Connect with us

Svijet

ESKALACIJA TENZIJA: Stejt department razočaran akcijom prištinske policije

Američki Stejt department saopštio je da je razočaran što je prištinska policija preduzela akciju u finansijskim institucijama na sjeveru Kosova i Metohije, ističući da ta akcija nije bila koordinisana s međunarodnim partnerima i da ona eskalira tenzije.

– Pitanja u vezi s ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi EU. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije – navedeno je iz Stejt departmenta nakon što su pripadnici policije samoproglašenog Kosova juče upali i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice u četiri srpske opštine na sjeveru Kosmeta.

U saopštenju se ističe se da to podriva percepciju o dobroj vjeri Prištine “u rejšavanju otvorenih pitanja” sa Beogradom kroz dijalog koji vodi EU.

Stejt department je ponovio i “jasnu zabrinutost” SAD zbog primjene uredbe centralne banke u Prištini koja ograničava upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji, prenio je Glas Amerike.

Vašington je apelovao na Prištinu da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rješavanje pitanja u vezi s normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana – uključujući i one iz srpske manjine – negativno pogođenih nedavnim promenama valutnih propisa.

Pripadnici policije samoproglašenog Kosova juče su naoružani puškama i opremljeni pancirima upali u ekspoziture Banke poštanska štedionica u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i druga primanja.

Koordinisana akcija i upadi u ekspoziture Banke poštanske štedionice počeli su istovremeno oko 15.00 časova u sve četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije.

Nakon upada, Euleks je saopštio da nije bio unaprijed obavješten o akciji, kao i da nadziru situaciju u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu.

Svijet

U mraku čak 18 miliona ljudi: Još jedna zemlja kompletno ostala BEZ STRUJE

Dva dana prije BiH, Crne Gore i Dalmacije, u srijedu popodne, opšti nestanak struje u cijeloj zemlji doživio je i Ekvador.

Nacija od oko 18 miliona stanovnika ostala je najmanje jedan sat bez električne energije dok su vlasti riješile problem, objavio je ministar javnih radova Roberto Luque za mrežu X.

– Došlo je do kvara na dalekovodu koji je uzrokovao kaskadno isključenje, tako da nema struje na nacionalnom nivou- rekao je Luque, koji je i vršilac dužnosti ministra energetike, ne dajući dodatna objašnjenja.

U aprilu je predsjednik Ekvadora Daniel Noboa proglasio vanredno stanje u energetici i najavio planirana isključenja struje.

Južnoamerička zemlja bori se sa sušom koja utiče na proizvodnju struje iz hidroelektrana. Ispad je iznenadio Ekvadorce, posebno stanovnike glavnog grada Quita i korisnike podzemne željeznice, zaustavivši vozove oko 15:20 po lokalnom vremenu, prenosi index.hr.

Nastavi čitati

Svijet

Borelj s ministrima spoljnih poslova zemalja Balkana: ZAJEDNO IZGRADITI UJEDINJENU EVROPU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izrazio je zadovoljstvo što se sastao sa ministrima spoljnih poslova zemalja Balkana u Beču u okviru programa “Prijatelji Balkana” i “Strategija dunavskog regiona”.

“Drago mi je što sam se sastao sa ministrima spoljnih poslova Balkana. Razgovarali smo o tome kako izgraditi zajedno Evropu koja će biti više ujedinjena”, napisao je on na platformi Iks.

Borelj je zahvalio ministru spoljnih poslova Austrije Aleksandru Šalenbergu na susretima u Austriji.

Šalenberg je juče rekao da će novi saziv Evropske komisije biti ubrzo izabran i da se EU zalaže za to da sve države kandidati koji su dio Strategije EU za Dunavski region (EUSDR) postanu članice Unije u narednih pet godina.

Šalenberg je istakao da podrška Austrije državama Balkana, uključujući Srbiju, na evropskom putu “nema veze s altruizmom, nego je to u interesu” Beča.

“Imamo ljudski most prema ovom regionu i značajnu ekonomsku saradnju”, rekao je on.

On je rekao da je svaka platforma za saradnju, uključujući Strategiju EU za Dunavski region, dobra za države kandidate.

“Mi želimo da sve države koje okuplja EUSDR a nisu članice EU to postanu. Očekujemo da njihova integracija u EU bude na vrhu agende nove Evropske komisije”, istakao je Šalenberg.

Nastavi čitati

Svijet

URAGAN U MOSKVI: Dvoje poginulih a više od 30 povrijeđenih (VIDEO)

Najmanje 35 osoba je povrijeđeno a dve su poginule usljed uragana koji je u četvrtak protutnjao Moskvom.

Među povrijeđenima je i šestoro djece.

Nadležni su apelovali na građane da ne izlaze napolje po lošem vremenu zbog obilnih padavina koje se očekuju u glavnom gradu Rusije.

Uragan je nanio veliku štetu dijelovima grada. Prema podacima nadležnih službi, oboreno je skoro 1.200 stabala, oštećeno 645 automobila i nekoliko stubova ulične rasvjete, prenosi RIA Novosti.

Nastavi čitati

Aktuelno