Connect with us

Banjaluka

DONACIJA EU OD 800 000 EVRA NA ČEKANJU! Skupštine nema više od 70 dana, NINKOVIĆ NE ŽURI!

Donacija EU čeka sjednicu Skupštine grada već 70 dana, a riječ je o 800.000 evra, kazao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, te dodao da ova sredstva mogu biti iskorištena samo po propisima donatora, odnosno za otvaranje Evropske kuće, na lokalitetu u “Staklencu”.

“Tako 800.000 evra može biti uloženo u obnovu, odnosno rekonstrukciju fontana koje su pokvarene, svih vodenih površina u parku ‘Petar Kočić’ i popločavanje oštećenih površina, eventualno u dodatne sadržaje koje prvobitnim projektom treba da uradimo”, objasnio je Stanivuković.

“Odbornici nemaju šta biti sigurni ili nesigurni, jednostavno ovo diktiraju donatori, oni su rekli na kom lokalitetu može i može biti upotrijebljeno za revitalizaciju. To je njihov javni poziv. Ne dirigujemo mi ovdje, nego oni. Mi smo se prijavili i ispoštovali uslove, prema tome moramo iskoristiti priliku i to je suština”, rekao je on.

Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada, istakao je da se nakon davanja u zakup prostora “Staklenac” stvaraju uslovi za donaciju ili grant.

“Mi nismo dobili informacije o planu utroška tih sredstava. Ne znamo da li će se ova sredstva iskoristiti za adaptaciju i rekonstrukciju parka ‘Petar Kočić’, ili je moguće ova sredstva utrošiti u neke druge projekte. Sve je ostalo nedefinisano kod odbornika”, rekao je Ninković.

Kako dodaje, odbornici imaju podijeljeno mišljenje, te se pitaju da li sada u ovom parku treba da promovišemo evropske vrijednosti, a da one naše izvorne, krajiške, za koje se naš Petar Kočić borio, dobiju neku novu namjenu kroz promociju evropske vrijednosti.

“Skupština je jedini organ koji može da utvrdi dnevni red. Ako dođe do dopune dnevnog rada, odbornici će se izjasniti pa će se znati da li će ova tačka biti na dnevnom redu ili ne”, naveo je on, te dodao da su jedni odbornici protiv ugrožavanja vrijednosti, dok bi drugi neku drugu lokaciju.

Nakon uspješnog otvaranja Kuće Evrope u Sarajevu, Kancelarija Evropske unije u Bosni i Hercegovini osigurala je sredstva za otvaranje istog takvog objekta u Banjaluci, predviđenog kao prostor za kulturu, dijalog i razmjenu, izložbe, projekcije filmova, debate, posjete škola i još mnogo toga, kazali su iz EU za “Nezavisne novine”.

Objasnili su da, budući da Bosna i Hercegovina ostvaruje iskorake na evropskom putu, važnije je nego ikad da se ojačaju veze između EU i Bosne i Hercegovine.

Troškove projekta u potpunosti snosi EU.

“Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini snažno je opredijeljena da osigura otvaranje Kuće Evrope u Banjaluci i tokom proteklih devet mjeseci radila je na pripremama, uz iscrpne razgovore s Gradskom upravom Banjaluka. Prema preliminarnim planovima sačinjenim zajedno s gradom Banjaluka, Kuća Evrope mogla bi biti smještena u jedinstvenom objektu ‘Staklenca’ u samom centru grada. Investicija koju bi EU uložila u ‘Staklenac’, koji je potrebno renovirati, pomogla bi da se objekat transformiše u moderan centar dobrodošlice koji doprinosi kulturnom životu grada”, dodaju oni.

Prednosti projekta su predstavljene odbornicima Skupštine grada Banjaluke i nadaleko su, kako kažu, prepoznate.

Međutim, za nastavak ovog projekta potrebna je odluka Skupštine grada u što skorije vrijeme.

“Ukoliko do kraja februara Skupština grada ne donese odluku, postoji realan rizik da će rokovi za pokretanje ovog projekta biti propušteni i sredstva će morati da se preusmjere za druge namjene.

