Connect with us

Politika

DODIK PRILIKOM ZAKLETVE NAJAVIO NOVU KANDIDATURU! Tražiće da zakletvu u NSRS polaže u devet ujutru, kako „ne bi bilo cjelodnevnog smaranja“

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, nakon preuzimanja dužnosti od Željke Cvijanović, izjavio je da će novi posao obavljati onako kako najbolje zna, sa dosta ljubavi i energije.
Dodik je podsjetio da su on i Cvijanovićeva prije četiri godine bili na istom mjestu, samo sa zamijenjenim ulogama, kada je on odlazio u Predsjedništvo BiH.

– Možda će život opet nešto rotirati, ko će znati – rekao je Dodik.
Ako se za četiri godine bude borio za neki novi mandat, obećao je da će tražiti da zakletvu u Narodnoj skupštini polaže već u devet časova ujutru, kako „ne bi bilo cjelodnevnog smaranja“.
– Ovo je narodna volja. Jednako sam srećan i ponosan, ali i više odgovoran nego ranije. Ljudi misle „to je samo predsjednik Republike“, ali niko ne zna kakva je to obaveza koja leži na leđima. Nikada nisam prestajao da radim 10 sati dnevno, sada ću da radim 12! Svaka destabilizacija i haos bi mogli trajno da ugroze postojanje Republike Srpske. Veoma sam zahvalan ambasadorima Rusije, Kine, Srbije, danas su tu bili konzuli Hrvatske, Slovenije… Svi su oni nama dragi prijatelji. I mi ćemo se odazvati svim vašim pozivima, ali onima drugima nećemo – rekao je Dodik.

Politika

“VLAST VARA NAROD” Borenović poručio da BRISEL ne mogu prevariti

Činjenica da BiH neće dobiti prvu tranšu od oko 70 miliona evra, od ukupno milijardu, koliko je planirano od EU za BiH u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, još jednom pokazuje koliko se izvršna vlast ove zemlje diletantski ponaša prema ozbiljnim EU projektima i programima.

Rekao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, ističući da vladajuća BiH koalicija misli da, ako vara vlastiti narod, može prevariti i briselsku birokratiju.

– Ta njihova politika i priča da su usaglasili skoro sve možda prolazi u nekim njihovim kvazi-političkim kuloarima, ali ne može proći u EU. Jasna su pravila kako se povlače novci iz Plana rasta, a to uspješno rade zemlje iz cijelog regiona – kaže Borenović.

Dodaje da Savjet ministara BiH i aktuelna koalicija SNSD-Trojka-HDZ čine neuspješnim i beznadežnim naše društvo, što se pokazuje i sada, kada su nas ostavili bez planiranih 70 miliona evra.

– To je katastrofalan rezultat njihovog nerada. Ne mogu usaglasiti ispunjavanje Plana rasta, ali efikasno mogu usaglasiti budžet u kojem povećavaju sredstva za UIO da bi namirili sramnih 100 miliona za kupovinu zgrade narodnim parama od Dodikovog kuma. Samo u javnim nabavkama, novom zapošljavanju i arčenju budžeta su jako uspješni – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

IZNESENE LAŽI O STANJU FINANSIJA Ministarstvo DEMANTOVALO Amerikance

Saopštenje američke Ambasade o stanju duga je u potpunosti u skladu sa pritiscima sa kojima se Republika Srpska suočava i miješanjem u unutrašnju politiku na krajnje neprimjeren i površan način, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

– Ne čudi takva objava, ali je čudno da su se pojedini mediji odmah uključili u prenošenje laži – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje sve iznesene laži o stanju finansija koje imaju za cilj da dodatno unesu nemir i pojačaju efekat sankcija.

Istakli su da Republika Srpska nema problema sa nivoom zaduženja, kao ni sa otplatom postojećih obaveza.

– Istovremeno sa planiranim zaduživanjima, redovno se otplaćuju sve budžetske obaveze i stari dug. Sve realizovane emisije dugoročne i kratkoročne su javnosti dostupne na sajtu Ministarstva finansija – zaključili su u saopštenju.

Nastavi čitati

Politika

Ambasada SAD upitala VLADU SRPSKE: Gdje su nestale MILIJARDE uzete na zajam?!

Ambasada SAD u BiH oglasila se na mreži Iks gdje je istaknuto da se Vlada Republike Srpske u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1.1 milijardu KM.

To je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada Republika Srpska uzela, a čiji uslovi nisu stavljeni na raspolaganje javnosti. Dakle, ako je Vlada Republike Srpske ipak završila sa deficitom i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac – navela je Ambasada SAD u objavi na svom Iks nalogu.

Nastavi čitati

Aktuelno