Connect with us

Banjaluka

DUDUKOVIĆ “Radovi na Banjici od samog starta POGREŠNO IZVEDENI”

Investicija u vodovodni sistem Banjica je od samog starta pogrešno izvedena, rekao je Predrag Duduković direktor banjalučkog “Vodovoda” naglasivši da je sada veoma važno investirati u ispravke kako bi se on učinio funkcionalnim.

– Važno je najprije reći da je ova uprava “Vodovoda” prva koja je ozbiljno pristupila tom problemu i da tražimo sistemsko rješenje. Nikakvo gašenje požara ne dolazi u obzir. Na tome smo radili u prethodnih godinu dana i utvrdili šta je to potrebno da bi trajno riješili probleme tih ljudi. Iako se krenulo od starta kako ne treba, valja reči da je projekat bio dobar. Međutim u samoj izgradnji se odstupilo skoro u potpunosti od projekta. Upravo iz tog razloga nikada nije dobijena upotrebna dozvola, za taj objekat i on se i danas vodi kao gradilište – kazao je Duduković naglasvši šta je sada potrebno sve uraditi da bi se stanje poboljšalo.

– Ono pšto smo utvrdili da je najvažnije da se uradi, i smatramo da bi na onosvu analiza bio riješen problem jeste obezbjeđenje dovoljnih količina vode na samom vodozahvatu. Visinska kota kaptaže nije dobra. Mi moramo uraditi tako da na tom dijelu uvijek imamo dubinu od metar i dvadeset, kako bi bilo dovoljno vode na samom vodozahvatu. Da bismo to imali, mi moramo da uradimo branu. Sada je zaista teško na samom vodozahvatu uraditi da bi se dobila viša visinska zona kaptaže osim brane. Kompletan usisni dio se mora mijenati. Usisne cijevi se moraju postavljati drugačije, one su ionako sa smanjenim profilom zbog raznih naslaga, stoga moramo i taj dio da uradimo. A na kraju ono što jeste možda najskuplji dio svega ovoga jeste promjena svih pumpi – rekao je Duduković

Projekat je predviđao da kako na izvorištu tako i na svim prepumpnim stanicama,  na tom dijelu bude po pet pumpi. Nikada nije postavljeno svih 5. Postavljene su 4. Sam objekat na izvorištu nije u gabaritima, u kojima je trebao biti. Ovo podrazumijeva zamjenu gotovo dvadesetak pumpi na cijelom tom potezu do filter postrojenja kako bi dalje sve išlo kako treba. Postojeće pumpe, prije svega svojom nemajenom ne zadovoljavaju potrebe, a uz to su već istrošene rekao je Duduković.

Osim toga, trebalo bi mijenjati elektroinstalacije, softverski da se sve uveže, kako bi imali upozorenje kada dođe do problema sa radom, i to je ono što treba da uradi “Vodovod”. Mi generalno ne psotavljamo pitanje ko će uraditi, mi smo došli do toga šta treba uraditi, kazao je direktor banjalučkog “Vodovoda”, napominjući da je jedan od projekata koji treba obavezno realizovati na ovom prostoru jeste problem električne energije.

– Razgovarali smo sa Elektrokrajinom. Tu treba izvesti poseban vod od Sitnice ka Banjici. On bi isključivo služio za napajanje izvorišta. Mislim da bi oni mogli izdvojiti sredstva kako bi se to efikasno okončalo.

Govoreći o zabrinutosti mještana Stričića da se širenjem mreže ugrožava njihova stabilnost u snabdjevanju vodom, Duduković kaže da su sve analize pokazale da je izvorište izdašno, te da će izgradnjom nove kaptaže, uređenjem izvorišta i zamjenom pumpi biti sasvim dovoljne količine vode za cijeli sistem.

– Osim toga, pokušavamo realizovati ideju da imamo jednu stalnu ekipu, odnosno da imamo bazu na tom području koja bi rukovodila popravkama na kompletnom seoskom području, koja ima 800 km mreže.

Na kraju govoreći o nelegalnim ulascima u postrojenja “Vodovoda”, zavrtanju i odvrtanju ventila, čime se utiče na rad i stabilnost sistema, Duduković ističe, da onog trena kada bude kompletan plato Manjače uredno snabdjeven sa vodom da će  ta praksa sama od sebe prestati.

Ljubinko Spasojević/SrpskaCafe

Banjaluka

PUNE RUKE POSLA: Vatrogasci gasili požar u krugu Jelšingrada

Pripadnici Vatrogasno-spasilačne brigade Banjaluka juče su gasili požar koji je izbio na rashodovanoj industrijskoj transportnoj traci.

Kako su istakli, intervencija se desila u 13.17 u Ulici Braće Podgornika u krugu Jelšingrada.

Takođe, nešto prije toga, tačnije u 12.25 vatrogasci su gasili i požar koji je zahvatio drvenu šupu.

Naime, vatra se proširila na šupu dok je vlasnik palio grane, a sve se desilo u Ulici Manastira Gomionica.

