Connect with us

Svijet

„EU NEMA VIŠE PRAVIH LIDERA“: Lukašenko poslao otvorenu poruku Zapadu

U Evropskoj uniji nema pravih lidera koji mogu da ugase „vatru” u sopstvenoj kući, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

– Njemačka, cijela Evropa – tamo sada nema lidera. Da jesu… Ne mogu ni da ugase vatru u sopstvenoj kući – rekao je bjeloruski lider i dodao da „evropljani ne žele ovaj rat“.

Lukašenko je dodao da oni razumiju da se danas u Ukrajini zapaljuje Bjelorusija. Sutra će, kako je naveo,  „cijela Evropa izbiti u plamen“, citira bjeloruskog predsjednika pres služba.

Lider Belorusije je skrenuo pažnju na to da će se, ako iznenada izbije novi svjetski rat, desiti na teritoriji Amerike.

– Amerikanci se plaše samo nuklearnog oružja, jer mogu da lete tamo. Ako se nuklearno oružje ne upotrijebi, onda će se boriti konvencionalnim oružjem. Gdje? Boriće se sa nama. Bićemo u ovom kotlu. Ukrajina je već u plamenu. U sovjetsko vrijeme su toliko ulagali… A kakva zemlja, kakva priroda! U šta su to pretvorili? Katastrofa – rekao je Lukašenko.

Šef Bjelorusije je siguran da elite niza zemalja u ovoj situaciji ne nastoje da zaustave sukob u Ukrajini, već, naprotiv, pokušavaju da dodatno pokrenu rat kako bi zadržale sopstvenu moć na princip: rat će sve otpisati.

– Evropljani treba da se opamete i zaustave rat. Ali ne mogu. Ne žele. Amerikanci su to iskoristili. Da li su to lideri koji su dozvolili Amerikancima da tamo donesu dodatno nuklearno oružje? Oni su ludi – naglasio je Lukašenko.

Prema njegovim riječima, lideri u EU u potpunosti zavise od SAD . Štaviše, nedostaje im volja da se odupru ovom pritisku. Ovome se dodaje i ekonomska zavisnost od isporuke robe na premium američkom tržištu, kao i poslovni interesi.

Predsjednik Belorusije je siguran da bi Evropska unija, kada bi ušla u partnerske odnose sa Rusijom , bila velika sila – prenijela je RIA.

Svijet

SVE VIŠE DRŽAVA ZABRANJUJE VATROMET! Trend koji uzima maha

Prekrasan prizor šarenila i oblika na noćnom nebu decenijama je simbol ulaska u novu godinu.
Ali ta ljepota, nažalost, dolazi sa glasnom, zaglušujućom bukom. Ona smeta kućnim ljubimcima, ali i d‌jeci, kao i starijima slabijeg zdravlja. I dok jedni ne mogu zamisliti doček bez svjetlosnog spektakla koji obasjava nebo, drugi podržavaju novi trend koji u Evropi sve više uzima maha. Posljednjih godina se sve više mjesta odlučuje na proslavu bez buke.

Mediji pišu kako je u Holandiji čak 16 opština najavilo da će u 2024. ući bez svjetlosno-zvučnog spektakla. Među njima su, na primjer, Tilburg, Arnem i Ajndhoven, koji prvi put u svojoj istoriji spremaju proslave bez bučnih događaja.

Nekoliko opština je najavilo da će podržati zabranu, ali od sljedeće godine. Ovo samo pokazuje da će se ovaj trend nastaviti širiti i u budućnosti. Razlozi za zabranu su buka, koja je posebno štetna i stresna za kućne ljubimce, kao i svetlosno i zvučno zagađenje, kao i zagađenje na tlu koje ostaje nakon ispaljivanja lakih raketa.

Naravno, nije samo Holandija dio ovog trenda. Slovaci su od ove godine potpuno zabranili prodaju i upotrebu pojedinih pirotehničkih proizvoda.

Zabrana se odnosi na vatromete F2 i F3, koji uključuju petarde, prskalice, vatromete, rimske svijeće, minske vatromete, baražne vatromete i sve rakete koje proizvode buku. Ovo je redak primer da se odluka o zabrani donosi na nacionalnom nivou, u većini evropskih zemalja odluka je prepuštena lokalnim vlastima, prenosi B92.

Nastavi čitati

Svijet

Šef banke Džej Pi Morgan “Uvijek sam bio protiv KRIPTO VALUTA I BITKOINA”

Šef banke Džej Pi Morgan Čejs Džejmi Dajmon je u svom obraćanju u Vašingtonu izjavio da bi trebalo zabraniti kripto valute.

-Uvijek sam bio protiv kripto valuta i bitkoina. Oni zaista služe jedino kriminalcima, trgovcima drogom, za pranje novca i izbjegavanje poreza – rekao je šef najveće američke banke tokom rutinskog saslušanja u Senatskom komitetu za bankarstvo, prenosi Si-En-Bi-Si.

On je dodao da bi zabranio kripto valute “kada bi bio na mjestu Vlade SAD.”

Dajmon je i ranije kritikovao kripto valute iako je njegova banka u velikoj mjeri uključena u blokčejn tehnologiju koja pokreće kripto industriju.

Sa Dajmonovim komentarima se složila i senatorka Elizabet Voren.

-Obično se ne slažem sa izvršnim direktorima velikih banaka po pitanju bankarske politike, ali ovo je stvar nacionalne bezbjednosti. Teroristima, trgovcima drogom i odmetnutim nacijama treba zabraniti korišćenje kripto valuta. Vrijeme je da Kongres reaguje – naglasila je Voren.

Nastavi čitati

Svijet

AUSTRIJANCI NEZADOVOLJNI! Čak dvije trećine građana ocijenilo suživot SA MIGRANTIMA KAO VEOMA LOŠ

Prema rezultatima ankete, koja je sprovedena među 1.000 austrijskih državljana u oktobru, 65 posto ispitanika ocijenilo je koegzistenciju sa migrantima kao “veoma lošu” ili “donekle lošu”, što je jedna od najviših stopa od 2016. godine.

Većina Austrijanaca osjeća se “posebno loše” zbog suživota sa muslimanima, dok je 59 posto ocijenilo suživot sa ukrajinskim izbjeglicama kao “donekle dobar” ili “veoma dobar”.

“Prese” navodi da većina ispitanika nije srećna što sa migrantima dijeli javne prostore kao što su škole, stambeni kvartovi i rekreativna područja, ali smatraju “prije pozitivnim nego negativnim” koegzistenciju sa migrantima na poslu i u trgovačkim zonama.

Istovremeno, 60 posto ispitanika ocijenilo je trenutni broj tražilaca azila kao nekontrolisan ili “prije nekontrolisan”. Većina od 82 posto se zalaže za uvođenje sankcija u slučaju da migranti ne nauče osnove njemačkog jezika u određenom vremenskom periodu. Sve u svemu, 73 posto ispitanika je reklo da integracija u Austriji ide “prilično ili veoma loše”.

Također, ispitanici su ocijenili da je inflacija ono što ih najviše brine. Gotovo svaki drugi ispitanik, ili 48 posto, zabrinut je zbog rasta cijena.

Inflaciju prati širenje političkog islama, što predstavlja najveći razlog za zabrinutost za 33 posto ispitanika i to je najveći porast od posljednjeg sličnog istraživanja.

Takođe, 33 posto ispitanika smatra da je integracija migranata u austrijsko društvo razlog za zabrinutost.

Nastavi čitati

Aktuelno