Connect with us

Politika

DODIK POZVAO SRBE DA GLASAJU ZA TRAMPA! “Ako nam želite dobro, on treba da pobijedi”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da se uzda u pobjedu kandidata republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD Donalda Trampa jer se on u ranijem mandatu pokazao kao racionalan i razuman političar koji se bori se za svoju zemlju ne vodeći ratove.

“Mi ćemo se za to javno založiti”, rekao je Dodik novinarima.

On je pojasnio da aktuelna administracija SAD, koju zastupaju i diplomate američke Ambasade u BiH, predstavlja neke recidive prošlosti.

“Dakle, pozivam sve Srbe u SAD da glasaju za Trampa ako nama žele dobro. Vjerujem da će se nakon pobjede Trampa relaksirati odnosi sa tom velikom zemljom. Smatram da je demokratska struktura Džozefa Bajdena u SAD gubitnička. Ona je bila pogubna za običnog Amerikanca i veoma štetna za globalni svijet, jer su demokrate spremne da izazivaju ratove i sukobe”, rekao je Dodik.

On je rekao da su netačne američke priče da ovdje postoji maligni ruski uticaj, iako sa Zapada utiču na svako pitanje, mnoge medije, političare, te plaćaju nevladin sektor.

“Posvećeni su da rade sa pravosudnim ustanovama kako bi se oni bavili političkim procesima i tužakali one koji im ne odgovaraju”, rekao je Dodik.

On je dodao da je u posljednje vrijeme posebno nervozan ambasador SAD u BiH Majkl Marfi.

“On hoda kao sluđen po Sarajevu. Sveden je isključivo na poziciju ambasadora SAD u Federaciji BiH, a u Srpskoj je po meni odavno persona non grata. Ne sastajemo se ta takvim zlonamjernim tipovima”, rekao je Dodik.

On je dodao da bi Evropa trebalo da se otrgne SAD, pa i Britanije koja je ranije izašla iz EU, a preko nekih svojih izaslanika poput Stjuarta Piča se zalaže za članstvo BiH u EU, iako je bila neprijateljski nastrojena prema Srbima koji imaju pravo na državnost.

Dodik je ponovio da Srpska sa SAD nema nikakve probleme, ali ima sa nekim njenim diplomatskim predstavnicima koji se mimo Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH bave unutrašnjim pitanjima, pokazujući da su na bošnjačkoj i muslimanskoj strani unitarizma.

“Očigledno je da je sadašnji ambasador SAD u BiH Marfi na muslimanskoj strani, petljajući se u unutrašnje stvari. Ali, mi BiH ne vidimo kao centralizovanu”, rekao je Dodik.

Nezavisnost Srpske ako Šmit interveniše u vezi sa imovinom
Ukoliko Kristijan Šmit interveniše u vezi sa imovinom, Republika Srpska istog trenutka donijeti odluku o nezavisnosti, naglasio je Dodik.

“To je reakcija, nije akcija i mi bismo voljeli da on to uradi”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci poslije razgovora za mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom.

Politika

KAŽNJENI POLICAJCI KOJI SU “zažmirili” na ORUŽJE Šmitovog obezbjeđenja

Tri granična policajca kažnjena su smanjenjem plate od 15 odsto u naredna tri mjeseca jer su dopustili osiguranju Kristijana Šmita da unesu oružje u BiH.

Kako je potvrđeno Kliksu, kompletna smjena na Međunarodnom graničnom prelazu Gradiška odnosno policijski službenici Granične policije BiH inicijala B.Č., H.K. i S.B. juče je nakon sprovedenog disciplinskog postupka kažnjena novčanom kaznom umanjenja plate od 15 odsto u naredna tri mjeseca.

Kažnjeni granični policajci su, kako nezvanično saznaje Klix, Safet Badnjar, Hasan Krehmić i Boško Čivić.

Razlog kažnjavanja, po stavu Disciplinske komisije, leži u propuštanju ulaska u BiH oružja koje su unijeli pripadnici osiguranja Šmita, koga u Federaciji priznaju za visokog predstavnika a u Srpskoj tretiraju kao njemačkog diplomatu ili turistu.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je za RTRS, da se nada da je kažnjavanje graničnih policajaca, koji dozvolili obezbjeđenju da nelegalno unesu oružje u BiH početak rasvjetljavanja legalnosti boravka Šmita na teritoriji BiH i njegovog naoružanog obezbjeđenja.

Nešić je najavio da će u ponedjeljak tražiti da mu budu dostavljene sve informacije u vezi sprovedenog postupka, a u kojem su navodno kažnjena trojica graničnih policajaca.

Nastavi čitati

Politika

KOŠARAC TVRDI “Krišto BEZ SAGLASNOSTI Savjeta ministara potpisala deklaraciju u Tirani”

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je danas da je predsjedavajuća Borjana Krišto bez saglasnosti Savjeta ministara stavila potpis na deklaraciju u Tirani, na samitu “Ukrajina – Jugoistočna Evropa”.

Košarac je istakao da jednostrani pristup, samovolja i nekorektno političko ponašanje nikome neće donijeti ništa dobro, niti doprinose povjerenju i izgradnji partnerstva.

– Borjana Krišto ima pravo na vlastito mišljenje, ali kao predsjedavajuća Savjeta ministara apsolutno ne može govoriti u ime BiH bez prethodno usaglašenog stava i obaveznih instrukcija Predsjedništva BiH, koje je po Ustavu BiH nadležno za spoljnu politiku – naveo je Košarac.

On je dodao da je to slučaj i sa deklaracijom koju je potpisala u Tirani.

– Na Savjetu ministara niti smo razmatrali, niti dali saglasnost za potpisivanje ove deklaracije, kao što to nije uradilo ni Predsjedništvo BiH, kao jedini organ nadležan za spoljnu politiku – napisao je Košarac na Instagramu.

Podsjetio je da je stav Srpske o pitanju dešavanja u Ukrajini jasan i definisan, neutralan pristup je jedini mogući model.

– Zahvaljujući tome, BiH ima status neutralne zemlje i nedopustivo je da bilo ko, pa i Borjana Krišto, izlazi sa jednostranim pristupom o stvarima oko kojih konsenzus ne postoji – naveo je Košarac.

Krišto je stavila potpis na nešto što je njen lični stav, nikako na zvaničan i usaglašen stav BiH, naglasio je Košarac i napomenuo da to nije prvi put da ona glumi nekakvog “premijera BiH” umjesto onoga što jeste, predsjedavajuća Savjeta ministara.

Podsjetio je da je Savjet ministara tijelo koje čine ministri iz Republike Srpske i Federacije BiH i predstavlja pomoćni organ Predsjedništvu BiH.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ SE OBRUŠIO NA PETROVIĆA “Treba da vas je sram, vas iz Elektroprivrede Republike Srpske”

Smanjite cijenu struje na onu koju smo imali prije vaših eksperimenata, poručio je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke Upravi Elektroprivrede Republike Srpske.

“Treba da vas je sram, vas iz Elektroprivrede Republike Srpske! Kada ste nam povećali cijenu struje i ‘na naučnoj osnovi’ objašnjavali način obračuna, ubjeđivali ste nas da je poskupljenje za naše dobro.

Sada koristite presudu Ustavnog suda RS da nam opet ‘objasnite’ da će struja biti zbog presude još skuplja, opet za naše dobro”, istakao je Miličević.

Nastavi čitati

Aktuelno