Connect with us

Politika

DODIK UZVRATIO ISLAMSKOJ ZAJEDNICI! “Petljaju se u politički sistem BiH do NEPODNOŠLJIVOSTI!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je govor hodže iz Bihaća Muhamera Štulanovića klasični govor mržnje, da Srpska nije izvršila genocid niti je genocidna tvorevina, te da se Islamska vjerska zajednica do nepodnošljivosti petlja u izborni i politički sistem BiH.

– Uvijek je problem kod onih koji mrze i izjavljuju takve gluposti. Republika Srpska nije izvršila genocid niti je genocidna tvorevina – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je nedopustiva takva mržnja u kojoj žele da prikažu jedan narod genocidnim.

Dodik je naveo da Islamska vjerska zajednica traži poseban status za sebe iako nisu privilegovani i imaju isti status kao ostale vjerske zajednice u BiH.

– Mislim da Islamska vjerska zajednica ne može pokazati nijedan primjer negativnog odnosa Republike Srpske prema njima i čudi činjenica da postoje ovakvi ekstremi koji gaje govor mržnje prema Srbima, Srpskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi – rekao je Dodik.

On je naglasio da je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pravdao imama iz Kozarca umjesto da je preduzeo mjere koje bi se odnosile na njega.

– U svakom slučaju mislim da je vrijeme da se s ovim stane i da bude otvorena jedna vrsta dijaloga vjerskih zajednica, odnosno Islamske vjerske zajednice i Republike Srpske i spreman sam da razgovaram sa njihovim ljudima. Mislim da imamo dobar odnos sa muftijom u Banjaluci – rekao je Dodik.

On je ocijenio da su ova dva imama apsolutni ekstremisti i ne doprinose toleranciji, stabilnosti i sigurnosti, te su u tom pogledu stabilnosti preuzeli rizik i da bi Kavazović trebalo da preduzime mjere protiv takvih imama.

Prema njegovim riječima, sve to govori koliko je BiH različita i da će u strukturi muslimanskog naroda uvijek postojati oni koji će negirati Republiku Srpsku i prava drugih iako Srpska ne negira dejtonsku BiH.

Štulanovića je nedavno Republiku Srpsku nazvao “genocidnom tvorevinom koja se okotila 9. januara” i okupljenima u džamiji poručio da treba da preduzmu sve što je u njihovoj moći.

Imam Amir Mahić iz Kozarca nedavno je tokom vjerske službe Svetog Savu nazvao začetnikom “fašizma”, a Srpsku pravoslavnu crkvu “sektom”. Njemu je podršku dao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

SRNA

Politika

Stanivuković čestitao Petroviću: VAŽNA POBJEDA ZA JEDINSTVENU OPOZICIJU U SRPSKOJ

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je čestitke gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću koji je na referendumu u nedjelju  potvrdio povjerenje koje mu ukazuju njegovi sugrađani.

Stanivuković je naglasio da je ovo važna pobjeda za Bijeljinu i jedinstvenu opoziciju u Republici Srpskoj.

– Čestitam gradonačelniku Ljubiši Petroviću na istrajnoj bori i ponovnoj pobjedi u Bijeljini. Neka je sa srećom – zaključio je Stavinuković.

 

Nastavi čitati

Politika

Preliminarni rezultati referenduma u Bijeljini: Koliko je birača glasalo ZA, a koliko PROTIV

Prema prvim preliminarnim rezultatima referenduma za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića glasalo je 14.954 birača, a protiv 32.294, izjavila je Srni predsjednik Komisije za provođenje opoziva Dijana Savić Božić.

Ona je dodala da je bilo ukupno 47.248 važećih glasačkih listića.

Pravo glasa na referednumu imalo je 112.000 birača.

Referendum u Bijeljini je prvi koji je održan u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potvrdu rezultata daje Repubička izborna komisija.

Opoziv gradonačelnika, koji je iz SDS-a, pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržala ga je široka Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”, predvođena SNSD-om.

Nastavi čitati

Politika

Milovanović: Volju naroda treba poštovati

Miroslav Milovanović, šef Štaba koalicije za opoziv bijeljinskog gradonačelnika, rekao je, nakon što opoziv nije uspio, da treba poštovati to kako su se građani izjasnili na referendumu, piše InfoBijeljina.

Iz SNSD-a su se zahvalili svih aktivistima i članovima SNSD-a koji su bili u ovom procesu.

“Logično i normalno je u politici da budemo poraženi, građani su se na referendumu izjasnili i to treba poštovati. Građani Bijeljine su rekli to što su rekli. Zahvaljujemo se svima koji su glasali za opoziv i protiv opoziva”, rekao je Milovanović.

Podsjećamo, u Bijeljini je danas održan referendum na kojem su se građani izjasnili protiv opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Nastavi čitati

Aktuleno