Connect with us

Svijet

ĐORĐA MELONI NEĆE PREGOVORE: Anarhisti prijete, napeto u Italiji (VIDEO)

Anarhisti prijete da će okupirati brojna mjesta državnih institucija u Rimu u znak protesta zbog njihovog lidera Alfreda Kospita osuđenog na 20 godina robije, a koji se nalazi u tvrdom zatvoru “41 bis” u Milanu i štrajkuje glađu 110 dana, a sa namjerom da primoraju državu da ukine takav zatvor.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni jasna je: ne pregovara se sa mafijom i sa onima koji prijete državi. Na istoj liniji je i potpredsjednik Vlade Mateo Salvini koji kaže da nema nameru da sjedne za isti sto i pregovara sa onima koji bacaju Molotovljeve bombe na karabinijere.

Iako je doneta odluka da će Kasacioni sud 24. februara zasedati da potvrdi ili ne odluku o daljem izdržavanju kazne anarhiste u takvom zatvoru. On je počinio više krivičnih djela i osuđen je 2014. godine, a od maja 2022. prebačen je u tvrdi zatvor zbog onoga što je iz prethodnog zatvora najavljivao. Razlog što je započeo štrajk glađu jeste u uvjerenju da će tako moći da uceni državu. A u razgovoru sa braćom koja su ga posetila u zatvorskoj bolnici, iako mršaviji za 40 kilograma, otkriva svoj cilj:

– Štrajk glađu me čini slavnim.

Njegovi sljedbenici su najavili da će napasti kasarne, policijske komesarijate, univerzitete, velike firme, stvarati pravi pakao sve do odluke Kasacionog suda kako se nadaju da će njihovog lidera prebaciti u neki lakši zatvor gdje bi mogli da ostvaruju komunikaciju sa njim.

Već se od pre nekoliko dana počelo sa paljevinom automobila, kontejnera, bacanjem ručnih zapaljivih naprava na parkinzima automobila policijskih komesarijata, oštećene su neke banke, tako je policija pojačala obezbjeđenja na brojnim tzv. osetljivim mjestima kao što su zgrade sudova, Direkcija za antimafiju, Ministarstvo pravosuđa, MUP…

Kakve su namjere anarhista i njihovog lidera Kospita potvrđuje i fraza iz prisluškivanog razgovora pre prebacivanja u tvrdi zatvor, dok je izlazio na kratku zatvorsku šetnju, a iz kontakta sa jednim mafijašom „Kamore“ iz Kampanije:

– Demontiranje tvrdog zatvora služi i vama i nama.

Država nema apsolutnu namjeru da demontira takav tip zatvora jer se u njima nalazi 728 najokorelijih mafijaša iz raznih klanova, kao i terorista.
Novosti.ba

Svijet

MASOVNI PROTESTI u Francuskoj: Nasilje na ulicama Pariza, Nanta, Rena

Policija je upotrijebila suzavac protiv demonstranata u Parizu, a 22 osobe su uhapšene desetog dana masovnih protesta i štrajkova zbog penzione reforme, javlja Bi-Bi-Si.

Širom Francuske raspoređeneo je oko 13.000 policajaca.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da su hapšenja opravdana “zbog velikog rizika po javni red”.

Protesti su intenzivirani posljednjih dana i u mnogim gradovima došlo je otvorenih sukoba policije i demonstranata.

Sukobi i nasilje zabilježeni su u Parizu, Nantu i Renu.

Demonstranti su na više mjesta blokirali auto-puteve i ometali javni transport.

U Renu, demonstranti su zapalili smeće i blokirali saobraćaj na auto-putu.

I u Nantu je policija upotrijebila suzavac, a demonstranti su izvaljivali saobraćajne znake.

Demonstranti su bijesni nakon što je vlada zaobišla glasanje u parlamentu i progurala reformu pozivajući se na klauzulu u Ustavu.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Svijet

Naoružana do zuba ušla u školu, pa napravila masakr: Policija objavila snimak (VIDEO)

Troje djece i troje odraslih ubijeno je juče u pucnjavi u privatnoj hrišćanskoj osnovnoj školi u Nešvilu, na jugu SAD.
Napad je izvela 28-godišnja žena identifikovana kao Odri Elizabet Hol, bivša učenica škole koju je policija ubila na licu mjesta. Ubijena djeca imala su između osam i devet godina.Džon Drejk, šef policije u Nešvilu, je novinarima rekao da se Odri Elizabet Hol izjašnjavala kao transrodna osoba. Još uvijek nije jasno da li je napadač zvanično identifikovan kao žena ili muškarac. U međuvremenu, policija u Nešvilu objavila je snimak na kojem se vidi kako napadač ulazi u školu. Na snimku, koji izgleda da je sa nadzornih kamera u zgradi, vidi se Odri Hejl kako puca na ulazna vrata, a zatim prolazi kroz razbijeno staklo kako bi ušla u školu.

