalbu.

Posebno je sporno što se zakoni u Republici Srpskoj donose po mjeri pojedinaca, a TI BiH je već upozoravao da će se ovim zakonom legalizovati situacija u kojoj se nalazi Tegeltija, ali i brojni drugi funkcioneri koji istovremeno vode nevladine organizacije koje se finansiraju iz budžeta.

Cilj ovog zakona bio je da spriječi funkcionere da novac iz budžeta dijele sopstvenim udruženjima i privatnim preduzećima, pa se pojava sukoba interesa nikako nije smjela svoditi na primanje plate. Ovakva odredba će omogućiti nesmetano izvlačenje javnog novca preko nevladinih organizacija povezanih sa vlastima, dok se istovremeno sva udruženja građana koja nisu pod kontrolom vlasti i imaju nezavisno finansiranje pokušavaju proglasiti “stranim agentima”.

Sport

DANAS NA EURO 2024: Ovo je biti ili ne biti, a cijela Evropa priča o slomljenom nosu!

Euro 2024 se nastavlja a čekaju nas tri meča. Od toga je jedan pravi klasik evropskog fudbala!

Srbija se izvukla protiv Slovenije, nismo dočekali pobjedu Engleske koja je odgovarala “orlovima” i sada Srbija za četiri dana jednostavno mora da pobijedi Dansku. Ali do tada ćemo gledati ostale mečeve sa Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Još u petak i subotu ćemo gledati po tri meča dnevno, a sada su na programu mečevi Slovačka – Ukrajina do 15, Poljska – Austrija od 18 i derbi dana između Holandije i Francuske od 21 čas.

SAD ĆE DA SE POKAŽE KO JE KO!
Ukrajinci su se obrukali u prvom meču sa Rumunima i doživjeli su debakl. Vjerovatno su tim koji je ostavio najgori utisak do sada na Evropskom prvenstvu i ovdje im “igra” samo pobjeda. Sa druge strane Slovačka je poslije nevjerovatnog meča i dva poništena gola Romelua Lukakua savladala Belgiju 1:0 i napravila vjerovatno najveće iznenađenje. Vidjećemo da li će Slovaci i Ukrajinci nastaviti u istorim ritmu. Ako tako bude, već se zna pobjednik.

BITI ILI NE BITI!
Austrija je pokazala dosta ali na kraju joj to ništa ne znači. Poraženi su od Francuske i kao i Srbiji dobar utisak iz prvog meča im neće ništa značiti ako sada ne uzmu bodove. Isto je i sa druge strane, sada se već niko ne sjeća da su Poljaci poveli protiv Holandije, već svi znaju da im stoji nula pored bodovnog salda. Ovo je biti ili ne biti!

MBAPE ILI NE?
Pitanje je da li će igrati i to je ono što se potencira u svim najavama meča Holandije i Francuske. Čak i ako ga ne bude itekako ima ko da zaigra za “trikolore” i ovo je svakako derbi dana. Naravno, oba tima žele pobjedu i prvo mjesto, ali trijumfi u prvom kolu su im ipak donijeli mir. Mogao bi ovdje da se igra baš dobar fudbal!

Nastavi čitati

Sport

U POSLJEDNJOJ SEKUNDI Srbija izvojevala bod protiv Slovenije

Reprezentacija Srbije odigrala je neriješeno u drugom meču Evropskog prvenstva sa ekipom Slovenije. Rezultat je bio 1:1.

Intenzivno prvo poluvreme utakmice okonačno je bez gola. Strijelac za Sloveniju bio je Žan Karničnik u 69. minuti.

Srbiju je u sudijskoj nadoknadi spasio Luka Jović, kada je glavom postigao pogodak u 95. minuti i sačuvao nadu “orlovima” da mogu do eliminacione faze.

Srbija treći meč igra protiv Danske u utorak od 21 čas.

Nastavi čitati

Sport

HOĆEMO KAZNE ZBOG “UBIJ SRBINA”, po cijenu da ne nastavimo EURO! FSS se hitno oglasio zbog SKANDALA HRVATA I ALBANACA

Fudbalski savez Srbije zahtijeva hitnu reakciju UEFA zbog skandiranja na utakmici Albanije i Hrvatske na Evropskom prvenstvu.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović rekao je da FSS očekuje oštre kazne zbog skandiranja “Ubij Srbina” na utakmici Evropskog prvenstva Albanija – Hrvatska u Njemačkoj.

“Ovo što se desilo danas je skandalozno i FSS će zahtijevati od UEFA da preduzme najoštrije akcije i po cijenu da ne nastavimo učešće na Evropskom prvenstvu. Jer ovo je zaista skandalozno i ne želimo da se ovo ikad više ponovi”, rekao je on za Radio-televiziju Srbije.

UEFA će donijeti kaznu i Šurbatović je uvjeren da će ona biti adekvatna.

“Sigurni smo da hoće, zahvalni smo UEFA i jer je reagovala na našu reakciju povodom ponašanja takozvanog novinara kome je odmah oduzeta akreditacija. Uputićemo odmah apel i protestno pismo u UEFA zbog današnjeg dešavanja, kakva ne želimo jer nemaju veze ni sa sportom ni sa fudbalom, ne želimo da se politizuje Evropsko prvenstvo. Još jednom – hvala našim navijačima za podršku koju su nam pružili.”

Šurbatović je apelovao na navijače pred naredne utakmice, počev od četvrtka i duela protiv Slovenije od 15 časova.

“Odmah da kažem, jesmo kažnjeni od strane UEFA sa 14.500 evra zbog pojedinačnih, izolovanih slučajeva, ubacivanja predmeta na teren i rasističkog ponašanja samo jednog navijača, pojedinca koji je vrijeđao crne igrače. To mi nismo i mi želimo da se individualizuje odgovornost, da se kazne počinioci i ne želimo da se to pripiše navijačima Srbije.”

Obratio se i publici. “Naši navijači su gospoda, mi Srbi smo gospoda i apelujem da nastavimo da se tako ponašamo. Narod smo otvorenog srca, svakog primamo otvorenog srca i po tome smo poznati. I apelujem da u mečevima protiv Slovenije i Danske budemo gospoda kao što jesmo i kao što smo i bili na dosadašnjim utakmicama, da nam se ne dešavaju ovakve stvari, sa bodre svoje igrače i da se ne obaziru na protivnike.”

Šurbatović je potom još jednom naglasio da će FSS insistirati da kazne budu oštre. “Zahtijevaćemo od UEFA i da najstrože kazne fudbalske saveze Albanije i Hrvatske zbog ovoga što se danas desilo, jer je stvarno neprihvatljivo. Nije zapamćeno i takvim stvarima nije mjesto u fudbalu i ne želimo da učestvujemo na Evropskom prvenstvu na kojem se takve stvari dešavaju. Ako UEFA ne bude drastično kaznila izgrednike, mi ćemo razmisliti kako ćemo dalje. Ipak, s obzirom na to da smo u stalnoj komunikaciji sa UEFA, siguran sam da će kazna biti više nego rigorozna. Šta je drakonska kazna? Kao što je kvazinovinar izbačen sa Evropskog prvenstva, tražićemo i da i navijači Albanije i Hrvatske koji su uzvikivali neprihvatljive parole budu kažnjeni”, dodao je Šurbatović.

Nastavi čitati

Aktuelno