Ovo nije ishod koji želi Kancelarija EU, niti vjerujemo da to žele Banjalučani. Ipak, ako u Banjaluci nema političke volje da se ovaj projekat nastavi do kraja februara, onda nećemo biti u prilici u dogledno vrijeme otvoriti Kuću Evrope u tom gradu”, dodaje se u saopštenju.

Banjaluka

KRESOJEVIĆ SA MJEŠTANIMA MANJAČE: Za Banjicu smo predložili rješenje na Skupštini Grada, ovaj sistem nije završen prije desetak godina

Gradski menadžer, Bojan Kresojević danas je boravio na platou Manjače sa mještanima, sa kojima je razgovarao o obnovi vodovodnog sistema Banjica.

Kako je tom prilikom poručio mještanima – rješenje za njihov problem predloženo je prije nekoliko dana na redovnoj sjednici Skupštine Grada, te da greške na ovom projektu datiraju još od prethodne vlasti.

-Puno je grešaka napravljeno pri realizaciji ovog projekta, još prije desetak godina. Sam projekat je bio dosta dobar, ali se tokom implementacije poprilično odstupilo od samog projektnog rješenja i sada imamo to što imamo – da se u sistem Banjica mora uložiti novac za obnovu – rekao je gradski menadžer.

Dodao je i to kako je vodovodni sistem Banjica još prije desetak godina, prema tvrdnjama tadašnjih gradskih vlasti završen i pušten u rad, međutim, kako kaže Kresojević – on nije izveden u skladu sa tehničkom dokumentacijom, što znači da sve nije završeno u potpunosti kako bi trebalo.

-Nije izveden ni tehnički prijem. To je zvanično i danas gradilište, dakle mi imamo problem u funkcionisanju prethodnih deset godina, koji su kulminirali da usljed povećanog zamućenja na izvorištu jer kaptaža nije izvedena na pravom mjestu. Dolazi do pregrijavanja pumpi što za epilog ima česte kvarove, što opet znači da su sredstva koja su uložena iz kreditnog zaduženja još 2011 godine nisu do kraja i u cjelosti radove na ovom projektu privela kraju – istakao je gradski menadžer.

Poručio je i to kako je danas potrebano konkretno rješenje, a koje je još 26. februara predloženo na sjednici Skupštine grada Banje Luke.

-To znači dodatnih milion KM za zamjenu pumpi i svih ostalih predviđenih radova koji će za rezultat imati optimizaciju funkcionisanja vodovodnog sistema Banjica i koji će riješiti trenutni problem koji imaju ljudi na Manjači po pitanju vode. Na žalost, svjedoci smo da je sjednica Skupštine Grada prekinuta još u srijedu. Moj prijedlog je, a pozvao sam i ovd‌je prisutne odbornike da što prije zasjedamo u Skupštini, da usvojimo odluku o kreditnom zaduženju u visini od milion KM, da se što prije ide u realizaciju ovog projekta – poručio je gradski menadžer, Bojan Kresojević, koj je naglasio i to kako je sve to moguće izvesti jer je ova gradska administracija napornim radom u protekle tri godine uspjele obezbijediti finansijski kapacitet.

Kresojević je i dodao to kako je u potpunosti saglasan da u radnoj grupi za implementaciju ovog projekta budu i predstavnici mještana, odnosno savjeta MZ Stričići.

Nastavi čitati

Banjaluka

ZA AKCIJU „UDOMI LJUBAV“ vlada velika zainteresovanost, POSJETITE AZIL na Manjači i pružite stalni dom ljubimcu

U azilu na Manjači brojni prekrasni psi, različitih rasa i karaktera, čekaju svoje vlasnike i stalni dom, a zahvaljujući akciji „Udomi ljubav“ prošle godine 84 psa su našla svoj stalni dom, dok je ove godine udomljeno 14 pasa.

Kako poručuju iz Odjeljenja za komunalne poslove, zainteresovanost naših sugrađana za udomljavanje pasa je u porastu.

