Connect with us

Region

Donesena odluka: Smijenjena uprava Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”

Školski odbor Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” je smjenjen. Postavljen je privremeni organ upravljanja koji čini pet članova, a do sada je održao jednu sjednicu. Na toj prvoj sednici mjere koje je posle vanrednog nadzora naložila republička prosvetna inspekcija s riječi su počele da prelaze u dijela.

Vanredni nadzor inspekcija je započela 22. maja, a već 29. maja prosvjetni vrh je saopštio da je taj nadzor završen i da je predloženo da se direktorka škole Snežana Knežević, koja „Ribnikarom rukovodi od 2005. godine razriješi dužnosti, kao i školski odbor koji upravlja školom.

Prema tome trebalo je da se imenuje privremeni organ upravljanja, što je i urađeno, ali i da se postavi vršilac dužnosti direktora osmoletke, što još nije urađeno. Inspekcijskim zapisnikom dodatno je naloženo da se sprovede disciplinski postupak protiv pedagoga, psihologa i sekretara škole, što podrazumijeva da oni budu suspendovani do okončanja tog postupka, prenosi Politika.

– Petog ili šestog juna formiran je privremeni organ upravljanja od pet članova. Već je održao jednu sjednicu, na kojoj je postupano po mjerama republičke prosvjetne inspekcije. Pokrenut je disciplinski postupak prema stručnim saradnicima i sekretaru škole i okončan je. Što se tiče razrješenja direktorke dužnosti razgovarali smo i sa njom i sa roditeljima učenika i zajedno došli do stava da je važno da se završi cijela procedura završnog ispita. Uslovi za njeno razrješenje su se stekli. U skladu sa zakonom ministar prosvjete može da donese riješenje o razrešenju direktora dužnosti godinu dana od kada se za steknu uslovi za razrješenje − razjasnio je za Politiku Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvjete zadužen za osnovno obrazovanje.

Budući da je disciplinski postupak, kako je rekao, okončan, pitali smo šta je tim postupkom utvrđeno.

− Te informacije nisam dobio zvanično, već usmeno, tako da je najbolje da podnesete zahtev za pristup informacijama od javnog značaja − odgovorio je Pašić, juče u Vladi Republike Srbije.

Na to je vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević podsjetio da postoji radna grupa vlade koja se konkretno bavi Osnovnom školom „Vladislav Ribnikar”, da tom grupom rukovodi predsjednica vlade, a Pašić je u toj grupi predstavnik Ministarstva prosvjete.

− O svemu što bude donjeto kao zaključak radne grupe bićete blagovremeno obavješteni. Nemojte imati dilemu, učinićemo sve što je u najboljem interesu učenika − naglasio je Milićević.

Iz klupa OŠ „Vladislav Ribnikar” ove godine izašlo je oko 140 osmaka, koji su kao i njihovi vršnjaci iz drugih osmoletki širom Srbije bili u obavezi da polože malu maturu da bi mogli da dobiju svjedočanstvo o stečenom osnovnom obrazovanju i konkurišu za upis u željene srednje škole. Nakon tragedije koja se dogodila u ovoj kući znanja na beogradskom Vračaru, trećeg maja kada je učenik sedmog razreda počinio masovno ubistvo, Ministarstvo prosvjete razmatralo je sve mogućnosti podrške osmacima ove škole na prelazu iz osnovnog u srednje obrazovanje. U dogovoru s roditeljima učenika osmog razreda odlučeno je da se malim maturantima „Ribnikara” na predstojećem upisu dodijele podsticajni bodovi. Ukupan broj poena koje su ovi osmaci ostvarili na osnovu uspjeha iz škole i na osnovu završnog ispita, biće uvećan za 30 odsto od broja bodova koji im nedostaju do maksimalnih 100 poena. Po tom principu ukupan skor važan za rangiranje i nastavak školovanja od, na primjer, ostvarenih 90 poena porašće na 93, ili recimo od osvojenih 95 bodova postaće 96,5.

− Molba roditelja da se uvaže objektivne okolnosti u kojima su se našli učenici osmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar”, kao što smo im i rekli na sastanku Savjeta roditelja kome smo prisustvovali s predstavnicima kabineta predsjednice Vlade Srbije i drugih ministarstva, bila je racionalna i realna. Ministarstvo je uradilo analizu upisa učenika iz ove škole prethodne godine, i 41 osmak je upisao Treću beogradsku gimnaziju, od toga 28 bilingvalni smijer, 13 đaka je nastavilo školovanje u Četvrtoj beogradskoj gimnaziji, tako da opterećenje srednjih škola na Vračaru nije veliko. Obraćali su nam se i roditelji drugih osnovnih škola na Vračaru da se i za te osmake uvaže povoljniji kriterijumi za upis, što smatramo da nije korektno ni u redu − razjasnio je Pašić, inače i šef Republičke komisije za završni ispit, prijemne ispite i upis učenika u srednje škole.

