Connect with us

Banjaluka

EVO O ČEMU ĆE ODBORNICI SUTRA RASPRAVLJATI! Imenovanje direktora Doma zdravlja i BANKARSKA GARANCIJA za Despot

Na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Grada raspravljaće se o imenovanju direktora Doma zdravlja Banjaluka i funkcionisanju preduzeća Depot za koji Grad treba dati bankarasku garanciju, potvrdio je predsjednik banjalučke Skupštine Ljubo Ninković.

,-Moramo hitno zasjedati zbog Doma zdravlja Banjaluka, da ne bismo došli u problem, odnosno, da ne ostane bez direktora. Takođe, u problemu je i preduzeće Depot koje ostaje bez dovoljno prostora za odlaganje smeća – ističe Ninković.

Prema njegovim riječima, jutros je zasjedala i Komisija za izbor i imenovanje i konstatovala da postoji samo jedan kandidat za direktora Doma zdravlja Banjaluka, s obzirom na to da drugi prijavljeni nije ispunjavao uslove.

Tako će banjalučki odbornici sutra moći da glasaju da li će odbornica SNSD-a i sadašnja direktorica Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović produžiti mandat na čelu ove zdravstvene ustanove.

Kako kaže Ninković, u preduzeću Depot situacija je alarmantna. Naime, zbog nakupljanja otpada, kaseta koja se trenutno koristi za odlaganje ostaje bez dovoljno kapaciteta.

– Plašimo se da ne dođemo u situaciju da Depot ne bude u mogućnosti da odlaže otpad. Zato je potrebno usvojiti odluku o davanju bankarskih garancija za izgradnju ili nastavak izgradnje postojeće kasete. To je jedini način da ne ne dođemo u problem i da do kraja godine otpad nema gdje da se odlaže – kaže on.

Koliko bi Banjaluku koštala izgradnja kasete za odlaganje otpada Ninkoviću nije poznato dok, kako kaže, ne pogleda materijal za dnevni red Skupštine Grada.

– U ovom trenutku nisam siguran. Mislim da je Depot obezbijedio polovinu sredstava, a za drugu polovinu Grad treba dati garanciju- dodaje Ninković za BL portal.

Ninković priznaje da odbornici još nisu dobili materijal za vanredno zasjedanje, jer se čeka dio dokumentacije iz Odjeljena stručne službe Grada.

Kako kaže, juče su pozvali 24 odbornika na vanrednu sjednicu, a oni su odgovorili sa – dobro, vidimo se, tako da se nada da će sutra imati kvorum.

Banjaluka

USPJEŠNO OKONČANI RADOVI: Bezbjedniji saobraćaj na pružnom prelazu u Zalužanima

Uspješno su okončani radovi na modernizaciji pružnog prelaza u Zalužanima, čime je značajno podignut nivo bezbjednosti saobraćaja u ovom dijelu grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je kako su ljudski životi prioritet, te da je on, prije nego što je postao gradonačelnik, obećao da će biti riješen problem pružnih prelaza u Banjoj Luci.

-Danas ta obećanja ispunjavamo. Banja Luka je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je pokrenula sistemski proces unapređenja stanja na pružno-putnim prelazima na svojoj teritoriji, a u cilju prevencije saobraćajnih nezgoda. Završili smo modernizciju pružnog prelaza u Zalužanima, a u narednim danima isti posao realizovaćemo i u Dervišima. Za ovaj projekat izdvojili smo 500 hiljada KM – poručio je gradonačelnik.

Ovaj projekat, Grad Banja Luka realizovao u saradnji sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske.

Naime, u okviru ovih radova postavljen je elektronski uređaj za kontrolu pružnog prelaza „Zalužani“, a projekat je podrazumijevao izgradnju signalizacije u jednom i drugom putnom pravcu u dužini od 1,5 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom za regulaciju saobraćaja na pružnom prelazu.

Postavljeni su branici na samom prelazu sa automatskim upravljanjem, te ugrađene gumene patosnice kao tehnička adaptacija neophodna za odvijanje saobraćaja pri prelasku preko pruge.

Nastavi čitati

Banjaluka

NAKON TRI MJESECA RIJEŠEN PROBLEM: Uskoro konkurs za stipendije, ali i besplatne građevinske dozvole

Nakon gotovo tri mjeseca, počelo je objavljivanje odluka u Službenom glasniku Grada Banje Luke.

Među brojnim važnim odlukama konačno je objavljena i odluka o stipendiranju učenika i studenata, kao i odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, koje će stupiti na snagu 28. septembra.

-Našim posvećenim i spretnim radom uspjeli smo da objavimo u Službeni glasnik odluke koje se tiču besplatnih građevinskih dozvola i stipendija za naše srednjoškolce i studente i na taj način odblokiramo rad Grada – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da će se, uprkos permanentnim blokadama, ipak uspjeti nadoknaditi svi zaostaci.

Gradonačelnik je pozvao rukovodstvo Skupštine grada Banje Luke da što prije zakaže sjednicu Kolegijuma, kako bi odredili termin redovne sjednice i počeli da rade u interesu grada.

Inače, stupanjem na snagu odluke o stipendiranju učenika i studenata stvoriće se uslovi za raspisivanje konkursa, ali i sprovođenje drugih procedura u vezi sa dodjelom stipendija.

Takođe, nakon što odluka o besplatnim građevinskim dozvolama stupi na snagu započeće i sve procedure uređenja postupka i načina realizacije navedene odluke.

Podsjećamo, zbog neobjavljivanja odluka u Službenom glasniku na čekanju je bila primjena brojnih važnih odluka.

Nastavi čitati

Banjaluka

DAN BEZ AUTOMOBILA: Obustava sabraćaja u centru Banjaluke

Saobraćaj u centru Banjaluke danas od podne biće obustavljen za sva motorna vozila zbog obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, a povodom Svjetskog dana bez automobila.

U gradskom Odjeljenju za saobraćaj i puteve Srni je rečeno da će saobraćaj biti obustavljen od 12.00 do 21.00 čas u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića na dijelu od Trga srpskih vladara od Banskog dvora do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način.

Evropska sedmica mobilnosti, završava se danas obilježavanjem Dana bez automobila.

Tim povodom u Banjaluci će biti održana tradicionalna 22. Banjalučka biciklijada pod nazivom “Dva su točka dovoljna” u organizaciji Banjalučke kritične mase i Centra za životnu sredinu, uz podršku Grada i EU Info centra.

Start trke je zakazan za 18.00 časova na Trgu Krajine.

Ruta je duga oko šest kilometara, a predviđeno vrijeme vožnje je oko 60 minuta. Nakon završetka vožnje, slijedi izvlačenje nagrada.

Nastavi čitati

Aktuleno