Connect with us

Društvo

EVO KAKVI RAČUNI ZA STRUJU NAS OČEKUJU! Jedan namet ipak manji na računima

Naknada za obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj od početka iduće godine biće znatno niža u odnosu na ovu godinu, što znači da će ipak jedan namet na računima za struju biti smanjen.
Naime, Republička komisija za energetiku (RERS) objavila je nacrt odluke o visini naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u kojem je navedeno da će ta naknada od početka iduće godine iznositi 0,0007 maraka bez PDV-a po kilovat-satu. Taj namet ove godine iznosi 0,0064 KM po kilovatu.
– Naknada je smanjena za 90 odsto i za taj procenat biće umanjen onaj iznos koji krajnji potrošač plaća po kilovat-satu potrošnje – rekao je predsjednik RERS-a Vladislav Vladičić.Naveo je da je glavni razlog smanjenja naknade to što proizvođači, odnosno male hidroelektrane i solarne elektrane izlaze iz sistema podsticaja.
– Oni napuštaju sistem podsticaja jer je na tržištu mnogo viša cijena nego što im je bila naša garantovana. Više im se isplati da trguju na tržištu i prodaju, nego da posluju u sistemu podsticaja i predaju “Elektroprivredi” struju – naveo je Vladičić i podsjetio da se visina naknade za obnovljive izvore energije utvrđuje na godišnjem nivou.

Na sjednici RERS-a, koja je zakazana za iduću sedmicu, biće donesena odluka o cijeni struje za domaćinstva u Srpskoj, a kako je već ranije pisao, plan je da bude uvedena jedinstvena tarifa, odnosno da ne bude više zimskog i ljetnog obračuna potrošnje električne energije. RERS je prethodno usvojio prijedlog Tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže, kojim je definisano da do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna struje domaćinstva plaćaju po jednoj cijeni, odnosno od 501 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.501 po trećoj. Idući korak je, kako su već ranije naveli u RERS-u, odlučivanje o mrežarini i cijeni javnog snabdijevanja.

Pojedini članovi RERS-a navode da je već sada izvjesno da će biti usvojena jedna tarifa na sjednici u četvrtak te da će ona biti na snazi tokom čitave godine.

– Ta tarifa važiće kako za januar i februar, tako i ju­n i ju­l, kao i za sve ostale mjesece u godini. To će sigurno uticati na to da će tokom ljeta domaćinstva imati veće račune jer je prethodnih godina struja bila jeftinija od aprila do novembra. Možda bude i nekih promjena, ali čisto sumnjamo. Svi su trenutno za ovu varijantu – navode u RERS-u.

Proizvodnja

U nacrtu odluke o visini naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, koji je objavljen na internet sajtu RERS-a, navedeno je da je planirana godišnja proizvodnja struje u količini od 381.380.896 kilovat-sati kod onih proizvođača koji su ostvarili pravo na podsticaje. Nakon pribavljanja saglasnosti Vlade RS na ovu odluku Komisije za energetiku, ona će biti objavljena u “Službenom glasniku RS”.

(Glas Srpske)

Društvo

Očekuju se obilne padavine: Izdato upozorenje za moguće izlijevanje bujičnih tokova

Nestabilno vrijeme sa čestim kišama i pljuskovima sa grmljavinom nastaviće se i u narednih sedam do deset dana, uz mogućnost da jači pljuskovi izazovu i manje bujične poplave, izjavila je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Jutros smo poslali vanredno upozorenje, koje se nastavlja na upozorenje izdato prije sedam dana, da se i tokom ove sedmice zadržava nestabilno vrijeme uz moguću čestu pojavu jačih, intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom koji u kratkom vremenskom roku mogu izazvati određene problem – rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da je moguće da pri jačim pljuskovima, kao što je bilo u prethodnom periodu, u kratkom vremenskom intervalu bude obilnijih padavina koje mogu da izazovu lokalnu pojavu problema sa oborinskim vodama u gradskim zonama, problem sa kanalizacijom, aktivizaciju klizišta i manjih bujičnih poplava.

Đorđevićeva je istakla da je najveći problem što nije moguće reći gdje bi se tačno mogle javiti bujice.

– Nije to situacija kao kada imamo najavu porasta vodostaja na velikim rijekama pa možemo sa sigurnošću reći o kojim slivovima ili rijekama je riječ. Bujične poplave nastaju veoma kratko zbog intenzivnih jakih pljuskova za koje nije moguće unaprijed odrediti tačan njihov položaj. Bukvalno je moguće samo znati par sati ranije kada dođe do razvoja jakih nestabilnosti – rekla je Đorđevićeva.

Prema trenutnim prognozama, dodala je ona, intenzivniji pljuskovi u narednim danima bi mogli biti na sjeveru i istoku, dok će na jugu biti bolja situacija.

Kada je riječ o trajnoj stabilizaciji vremena, Đorđevićeva je rekla da vjerovatno neće doći sredinom mjeseca, kako je ranije prognozirano, već krajem juna.

Ona je istakla da Republički hidrometeorološki zavod prognozu vremena, a posebno vanredna upozorenja redovno dostavlja svim nadležnim institucijama koje dalje poduzimaju određene aktivnosti.

Nastavi čitati

Društvo

Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje od Federacije

Banjaluka je na kraju prošle godine bila najzaduženiji grad, odnosno lokalna zajednica u Republici Srpskoj, sa 56.142.862 KM, a odmah iza je Doboj sa dugom nešto većim od 46 miliona maraka.

Prema Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2022. godine, dug Bijeljine je bio 27,3 miliona maraka, Gradiške 23,1 milion, a Prijedora okruglih 20 miliona KM. Gradovi u RS zajedno su bili zaduženi 206,2 miliona maraka. Uglavnom se radi o kreditima, a poneko je emitovao i obveznice.

To ne uključuje opštine od kojih je najzaduženiji bio Teslić sa 8,8 miliona KM i Modriča sa 8,3 miliona KM.

Slijede Bileća sa dugom od preko sedam miliona KM, Kotor Varoš i Kozarska Dubica sa više od šest miliona kredita, Laktaši 5,8 miliona, Kneževo 5,7 miliona… Ukupan dug opština premašio je 154 miliona maraka.

Nastavi čitati

Društvo

SPC danas proslavlja Duhove, evo kakvi su običaji na današnji dan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik silaska Svetog Duha na apostole, koji se slavi pedeseti dan po Vaskrsu.

Ovaj praznik poznat je i kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice i uvijek se obilježava deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem.

U hramovima vjernici pletu vjenčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Postoji i običaj za koji se smatra da potiče od prvih hrišćana, a smatra se da je ovakav način obilježavanja praznika preuzet od Jevreja.

Jevreji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvijećem. Tako se na današnji dan kod nas podovi u hramovima prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se ukrašavaju cvijećem.

Učestali je i običaj da se posjećuju crkve i manastiri.

Nakon praznika Svete Trojice, obilježavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedjeljak.

Nastavi čitati

Aktuleno