Srpskainfo

Region

SUSPENDOVAN DIREKTOR PROGRAMA TELEVIZIJE NA KOSOVU zbog izvještavanja o Banjskoj NA SRPSKOM JEZIKU

Televizija samoproglašenog Kosova suspendovala je na mjesec dana direktora programa na srpskom jeziku Željka Tvrdišića iz Kosovske Mitrovice poslije analize izvještavanja o tragičnim događajima u Banjskoj.

Upravni odbor Radio-televizije Kosova /RTK/ donio je ovu odluku na današnjoj vanrednoj sjednici.

U saopštenju UO RTK navodi se da je odluka donesena jednoglasno, na prijedlog generalnog direktora, nakon detaljne analize situacije u vezi sa emitovanjem hronike na vijestima od 28. septembra.

U sukobu sa policijom samoproglašenog Kosova u neđelju, 24. septembra, u selu Banjska kod Zvečana stradali su Stefan Nedeljković, Igor Milenković i Bojan Mijailović, a poginuo je i jedan policajac.

Zvaničnici Srbije su saopštili da su Srbi brutalno likvidirani, nakon ranjavanja i predaje.

Nastavi čitati

Region

HRVATSKA OBARA SVE REKORDE! U vrhu Evrope po rastu cijena

U septembru je godišnja stopa inflacije u evrozoni, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 4.3 odsto, izračunali su statističari.
U avgustu inflacija u Hrvatskoj iznosila je 5.2 odsto. To znači da su potrošačke cijene u mjesecu na izmaku porasle najblaže od oktobra 2021. godine.

Na mjesečnom nivou cijene su u septembru u zoni primjene zajedničke evropske valute porasle za 0.3 odsto, upola slabije nego u prošlom mjesecu. Cijene energije bile su u septembru niže za 4.7 odsto nego u istom mjesecu prošle godine, nakon 3.3 odsto pada u avgustu.

Svježa hrana poskupjela je za 6.6 odsto, znatno blaže nego u avgustu kada je cijena bila 7.8 odsto više nego godinu dana ranije. Rast cijena usluga usporio je s 5.5 na 4.7 odsto. Kad se isključe cijene hrane i energije, inflacija je u evrozoni u septembru iznosila 5.5 odsto i bila je niža za 0.7 postotnih bodova u odnosu na avgust.

Niža stopa osnovne inflacije odražava blaže poskupljenje industrijskih proizvoda i usluga. Slovačka je i u septembru belježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou od 8.9 odsto. Slijedi Hrvatska sa stopom inflacije u septembru, mjerenom HICP-om, od 7.3 odsto, znatno nižom nego u avgustu kada je dosezala 8.4 odsto. Time se rast cijena u mjesecu na izmaku izjednačio s prošlogodišnjim martom.

Na mjesecnom niovu cijene mjerene HICP-om pale su u septembru prvi put od kraja prošle godine, za 0.7 odsto.

U avgustu bile su porasle za 0.4 posto, pokazuje izvještaj Eurostata. Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje pak da su u septembru cijene u Hrvatskoj porasle za 6.6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 7.8-postotnog rasta u avgustu.

Na mjesečnom nivou uvećane su u septembru za 0.4 odsto. Najbliža Hrvatskoj po rastu cijena na godišnjem nivou, mjerenom HICP-om bila je u septembru Slovenija sa stopom inflacije od 7.1 posto, pokazuju Eurostatove tablice. Daleko najblaži rast potrošačkih cijena u odnosu na prošlogodišnji septembar bilježila je Belgija, od 0.7 odsto. Slijede Grčka i Finska, s 2.4 odnosno tri odsto. Cijene su na godišnjem nivou pale samo u Holandiji za 0.3 odsto, pokazuju procene Eurostata, prenijela je Hina.

Nastavi čitati

Region

TIJELA UBIJENIH SRBA SA KOSOVA PREDATA PORODICAMA! Nema nalaza obdukcije, IAKO JE URAĐENA

Tijela Stefana Nedeljkovića iz Zvečana, kao i Bojana Mijailovića i Igora Milenkovića iz Leposavića, koji su ubijeni u sukobu s tzv. kosovskom policijom u Banjskoj 24. septembra, predata su danas porodicama u Institutu za sudsku medicinu u Prištini.
Preuzimanju tijela su prisustvovali porodični advokati, kao i takozvana kosovska policija.

Porodicama nisu uručeni obdukcioni nalazi, iako su nadležni prištinski organi objavili da je obdukcija završena. Nedeljković, Mijailović i Milenković su ubijeni u sukobu lokalnih Srba i takozvane kosovske policije, 24. septembra, u selu Banjska, na sjeveru Kosova i Metohije.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

PROPAST BANJALUČKOG SNSD-a! KIKO I ĆURLA PREUZELI KORMILO! Presuđeni kriminalac i drugi koji “ne zna ko je” NOSE ĐAJIĆEVE SKUTE NA PUTU U AMBIS!

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka1 dan ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Uncategorized2 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka5 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Aktuleno