Connect with us

Politika

Drinić: Privreda Srpske kao raštimovan klavir

Privreda Republike Srpske je generalno gledano, kao raštimovan klavir na kojem mnoge dirke ne rade. O tome najbolje govore statistike koje se najčešće kriju. Anegdotski gledano, privreda u kojoj su najbolje plaćena zanimanja politika, marketing i plastična hirurgija ne može biti uspješna, niti održiva. Ovo je rekao poslanih PDP – a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić komentarišući izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima što je bilo na Dnevnom redu Pete posebne sjenice Narodne skupštine Republike Srpske.
Dodao je da riječ o sitnim, kozmetičkim izmjenama koje u suštini neće bitnije uticati, niti olakšati privrednicima život.
-Imamo mnogo primjera da pojedina društva sa sjedištem u Srpskoj često mijenjaju adrese i odlaze na teritoriju Federacije BiH.
Nedopustivo je da nikada niko od nadležnih nije pokušao da razgovara sa predstavnicima tih firmi i nađe rješenje da ih zadržimo u Republici
Srpskoj. Ne možemo se odricati domaćih snaga, niti ijedne marke koja ide u budžet Republike Srpske, istakao je Drinić.
Kao pozitivan primjer uspostavljanja direktne komunikacije između institucija i privrednih društava naveo je Preduzetnički centar
Banjaluka.
– Preduzetnički centar je projekat koji smo zamislili kao servis koji će biti na usluzi privrednicima i preduzetnicima, u ime Grada. Pokazao se kao dobar način komunikacije. U dvije godine imali smo rekordan broj novozaposlenih preduzetnika, duplo veći broj prijavljenih za subvenciju nego što je bilo ranije. Grad Banjaluka je izdvojio za subvencije 1, 5 miliona KM, a visina subvencije za poslovnu ideju bila je od 15 do 30 hiljada KM, za razliku od ranijih godina kada je visina subvencije bila od 5 do 15 hiljada, kazao je Drinić koji je i jedan od inicijatora osnivanja i idejni tvorac Preduzetničkog centra Banjaluka. Zaključio je da je krajnje vrijeme da se republičke vlasti ozbiljnije pozabave razvojem privrede u Republici Srpskoj, tj. da počnu da se bave suštinom, a ne samo formom.

Politika

Savić-Banjac: Elektroprivreda zaradila preko 100 MILIONA KM 2021. godine, a odmah 2022. POVEĆALA CIJENE

-Zbog rasta cijene električne energije na berzama za 200 %, Elektroprivreda je zaradila preko 100 miliona KM u 2021.godini. Međutim, ta dobit nije raspoređena da se rasterete potrošači, nego je već u 2022.godini, odmah nakon izbora, cijena električne energije privredi povećana za 50%, a domaćinstvima za 20, 30, 40 %, u zavisnosti od potrošnje.

Poručla je ovo poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini, Mirna Savić – Banjac, koja je dodala da, sa standardom kakav imamo u Republici Srpskoj, ovakav skok cijena je veliki udarac na ionako skromne budžete građana.

-Na osnovu Izvještaja o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2021.godinu u Republici Srpskoj koji je danas razmatran na sjednici Narodne skupštine, jasno je da postoji nekoliko krupnih problema. Zabrinjava činjenica da je upravo 2021.zabilježen najniži nivo ukupnog prometa od 2016.godine.
Još drastične je to što je 73,4 % ukupnog prometa ostvareno sa trezorskim zapisima i obveznicama – kazala je Savić – Banjac.
Nastavi čitati

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Aktuleno