Connect with us

Region

EPILOG PROTESTA U BEOGRADU: Osumnjičeni za pozivanje na nasilno rušenje vlasti ostaju IZA REŠETAKA

Povodom prekjučerašnjeg održavanja protesta u Beogradu ispred Predsjedništva i događaja koji je izazvao uznemirenje javnosti, kada je istog dana u prijepodnevnim časovima u Sremskoj Kamenici iz motornog vozila osumnjičenog D.B. iz Bačke Palanke oduzeta lovačka puška sa optičkim nišanom i municijom, Više javno tužilaštvo u Novom Sadu obavještava javnost da je donijelo Naredbu o sprovođenju istrage protiv D.B. i I.T., obojica aktivisti organizacije „Narodne patrole“ iz Bačke Palanke, i M.J. iz Suseka, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo “pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja” i krivičnog djela “nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija”, uz osnove sumnje da je M.J. izvršio i krivično delo “teška krađa”.
“U toku do sada preduzetih radnji i mjera na osnovu zahtjeva ili naredbi javnog tužilaštva, u akciji koja je sprovedena u saradnji Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, Policijske uprave u Novom Sadu, Uprave kriminalističke policije – Službe za borbu protiv terorizma i Bezbjednosno-informativne agencije, uhapšena su sva tri osumnjičena lica, te im je određeno zadržavanje do 48 časova. Osim toga, izvršeno pretresanje stanova i drugih prostorija na više lokacija, oduzeti su predmeti krivičnog djela, uzeta su obavještenja od više lica na okolnost njihovih saznanja, te su donijete odgovarujuće naredbe za vještačenja”, stoji u saopštenju novosadskog Višeg javnog tužilaštva.

Kako dalje navode, nakon što su sva tri osumnjičena privedena i saslušana u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu na okolnost izvršenja krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, Više javno tužilaštvo u Novom Sadu je u skladu sa zakonom predložilo određivanje pritvora prema svim osumnjičenima.

“Više javno tužilaštvo u Novom Sadu će hitno i detaljno preduzeti sve dokazne radnje u toku sprovođenja istrage povodom ovog događaja, nakon čega će doneti dalje procesne odluke u skladu sa zakonom, o kojima će javnost biti blagovremeno upoznata”, zaključuju u saopštenju.

Region

Objavljeno koliki je javni dug Crne Gore

Ukupan javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 4,1 milijardu evra, odnosno 70,77 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi se u izvještaju Ministarstva finansija.

Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija, uključujući i 38.480 unci zlata, a koji su na kraju prošle godine iznosili 111,75 miliona evra, neto javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 3,99 milijardi EUR, odnosno 68,84 odsto BDP-a.

Stanje javnog duga u posljednje tri godine karakteriše smanjenje u apsolutnom iznosu, na šta je u najvećem dijelu uticala činjenica da u toku 2021. i prošle godine nije bilo većih kreditnih zaduženja.

Prema podacima Ministarstva, ukupan državni dug bez depozita na kraju decembra prošle godine iznosio je 4,03 milijarde evra ili 69,46 odsto BDP-a, a sa depozitima 3,91 milijardu evra ili 67,53 odsto BDP-a.

Spoljni dug iznosio je 3,56 milijardi evra, odnosno 61,37 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 468,76 miliona evra, odnosno 8,09 odsto BDP-a.

U stanje državnog duga uključen je i dio duga lokalne samouprave, u iznosu od 38,73 miliona evra, po osnovu ugovora za koje je Ministarstvo finansija zaključilo sa međunarodnim kreditorima, i dalje proslijedilo opštinama u obliku transfernih zajmova, navodi se u izvještaju.

Nastavi čitati

Region

NEGATIVNE STATISTIKE: Za 11 godina vlasti DPS-a iz Crne Gore OTIŠLO SKORO 70.000 ljudi

Prema dostupnim podacima Eurostata, za 11 godina iz Crne Gore je u zemlje Evropske unije otišlo 69.495 građana.

Podatak se odnosi na period od 2010, zaključno sa 2020. godinom i ne uključuju  2021. i 2022. godinu inače bi broj onih koji su napustili Crnu Goru bio još veći.

Prema pisanju portala podgoričke Adria tv., nezvanično broj onih koji su napustili Crnu Goru u potrazi za boljim životom, u posljednjih 10 godina, znatno veći.

(SRNA)

Nastavi čitati

Region

Beogradski sindikat predstavio pjesmu “Sparta”: Niko nema pravo da se odrekne KiM

Beogradski sindikat je na svom Jutjub kanalu objavio pesmu “Sparta”.

Tim povodom, iz grupe su se oglasili i istakli da niko ne treba da se odrekne Kosova i Metohije, da ono pripada srpskom narodu i njegovim precima.

“Niko od nas nema pravo da se odrekne Kosova i Metohije. Kosovo i Metohija ne pripadaju samo jednoj generaciji srpskog naroda, već i svim našim precima koji su se za njih borili, kao i našim potomcima u čije ime nemamo pravo da ih se odreknemo bez pitanja. Ova sveta zemlja, pre svega, pripada Bogu jer je osveštana krvlju svetaca i mučenika, pa je niko ne može prodati, trampiti, podeliti ili na bilo koji drugi način upodobiti bilo čemu materijalnom i finansijski korisnom. Ko to ne razume – on ne razume ni dušu ovog naroda. Nema života Srbije bez Kosova i Metohije! Nema povlačenja, nema predaje!”, naveli su iz Beogradskog sindikata.

Nastavi čitati

Aktuleno