Connect with us

Svijet

FRANCUSKI PREDSJEDNIK: Makron pozvao saveznike da ne budu “KUKAVICE”

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je saveznike Ukrajine da ne budu “kukavice” u pomaganju ratom razorenoj zemlji u borbi protiv Rusije.

Makron je tokom posjete Pragu rekao da je potreban “strateški iskorak” u vezi sa Ukrajinom.

“Sigurno se približavamo trenutku za Evropu u kojem će biti neophodno da ne budemo kukavice”, rekao je Makron tokom posjete Češkoj, koja promoviše plan kupovine oružja van Evrope za Ukrajinu.

Govoreći kasnije, nakon susreta sa češkim predsjednikom Petrom Pavelom, Makron je rekao da su Francuska i Češka “sasvim svjesne da se rat vratio na naše tlo”.

“Da li je ovo ili nije naš rat Možemo li skrenuti pogled u uvjerenju da možemo pustiti stvari da idu svojim tokom”, upitao je Makron.

Prema njegovim riječima, pojedine sile postale su “nezaustavljive” i svakodnevno povećavaju svoju prijetnju napadom, prenosi AFP.

“Moraćemo da živimo u skladu sa istorijom i hrabrošću koju ona zahtijeva”, rekao je Makron.

Makron se suočio sa kritikama mnogih zapadnih saveznika nakon što je na konferenciji u Parizu prošlog mjeseca razgovarao o ideji slanja zapadnih trupa u Ukrajinu.

Većina Makronovih evropskih saveznika rekla je da neće slati trupe u Ukrajinu nakon njegovih komentara iznesenih 26. februara.

“Ne trebaju nam zaista, barem iz moje perspektive, razgovori o čizmama na terenu ili o tome da smo više ili manje hrabri”, rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus na konferenciji za novinare u Stokholmu nakon sastanka sa švedskim ministrom odbrane Palom Jonsonom.

“Ovo je nešto što zapravo ne pomaže u rješavanju pitanja koja imamo kada je riječ o pomoći Ukrajini”, dodao je on.

Francuski zvaničnici su rekli da bi zapadne snage mogle da budu poslate da podrže operacije kao što je deminiranje, a ne da se bore protiv ruskih snaga, dok je Makron naglasio da Francuska “ne želi eskalaciju” i da “nikada nisu bili ratoborni”.

Makron je, takođe, istakao svoju podršku planovima koje je prošlog mjeseca objavila Češka, uz podršku Kanade, Danske i drugih, za finansiranje brze kupovine stotina hiljada komada municije iz trećih zemalja za Ukrajinu.

Svijet

OBRAT AMERIČKE POLITIKE! SAD podržavaju kreiranje palestinske države?

Američki predsjednik Džozef Bajden podržava stvaranje palestinske države samo kroz direktne pregovore, saopšteno je danas iz Bijele kuće, nakon što su Norveška, Španija i Irska najavile da će priznati palestinsku državu.

Predsjednik snažno podržava rješenje kojim se predviđaju dvije države i uvijek je to činio tokom svoje karijere. On vjeruje da bi palestinska država trebala biti ostvarena kroz direktne pregovore dvije strane, a ne kroz jednostrano proglašenje, rekao je danas portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Džon Kirbi.

Norveška Vlada objavila je nešto ranije odluku da će priznati palestinsku državu. Slično obavještenje objavile su Irska i Španija da će zvanično priznati palestinsku državnost u utorak, 28. maja, kada odluka Norveške stupi na snagu.
Neposredno nakon objava, šef izraelske diplomatije Izrael Kac naredio je povlačenje ambasadora iz Irske, Norveške i Španije.

Palestinsku državu do sada je priznalo devet članica EU – Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka – koje su to učinile 1988. godine, prije ulaska u blok, a Švedska 2014. godine. Ukupno su 142 zemlje priznale su palestinsku državu.

Nastavi čitati

Svijet

NETANJAHU SE POBUNIO “Priznavanje Palestine nagrada za terorizam”

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je danas najavu Irske, Španije i Norveške da će uskoro priznati nezavisnu Palestinu kao ”nagradu za terorizam” i naglasio da Tel Aviv ostaje odlučan kada je u pitanju pobjeda u Pojasu Gaze.

Netanijahu je u saopštenju iznio tvrdnju da 80 odsto Palestinaca na Zapadnoj obali “podržava masakr koji je izveo Hamas 7. oktobra”, prenosi Tajms of Izrael.

– Ovom zlu se ne sme dati zemlja. To će biti teroristička država. Pokušaće da ponove masakr od 7. oktobra, a mi na to nećemo pristati – rekao je on.

Izraelski lider je naglasio da “nagrada za terorizam neće donijeti mir” i da odluka ovih zemalja o prizanju Palestine neće spriječiti Izrael da pobijedi Hamas.

Norveška, Španija i Irska najavile su ranije danas da će priznati palestinsku državu 28. maja.

Kako je rekao irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin, Irska planira da prizna palestinsku državu na osnovu njenih granica iz 1967. godine, što uključuje Gazu, Zapadnu obalu, kao i da glavni grad i Izraela i Palestine bude Jerusalim.

Tanjug

Nastavi čitati

Svijet

NOĆAS U SVIM RUSKIM CRKVAMA molitva za srpski narod! Ujutru i monasi HILANDARA pred ikonom Trojeručice!

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril naložio je molitvu za srpski narod i ona će u svim ruskim crkvama biti služena u predstojećoj noći.

– Naložio sam da se u svim ruskim crkvama u otadžbini i rasijanju u noći između 22. i 23. maja služi svenoćno bdijenje za spas našeg bratskog srpskog naroda – rekao je patrijarh Kiril, prenose Novosti.

I monasi u Hilandaru ujutro će se moliti.
Iguman Hilandara Metodije sa monasima moliće se kod ikone Trojeručice ispred koje se uvijek mole u ozbiljnim iskušenjima za srpsku državu i narod, rečeno je Tanjugu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Najveći broj crkava u Srbiji i dijaspori zvoniće tog dana i uputiti molitve za spasenje srpske države i naroda, naveli su iz SPC.

Generalna skupština UN sutra bi trebalo da glasa o rezoluciji o Srebrenici.

Nastavi čitati

Aktuelno