Connect with us

Politika

DODIK: ATP turnir Srbija open imaće punu podršku Vlade Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će ATP turnir “Srbija open”, koji će iduće godine biti održan u Banjaluci, imati punu podršku Vlade Republike Srpske, te da će danas biti održan operativni sastanak u vezi s organizacijom ovog velikog i značajnog sportskog događaja.

– Drago mi je da će biti održan u Banjaluci i da ćemo imati priliku da uživamo gledajući vrhunski tenis – objavio je Dodik na “Tviteru”.


Otvoreni teniski turnir “Srbija open” naredne godine igraće se u Banjaluci, objavljeno je na zvaničnoij internet stranici Asocijacije profesionalnih tenisera (ATP).

Srna

Politika

VJERSKI SLUŽBENICI ZVECKACU ORUŽJEM! Nešić reagovao “Strašno je da se djeca obučavaju streljaštvu”

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da vjerski službenici Nezim Halilović i Harun Hodžić šire mržnju porukama u kojima zveckaju oružjem, te ocijenio da je u BiH jedino odgovorno pozvati na njenu demilitarizaciju.

– Strašno je da vjerski službenici Nezim Halilović i Harun Hodžić šire poruke mržnje, pozivaju da se djeca obučavaju streljaštvu i pripremaju za neke ratove. Od vjerskih službenika se prije svega očekuje da promovišu mir, toleranciju, poštovanje, ljubav, suživot, a ne da zveckaju oružjem – rekao je Nešić.

Nešić je istakao da djecu treba podsticati da se takmiče u matematici, književnosti, nauci, fudbalu, a ne da se obučavaju za ratove koji nisu stali u nekim ludim glavama.

Prema njegovim riječima, to je zabrinjavajuće i užasavajuće, da je u BiH prošlost istovremeno i sadašnjost.

Nešić je dodao da je dobio informaciju da je Halilović član Glavnog odbora SDA, a da je ovoj partiji blizak i Hodžić.

– Zato pozivam SDA da pokaže odgovornost i ogradi se od ovakvih stavova, da kažu da budućnost nije u oružju, nego u školama i naučno-tehnološkom razvoju. Dosta je u prošlom vijeku u ovoj zemlji bilo krvi, za sto narednih vijekova – istakao je Nešić.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara rekao je da se budućnost mora posvetiti obrazovanju djece, razvoju nauke i naučno-tehnološkom napretku.

U ovoj zemlji kojom vijekovima vladaju mržnja i stradanja, lako su se palili fitilji, kaže Nešić i dodaje da je jedino odgovorno pozivati na zabranu svake vrste oružja i naoružanja, na njenu demilitarizaciju.

– Strašno je čuti ovakve poruke od ljudi vjere. Takve poruke i takvo ponašanje prije svega treba da osude i odbace Bošnjaci i Islamska zajednica. Želim da vjerujem da oni ne dijele ove stavove i da i bošnjački narod želi da bude civilizovan evropski narod koji je spreman da gradi neku bolju budućnost – rekao je Nešić.

On je ukazao da se treba takmičiti ko ima više radnih mjesta, bolje plate i penzije, ko je napravio više puteva i auto-puteva, otvorio preduzeća, podigao standard, uradio nešto dobro, umjesto što se širi mržnja.

– Mržnja je uvijek znak slabosti onog ko mrzi i vrati mu se kao bumerang – rekao je Nešić za Srnu.

Imam Harun Hodžić, bivši pripadnik zloglasne 7. muslimanske brigade, rekao je na vjerskom predavanju u Nemili kod Zenice da svako dijete treba naučiti da koristi oružje, a od svake lovačke sekcije napraviti formaciju koja se spremna da se brani.

On je naveo i kako u lovačka udruženja treba dovesti penzionisane, demobilisane pripadnike Armije BiH.

Na tribini je govorio i Nezim Halilović Muderis, koji je rekao da „agresija na BiH traje“.

Hodžić je na ovom predanju rekao da je u Zenici bio pripadnik 7. muslimanskom brigadom tzv. Armije BiH. Riječ je o zloglasnoj brigadi u kojoj su bili mudžahedini koji su počinili stravične zločine nad srpskim narodom i ratnim zarobljenicima u Vozući i na Ozrenu.

Prema pisanju portala „Dnevnik.ba“, Halilović je neformalni vođa vehabija, imam fahdove džamije u Sarajevu i ratni komandant 4. Muslimanske brigade takozvane Armije BiH u Konjicu. Inače je visokorangirana osoba u Upravi Islamske zajednice BiH.

(Srna)

Nastavi čitati

Politika

HODŽA I VJEROUČITELJ POZIVAJU NA RAT: „Od streljana i lovačkih društava pravite vojsku!“ (VIDEO)

Nove ratnohuškačke poruke stižu iz FBiH. Ovoga puta iz Zenice i to od strane vjerskih službenika.
Uhvatili bi se oružja, po svemu sudeći vjerski učitelj Nezim Halilović i imam Harun Hodžić, koji su tokom rata bili zapovjednici u zloglasnoj, 7. muslimanskoj brigadi.