-Opredijeljenost Grada je da zaštiti životinje, te upravo ova akcija ima za cilj da skrene pažnju i podigne svijest o značaju udomljavanja pasa iz azila, što je i dokazano po broju udomljenih životinja. Dodatno, moram da naglasim da imamo izuzetno dobru saradnju sa Udruženjima i volonterima, a sve kako bi što više pasa pronašlo svoj stalni dom – poručio je ovlašteni potpisnik Odjeljenja za komunalne poslove, Boriša Mandić.

Podsjećamo, svi naši sugraćani, koji žele kućnog ljubimca – mogu jednostavno da postanu ponosni vlasnici jednog od pasa iz azila.

Treba napomenuti i to da je udomljavanje psa iz azila besplatno i jednostavno, a važno je istaći da se u azilu radi o psima koji su spremni za udomljavanje, jer su prošli kompletan tretman, koji obuhvata pregled veterinara, sterilizaciju, obradu protiv vanjskih i unitrašnjih parazita, a osim zdravstvene obrade, životinje prođu i test karaktera.

Podsjećamo, iako Grad Banja Luka posvećuje posebnu pažnju obezbjeđivanju boljih uslova u azilu i svakodnevno radi na zbrinjavanju napuštenih životinja, istovremeno aktivno se radi na tome da zbrinute životinje dobiju i svog vlasnika, koji bi im pored osnovnih uslova pružili brigu i ljubav, a koju će ovi čovjekovi najvjerniji prijatelji zasigurno višestruko uzvratiti.

Tako su u prethodnom periodu psi koji u azilu borave dok ne pronađu svoj dom, dobili ograđen prostor za boravak na otvorenom.

Dodatno, postavljena je i nova stolarija na objekat gradskog azila i napravljeni su odvojeni boksovi za štence.

Osim infrastrukturnog unapređenja, Grad Banja Luka sprovodi akciju „Udomi ljubav“, s ciljem da jedinke iz azila pronađu stalni dom.

Pokrenuta je i posebna Fejsbuk stranica, a organizuju se i Dani otvorenih vrata.

Ukoliko ste zainteresovani da udomite nekog od pasa iz azila, sve potrebne informacije možete dobiti putem telefona na brojeve: 051-244-526 i 065-690-857 ili putem fejsbuk stranice „Udomi ljubav“.

Nastavi čitati

Banjaluka

U okviru kampanje „ZA ŽIVOTŽENA“: Prva ženska trka 10. marta u Parku „MLADEN STOJANOVIĆ“

U sklopu ovogodišnje kampanje „Za život žena“, biće održana i prva ženska trka i to u nedjelju, 10. marta u Parku „Mladen Stojanović“.

Trka, koju zajedničkim snagama organizuju predstavnici Grada i „Banja Luka maratona“, a broj prijavljenih učesnika govori o tome kolika je zainteresovanost za ovaj događaj.

-​Iako je u savremenom društvu ostvaren drastičan pomak u emancipaciji žena, ipak postoje pojedini segmenti u kojima je ovaj pol marginalizovan. Upravo iz tih razloga, drage dame, 10. marta obujte vaše patike za trčanje i pohrlite ka Parku „Mladen Stojanović“ u Banjoj Luci u kojem će se održati 5K Ženska trka, jer je osnaživanje žena moguće i kroz sport – navedeno je u saopštenju.

Dodaju kako u trci mogu učestvovati svi, bez obzira na to da li trkači imaju afinitete prema trčanju ili šetnji, jer je, kako navode, posvećena svim ženama.

-Trka počinje u 11.00 časova, dok će se preuzimanje startnih paketa vršiti u 9.00 časova, takođe u Parku „Mladen Stojanović“. Dođite u što većem broju kako bismo iz Banje Luke, kroz trčanje, šetnju, priču, smijeh i nadasve fantastičnu zabavu, poslali svijetu sjajnu poruku o važnosti žena i svega onoga čime se one bave – kazali su organizatori.

Nastavi čitati

Aktuelno