Connect with us

Banjaluka

DVODNEVNA KONFERENCIJA O PREDUZETNIŠTVU! Učestvovali i predstavnici GRADA!

Predstavnici Grada Banje Luke učestvovali su na dvodnevnoj konferenciji ,,Preduzetništvo u BiH: Bilans uspjeha 2023“, koja je održana u Sarajevu.

U cilju jačanja domaće ekonomije, konferencijom su bile obuhvaćene ključne teme i izazovi iz oblasti razvoja preduzetničkog ekosistema, te su prezentovani rezultati intervencija koje su na ovu temu implementirane širom Bosne i Hercegovine.

– Na poziv Međunarodne organizacije rada (ILO) i Opštine Centar Sarajevo predstavnici Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj bili su dio ove značajne konferencije, koja će zasigurno odrediti dinamiku zajedničkih aktivnosti na polju buduće saradnje sa Međunarodnom organizacijom rada, ali i razvoja saradnje sa drugim organizacijama na polju zapošljavanja i samozapošljavanja na području grada Banje Luke – poručili su iz Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Kako su kazali, Odjeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj je u proteklom periodu aktivno radilo na jačanju saradnje sa Međunarodnom organizacijom rada, te su predstavnici ovog odjeljenja, postali i sertifikovani treneri za primjenu ,,SIYB – Start and improve your business“ metodologije, koja je uvedena kao redovna mjera podrške preduzetnicima na području grada Banje Luke, što je svakako doprinijelo da Grad Banja Luka tokom konferencije bude prepoznat kao dobar primjer prakse u radu sa preduzetnicima sa područja lokalne zajednice.

Inače, konferenciju, koju organizuju Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo u okviru projekta ,,EU4Business Recovery“, finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke, a sprovode Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ NA BOŽIĆNOM PRIJEMU KOD PRANJIĆA! Čestitao predstojeće praznike (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković večeras je prisustvovao Božićnom prijemu kod potpredsjednika Republike Srpske Davora Pranjića.
-Svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti želim srećne i Bogom blagoslovene predstojeće praznike, poručio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ BAKI PRIREDIO IZNENAĐENJE ŽIVOTA! Rijetko ko uživa u ovako VELIKOJ pažnji i LJUBAVI UNUKA! (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, iznenadio svoju baku Gospu na veoma poseban način.
Odlučivši se na gest ljubavi i pažnje, Stanivuković je poklonio svojoj baki masažnu stolicu koja bi joj pomogla ublažiti tegobe reume.

Baka Gospa nije znala šta je čeka, a osmijeh na njenom licu bio je dovoljan svjedok o tome koliko joj se poklon dopao, te je odmah legla u stolicu da je testira. Ovaj nježan trenutak topline i radosti svjedoči o važnosti porodičnih odnosa i male pažnje koja može učiniti veliku razliku, a kako je to izgledalo pogledajte na snimku ispod.

Nastavi čitati

Banjaluka

NAREDNIH DANA postavljanje velikog broja PODZEMNIH I NADZEMNIH kontejnera

Odjeljenje za komunalne poslove obavještava sve sugrađane da će se ovih dana pristupiti postavljanju velikog broja podzemnih i nadzemnih kontejnera u našem gradu.

Kontejneri će tako biti postavljeni u svim gradskim naseljima, ali isti će biti postavljeni i prilikom izgradnje novih stambenih i poslovnih zgrada, gdje će takođe biti obavezna izgradnja podzemnih kontejnera, a sve radi čistije Banje Luke.

-Ovo je prvi korak u sveobuhvatnom rješavanju jednog od najvećih komunalnih problema, a to je odlaganje otpada. U centralnom gradskom području biće zamijenjeni stari, nadzemni kontejneri sa novim koji su većeg kapaciteta. Takođe, na lokacijama na kojima to omogućavaju podzemne instalacije, pristupiće se ugradnji novih podzemnih kontjenera. Osnovna prednost podzemnih kontejnera jeste njihova velika zapremina –kazao je u ime ovog Odjeljenja, Boriša Mandić.

Dodao je kako će u užem urbanom području takođe biti zamijenjeni svi nadzemni kontejneri.

-Dodatno, problem kabastog i druge vrste otpada, koje se ne smatraju otpadom iz domaćinstva, biće riješeni tako što ćemo postaviti velike kontejnere za ovu vrstu otpada u svim naseljima, za šta će takođe biti određeni dani. Očekujemo pozitivnu reakciju od strane građana jer zasigurno pitanje otpada je nešto što treba prioritetno da rješavamo – rekao Mandić.

Ovim projektom, Grad preduzima sve mjere koje se tiču smanjenja količine i propisno odlaganje otpada, a kako navode iz Odjeljenja za komunalne poslove – pitanje odlaganja otpada je izuzetno kompleksno i zahtijeva adekvatne mjere uz koje se postepeno dolazi do željenih rezultata.

Sve ovo će, za one građane koji ne mogu ili ne žele čekati mjesečni odvoz otpada, biti omogućen odvoz po pozivu u dogovoru sa komunalnim preduzećem, i ova usluga će se naplaćivati.

Podsjećamo, Grad Banja Luka u saradnji sa Evropskom investicionom bankom aktivno radi na izradi Studije upravljanja čvrstim otpadom, kao i Studije upravljanja otpadnim vodama, istakavši da je ovo prvi put da se pristupilo izradi jedne ovako značajne i sveobuhvatne studije i rješavanju najvažnijih infrastrukturnih i komunalnih pitanja kao što su izgradnja prečistača otpadnih voda i reciklažnih dvorišta.

Nastavi čitati

Aktuelno