Naime, vjersko-domoljubna tribina, kako su je od milja nazvali, pretvorila se u poziv na naoružavanje i rat.

Kako je to uz poziv naveo pomenuti dvojac, valjalo bi „za ne daj Bože“.

Neposredni povod za to, bila su dešavanja u Gazi, koja su okarakterisali kao terorizam.

Halilović je visoki je službnik Islamske zajednice. Odlikovan je najvišim odličjima tzv. Armije BiH.

On je kazao da je Gaza danas velika opomena Bošnjacima, pozivajući da budu svjesni svojih potencijala „biološkog i materijalno-tehničkih sredstava (MTS)“, što je izraz koji se koristi u vojnoj terminologiji, te da nikome drugom ne smiju vjerovati u slučaju drukčijeg raspleta stvari.

Na sve se nadovezao Hodžić, koji kaže kako od streljačkih i lovačkih klubova treba napraviti vojsku.

– Želimo poslati jednu tešku poruku, da više nikada ni jedna Bošnjakinja neće biti silovana na ovom području. Da u našim streljanama, streljačkim klubovima, a kumovali smo ih širom BiH, imamo puno streljačkih klubova, obučimo sve do jedno naše dijete da se bavi sportom streljaštvom. Po zakonu. Bez ikakvih ambicija da nekome prijetimo. Ali samo s jednom ambicijom, da nam se ne ponovi Gaza. U našim lovačkim udruženjima istjerajte s predsjedničkih mjesta one koji „loču“ alkohol, a dovedite penzionisane i razvojačene časnike tzv. Armije BiH, neka od svake lovačke družine naprave formaciju koja je spremna braniti vaše mjesto kao što brane lovočuvari – kaže imam Hodžić.

Slučaj iz Kotor Varoša

Ovo je drugi put u mjesec dana da Bošnjaci zveckaju oružjem.

Ratne zastave, ratne uniforme, ratni pokliči – sve je to stavljeno pod naziv tzv. „marša mira“ u Kotor Varošu, početkom novembra mjeseca.

Na taj skup, dolazilo se organizovano, autobusima.

Ova dešavanja su uznemirila građane.

(ATV)

Nastavi čitati

Politika

BUKEJLOVIĆ O LJUDSKIM PRAVIMA “Srpska štiti i obezbjeđuje ljudska prava pojedinaca”

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović poručio je da Republika Srpska štiti i obezbjeđuje ljudska prava pojedinaca, koja su uslov mira, tolerancije i pravde.
Bukejlović je istakao da u Srpskoj svi moraju biti jednaki, bez obzira na razlike u pogledu rase, pola, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog, društvenog porijekla ili bilo kojeg oblika različitosti.

On je rekao povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, je jedan od osnovnih prioriteta Ministarstva pravde Srpske podizanje svijesti o poštovanju ljudskih prava i sloboda u svim segmentima.

To je, dodao je, neophodno za ravnopravno i prosperitetno društvo, posebno za eliminisanje svih oblika diskriminacije prema najosjetljivijim društvenim grupama.

– Da bi se omogućilo uravnoteženo poštovanje ljudskih prava i sloboda, neophodno je da jednaka prava vrijede za sve građane, bilo da se radi o pojedincima ili grupama – rekao je

Prema njegovim riječima, svaka država koja želi pristupiti ЕU treba da poštuje ljudska prava, te je stoga unapređenje, promocija i poštovanje ljudskih prava i sloboda obaveza BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

Napominjući da su ljudska prava su podeljena u nekoliko grupa koje potvrđuju pravo svakog pojedinca na život, rad, obrazovanje, jednakost pred zakonom, privatnost i mnoga druga, on je naglasio da sva ljudska prava i slobode, bilo da pripadaju pojedincima ili grupama, ne treba shvatiti kao bezuslovna i neograničena, nego se mogu i ograničiti, ali samo u posebnim okolnostima i u skladu sa zakonom.

Bukejlović je podsjetio da su u Republici Srpskoj ljudska prava zagarantovana njenim Ustavom kao najvišim pravnim aktom u Poglavlju dva, koje je posvećeno odredbama o ljudskim pravima i slobodama, u kojima se navode običajna prava, slobode i dužnosti čovjeka i građanina.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je 1948. godine Generalna skupština UN usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, prvi pravni dokument kojim su utvrđena osnovna ljudska prava koja bi trebalo da budu univerzalno zaštićena.

Shodno tome, sva ljudska bića se rađaju slobodna i jednaka i kao takva imaju svoja prava koja pripadaju svima podjednako, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, a koja nas globalno povezuju kao zajednicu sa istim vrijednostima.

Nastavi čitati

Aktuelno