Connect with us

Politika

DODIK I VIŠKOVIĆ TRAŽE SPAS U SAUDIJSKIM PROJEKTIMA! Tvrde da problema ima, ali da stanje NIJE KRITIČNO

Na današnjem sastanku u Vladi Republike Srpske gdje su se na poziv premijera Radovana Viškovića okupili svi načelnici opština i direktori javnih preduzeća predstavljeni su razvojni projekti Saudijskog fonda za razvoj na koji mogu da konkurišu lokalne zajednice nerazvijenih zemalja, saznaje portal CAPITAL.

Pozive za ove projekte Saudijski fond za razvoj raspisuje dva puta godišnje, u proljeće i ljeto, a namijenjeni su siromašnim zemljama kojima je potrebna podrška i koje će moći da konkurišu za sredstva po povoljnijoj kamatnoj stopi od 1,5 odsto.

Prema informacijama sa sastanka koji je u toku, saznajemo da će iza aplikacija lokalnih zajednica i javnih preduzeća za sredstva iz fonda koji je osnovao saudijski kralj, stati Vlada RS.

Prema informacijama našeg izvora, ovo je pokušaj da se prezentuje jedan od izvora finansiranja i potencijalni izvor sredstava usljed nedostatka vlastitih za javne investicije.

Prema najavi, na današnjem sastanku sa gradonačelnicima, načelnicima opština, direktorima javnih preduzeća, predstavnicima institucija i ustanova Srpske prisustvuje više od 200 učesnika.

Sastanku se usred predstavljanja saudijskih potencijala za finansiranje se pridružio i predsjednik RS Milorad Dodik zbog čijeg je dolaska i obraćanja prezentacija i prekinuta.

Dodik se obratio učesnicima riječima da Srpska ima finansijskih problema, ali da nije tačno da je izolovana i da je stanje kritično, te najavio skori sastanak sa Putinom.

Politika

ŠMIT O SASTANKU DODIKA I PUTINA! “Vezani ste za EU, ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Kazanju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

O tom sastanku oglasio se Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

Iz OHR povodom Dodikovog sastanka sa Putinom je rečeno da se “BiH obavezala da slijedi bezbjednosne i spoljnopolitičke smjernice EU”, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji. Ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država – poručili su iz OHR.

Tokom sastanka je Dodik, između ostalog, rekao kako potvrđuje dobre odnose koje Republika Srpska gaji prema Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu, piše Avaz.

– Ono što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji – poručio je Dodik.

Avaz

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ OŠTRO PORUČIO! “Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, A DANAS KLEVEĆE OPOZICIJU PUTINU”

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević komentarisao je sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

“Dodik je prevazišao sam sebe u svom nedoličnom i nedržavničkom ponašanju. Ne mogu da se ne sjetim da je Dodik na isti način OHR-u nekada klevetao SDS, baš kao što je danas klevetao opoziciju predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, iznoseći najobičnije laži”, rekao je Miličević.

Istakao je da predsjednik RS, po Ustavu Republike Srpske predstavlja jedinstvo građana i da nikada neće govoriti ružno o svojim građanima.

“Pogotovo, nikada neće lagati i iznositi neistine, zarad sitnog ličnog interesa”, rekao je Miličević.

Predsjednik SDS-a uputio je Dodiku nekoliko pitanja.

“Ko je prihvatio NATO-ov Program reformi i aktivirao Akcioni plan za članstvo u NATO-u? Ko gazi zaključke Narodne skupštine koji se odnose na Ustavni sud BiH i odlazak stranih sudija? Ko je dogovorio novu pravosudnu instancu na nivou BiH – Apelacioni sud BiH? Ko je usvojio sedam evropskih zakona i pripremio još tri, bez Zakona o Ustavnom sudu BiH? Ko je u finansijsku dubiozu doveo brojna javna preduzeća?”, kazao je Miličević.

Dodatno ga je upitao čiji prijatelji i porodice su stekli desetine i stotine miliona, dok je narod sve siromašniji.

“Ko mrskim zapadnjacima nudi rudnike litijuma i želi uništiti najplodniji dio Republike Srpske? Ko je srozao i do posrnuća doveo sve segmente društva? Ko je odgovoran jer je u Republici Srpskoj svaki dan sve manje stanovnika? Da li je ovo uradila opozicija ili on?”, upitao je Miličević, prenosi Fena.

Nastavi čitati

Politika

Putin uručio Dodiku Orden ALEKSANDRA NEVSKOG

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je danas u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Dodik je odlikovan za veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom.

“Za veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH, jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom, odlikovati ordenom Aleksandra Nevskog Milorada Dodika – predsjednika Republike Srpske”, navodi se u ukazu koji je ranije potpisao ruski šef države.

Nastavi čitati

Aktuelno