Nastavi čitati

Banjaluka

“Voljeli bismo da u školama ima predmet planinarstvo, pa da djeci pokažemo SVE LJEPOTE GRADA”

Ljubav prema prirodi i gradu okupiće i ove godine brojne planinare i rekreativce iz Banjaluke i okoline koji će tradicionalno u aprilu preći već utvrđenu rutu u okviru “Banjalučke transverzale”.

To pješačenje povodom Dana grada biće organizovano u nedjelju, 21. aprila, u režiji Planinarskog društva (PD) “Kozara”, koje već dvije decenije predvodi učesnike ove šetnje.

Član Upravnog odbora tog društva Marko Lakić rekao je da će se u pohod kroz prirodu ove godine otisnuti članovi petnaestak planinarskih društava iz našeg grada i okoline.

– Dođu ljudi iz Prijedora, Gradiške, Mrkonjić Grada i Prnjavora. Svake godine pridruži nam se više od 500 planinara, rekreativaca i ljubitelja prirode, a očekujemo da će tako biti i ovaj put – rekao je Lakić.

Prema njegovim riječima, organizatori očekuju da će ovog aprila u šetnju zelenim predjelima grada krenuti oko 600 ljudi.

– Ne budu svi učesnici članovi planinarskih društava, pridruže nam se i građani koji vole da pješače – dodao je on i istakao da je staza prilagođena i šetačima i planinarima.

– Polazimo u devet časova od fabrike obuće “Bema” pa idemo preko Rajnerovog vrela, Trešnjika, Banj brda, spuštajući se ka vrelu Vrućica, gdje se prelazi viseći most preko Vrbasa i ulazi u kanjon Suturlije iz kojeg staza nastavlja dalje ka domu na Šibovima, gdje će za sve učesnike biti pripremljen ručak i druženje uz prigodan muzički program i dodjelu zahvalnica – rekao je Lakić.

Dodao je da će atmosferu upotpuniti svirka banjalučkog benda “Strings Acoustic Orchestra”, kao i bend “Prekidač” i “Fandango” iz Beograda.

Naveo je da su svi učesnici dužni da sa sobom ponesu ličnu kartu, planinarske cipele, kabanicu ili vodonepropusnu jaknu, 1,5 litara vode, set prve pomoći i lijekove, ukoliko ih neko koristi.

Lakić je istakao da mu je žao što na ovakvim rutama viđa veoma malo omladine zainteresovane za istraživanje šumskih i planinskih predjela koji ih okružuju.

– Kada je riječ o mladim planinarima, njih je veoma malo, to su uglavnom djeca naših članova – naveo je on.

Dodao je da ga to ne čudi s obzirom na to da banjalučke škole nemaju planinarske sekcije, kao što je to bilo ranije, te da bi trebalo da one budu opet uvedene.

– Voljeli bismo da u školama ima predmet planinarstvo, pa da djeci pokažemo sve ljepote grada, ali i okolnih mjesta – kazao je on i zaključio da kultura planinarstva u Banjaluci nije zastupljena u mjeri u kojoj zalužuje krajiška ljepotica.

Dom
Planinarsko društvo “Kozara” broji 80 članova, a osnovano je 1936. godine kao podružnica Planinarskog društva “Romanija” iz Sarajeva. Zahvaljujući entuzijazmu članstva i uz pomoć Planinarskog saveza BiH 1957. godine izgradili su planinarski dom na obližnjem neobrađenom i neurbanom području, brdu Šibovi, radi razvoja skijaškog i planinarskog sporta, a od 1960. njegova vrata otvorena su za sve Banjalučane i ljubitelje prirode, piše Glas Srpske.

Nastavi čitati

Banjaluka

UTORAK U BANSKOM DVORU: Otvaranje izložbe „Ponovni susret“ autora Dragana Kovačevića

U Kulturnom centru Banski dvor, tačnije u prostoru izložbene postavke „Vrbaska banovina“ u utorak, 16. aprila u 19.00 časova biće otvorena tematska izložba „Ponovni susret“ autora Dragana Kovačevića.

-Postavka predstavlja podsjećanje na 8. juni 1922. godine, na vjenčanje rumunske priceze Marije i jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića, kojem je sa advokatom, narodnim poslanikom i potonjim banom Vrbaske banovine, dr Todorom Lazarevićem, prisustvovala i njegova supruga Nada. Bilo je to njeno prvo zvanično pojavljivanje u javnosti, nakon vjenčanja održanog 6. maja te godine – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Dodaju i to kako će posjetioci, između ostalog, imati priliku da vide repliku vjenčanice kraljice Marije od Jugoslavije i dijelove nakita, dar kralja Aleksandra, koje je izradio modni dizajner, Aleksandar Petarić.

-Sve ovo, dio je izložbene postavke Narodnog muzeja u Valjevu. Biće izložena i replika jedne od najljepših večernjih toaleta banice Nade Lazarević, ukrašena sa oko 5.000 kristalnih kamenčića. Haljina je rekonstruisana u ateljeu Kulturnog centra „Svetozar Marković“ iz Zreljanina, a projektom je rukovodio direktor, Boško Šerbula – poručuju iz Banskog dvora.

Izložba će biti organizovana u saradnji sa Fondacijom „Ban dr Todor Lazarević“.

Nastavi čitati

Aktuelno