Napadač je imao crvenu kapu, maskirne pantalone i nešto što liči na zaštitni prsluk. Hejl je u jednoj ruci nosila jurišnu pušku, dok joj je drugo, slično oružje visilo sa lijevog kuka. Nakon što je ušla u školu, na snimku se vidi kako luta pustim hodnicima škole, u jednom trenutku prolazi pored prostorije sa natpisom “Ministri”.

Policajci su kod Odri pronašli mape zgrade sa planom napada. Policija je okačila slike sa mjesta zločina koje pokazuju da se Odri Hejl spremala da puca kada je policija stigla. Prema navodima policije, pucala je na njihova vozila dok su se približavala, pogodivši jedno vozilo kroz šoferšajbnu.

Prvi snimci i fotografije pokazuju i oružje korišćeno u napadu i njen automobil Honda Fit parkiran u blizini. Pucnjava je prestala oko 14 minuta nakon što je počela, kada je policija upala u zgradu i ubila ženu.

Sva tri učenika imala su devet godina i oni su identifikovani kao Evelin Dajkhaus, Vilijam Kini i Hali Skrugs, piše CNN. U pucnjavi je ubijena i 61-godišnja Sintija Pik, 60-godišnja Ketrin Kunc i Majk Hill (60), saopštila je policija.

 

Nastavi čitati

Svijet

Poljska, Velika Britanija, Njemačka,Belgija, Holandija, Francuska, Češka: Evropa GORI U PROTESTIMA

Veliki protesti širom EU dovode vlasti zemalja EU u dilemu – da djeluju represivno ili da mijenjaju ciljeve, procjenjuje “Geopolitika”.

U Varšavi su održani veliki protesti poljskih poljoprivrednika, a resornog ministra, koji je govorio na jednom zatvorenom skupu i tvrdio da je stanje poljskih poljoprivrednika – dobro, nezadovoljna publika počela je da gađa jajima.

U Velikoj Britaniji dramatično su porasli troškovi života zbog čega su učestali protesti stanovnika uz već uobičajeno paljenje računa za struju i druge režije.

Ni u Njemačkoj nije ništa bolje. Potrošačke cijene su povećane oko 9,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. U toku je veliki štrajk koji je praktično “zatvorio” Njemačku.

Na ulicama Brisela, glavnog belgijskog grada i centra EU, policija se sukobljava sa nezadovoljnim poljoprivrednicima, koji su snage javnog reda polijevali stajskim đubrivom.

U Holandiji već mjesecima traju protesti farmera kojima prijeti egzistencijalna ugroženost zbog nove vladine reforme. Poljoprivrednici su osnovali i vlastitu stranku koja je ostvarila značajan i neočekivan uspjeh na izborima.

Francuska već danima gori u milionskim protestima zbog Makronove penzijske reforme koju je progurao bez izglasavanja u parlamentu, na šta ima ustavno pravo, ali takav potez ne doprinosi ugledu francuske demokratije, jer mu se protivi velika većina građana.

Protesti u Francuskoj poprimaju sve agresivniji karakter. Prepuni su obračuna policije sa nezadovoljnim građanima, veliki je broj povrijeđenih lica…

Protestuju i Česi u Pragu, gdje se prošle sedmice na glavnom gradskom trgu okupilo više desetina hiljada nezadovoljnih građana, a osim socijalnog nezadovoljstva sve je primjetnije i političko.

Avet prelijevanja ukrajinskog rata na čitavu Evropu ljude počinje činiti nervoznim i prestrašenim. Do prije nekoliko godina ovakav razvoj događaja na tlu Evrope nije se mogao zamisliti ni u najcrnjim scenarijima – navodi “Geopolitika”.

Sve to ukazuje na jačanje nezadovoljstva građana unutar EU. Pa iako ti protesti još nemaju neku zajedničku političku ili ideološku platformu, jasno je da njihova masovnost i osjećaj međusobne solidarnosti može imati tendenciju koja bi trebala izazvati zabrinutost vodećih političkih struktura.

Evropskim građanima prijete socijalni problemi zbog rasta inflacije, pada proizvodnje kroz sve masovniju deindustrijalizaciju i odliv visokotehnoloških i profitabilnih kompanija u prekoatlantske sigurnije poslovne luke uz rast nezaposlenosti kao posljedicu toga.

Nakon energetske krize i raskida svih veza s Rusijom kroz čuvene sankcijske pakete koji su snažno udarili i na evropsku privredu, građanima Unije sada prijeti i ostanak bez kineskih proizvoda kroz moguće otkazivanje Brisela poslovne saradnje sa Kinom – zaključuje se u tekstu.

Nastavi čitati

Aktuleno