Connect with us

Politika

EVROPSKI PARLAMENTARCI pozivaju na uvođenje SANKCIJA Dodiku zbog 9. januara

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Romeo Franz i stalni izvještač za BiH Paulo Rangel su u zajedničkom saopštenju osudili obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara.

Oni su pozvali međunarodnu zajednicu da “konačno pređe sa snažno sročenih izjava na efikasnu, hrabru akciju” i uvede sankcije protiv “destabilizirajućih političkih aktera u BiH”, posebno predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prenosi N1.

Saopštenje koje su zvaničnici Evropskog parlamenta dali:

– Prošle godine smo bezrezervno osudili obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara u potpunoj suprotnosti s nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojima je samoproglašeni praznik i referendum 2016. proglašen neustavnim. Pravo Republike Srpske na praznik se ne dovodi u pitanje. Problem je u izboru datuma, čime se krše odluke Ustavnog suda i nekoliko odredbi Ustava BiH koje zabranjuju diskriminaciju. Ignorisanje ovih odluka predstavlja krivično djelo, podriva Dejtonski mirovni sporazum i predstavlja zastoj u napretku Bosne i Hercegovine na 14 ključnih prioriteta i njenoj integraciji u EU. Umjesto podjele i provociranja, vlasti i politički akteri širom zemlje trebali bi se fokusirati na provedbu konkretnih reformi koje su potrebne za otvaranje pristupnih pregovora, nakon dodjele statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

Prije nekoliko dana ponovo je proslavljen Dan Republike Srpske u eklatantnom prkosu presudama Suda, stavovima EU i i nedvosmislenim izjavama Kristijana Šmita. Ponovo izražavamo punu podršku Kristijanu Šmitu i pozivamo nadležne vlasti i međunarodnu zajednicu da odlučno djeluju, u skladu sa izjavom Šmita nakon prošlogodišnjeg Dana Republike Srpske da “treba biti jasno da 9. januar 2024. se neće dogoditi u ovom okviru i na ovaj način”.

Nažalost, ono što smo vidjeli posljednjih dana bilo je “više istog”. 9. januar i dane ranije obilježili su ružni incidenti tjeranja straha i zastrašivanja građana i povratnika u Vlasenici i Srebrenici, glasno veličanje osuđenih ratnih zločinaca i korištenje govora mržnje. Srbiju je ponovo predstavljala visoka delegacija u kojoj je učestvovalo nekoliko ministara, među kojima i ministar odbrane i lider SNS Miloš Vučević.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stao je rame uz rame sa odlazećim predsjednikom Skupštine Srbije i ruskim ambasadorom u BiH. Parlament je u svojoj rezoluciji od 12. jula 2023. godine osudio prisustvo visokih zvaničnika Vlade Srbije povodom Dana RS.

Takođe žalimo što su pojedini crnogorski zvaničnici, uključujući i poslanike, prisustvovali ovogodišnjim manifestacijama Dana RS. Predstavnici zemalja kandidata koji uvijek tvrde da su evropske integracije i buduće članstvo u EU njihov glavni prioritet treba da postupe u skladu s tim. S tim u vezi, pozdravljamo principijelan stav crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića, koji je odbio poziv i objasnio zašto.

Sa velikom zabrinutošću konstatujemo da je ovogodišnje najviše odlikovanje Republike Srpske dodijeljeno mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji ga je prihvatio. Primanjem ovog odlikovanja mađarski premijer se pridružuje Vladimiru Putinu, prošlogodišnjem dobitniku istog odlikovanja, i svima ostalima koji pokazuju prezir prema ustavno-pravnom poretku Bosne i Hercegovine.

Prošle godine smo zvonili na uzbunu, tvrdeći da je prešlo nekoliko crvenih linija. Od tada se situacija pogoršala i postaje sve neodrživija. Sada je imperativ da međunarodna zajednica konačno pređe sa snažno sročenih izjava na efikasnu, hrabru akciju. Parlament u svojoj rezoluciji od 12. jula 2023. “ponavlja svoj poziv na ciljane sankcije protiv destabilizirajućih političkih aktera u BiH, uključujući one koji prijete i potkopavaju njen suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak, posebno Milorada Dodika, kao i drugih visokih zvaničnika RS i zvaničnika trećih zemalja koji pružaju političku i materijalnu podršku politici – navodi se u saopštenju.

Politika

ŠMIT O SASTANKU DODIKA I PUTINA! “Vezani ste za EU, ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Kazanju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

O tom sastanku oglasio se Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

Iz OHR povodom Dodikovog sastanka sa Putinom je rečeno da se “BiH obavezala da slijedi bezbjednosne i spoljnopolitičke smjernice EU”, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji. Ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država – poručili su iz OHR.

Tokom sastanka je Dodik, između ostalog, rekao kako potvrđuje dobre odnose koje Republika Srpska gaji prema Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu, piše Avaz.

– Ono što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji – poručio je Dodik.

Avaz

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ OŠTRO PORUČIO! “Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, A DANAS KLEVEĆE OPOZICIJU PUTINU”

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević komentarisao je sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

“Dodik je prevazišao sam sebe u svom nedoličnom i nedržavničkom ponašanju. Ne mogu da se ne sjetim da je Dodik na isti način OHR-u nekada klevetao SDS, baš kao što je danas klevetao opoziciju predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, iznoseći najobičnije laži”, rekao je Miličević.

Istakao je da predsjednik RS, po Ustavu Republike Srpske predstavlja jedinstvo građana i da nikada neće govoriti ružno o svojim građanima.

“Pogotovo, nikada neće lagati i iznositi neistine, zarad sitnog ličnog interesa”, rekao je Miličević.

Predsjednik SDS-a uputio je Dodiku nekoliko pitanja.

“Ko je prihvatio NATO-ov Program reformi i aktivirao Akcioni plan za članstvo u NATO-u? Ko gazi zaključke Narodne skupštine koji se odnose na Ustavni sud BiH i odlazak stranih sudija? Ko je dogovorio novu pravosudnu instancu na nivou BiH – Apelacioni sud BiH? Ko je usvojio sedam evropskih zakona i pripremio još tri, bez Zakona o Ustavnom sudu BiH? Ko je u finansijsku dubiozu doveo brojna javna preduzeća?”, kazao je Miličević.

Dodatno ga je upitao čiji prijatelji i porodice su stekli desetine i stotine miliona, dok je narod sve siromašniji.

“Ko mrskim zapadnjacima nudi rudnike litijuma i želi uništiti najplodniji dio Republike Srpske? Ko je srozao i do posrnuća doveo sve segmente društva? Ko je odgovoran jer je u Republici Srpskoj svaki dan sve manje stanovnika? Da li je ovo uradila opozicija ili on?”, upitao je Miličević, prenosi Fena.

Nastavi čitati

Politika

Putin uručio Dodiku Orden ALEKSANDRA NEVSKOG

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je danas u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Dodik je odlikovan za veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom.

“Za veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH, jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom, odlikovati ordenom Aleksandra Nevskog Milorada Dodika – predsjednika Republike Srpske”, navodi se u ukazu koji je ranije potpisao ruski šef države.

Nastavi čitati

Aktuelno