Connect with us

Banjaluka

GRAD ISPLATIO SVE STIPENDIJE! Za narednu školsku/akademsku godinu utvrđena su i deficitarna zanimanja

Isplaćene su sve gradske stipendije za učenike, njih 1.374, čime je okončan ovaj proces za školsku 2022/2023. godinu.

Kako je potvrđeno u Odjeljenju za društvene djelatnosti, ovih dana su uplaćene deveta i deseta stipendija, čime je završena isplata učeničkih stipendija za ovu godinu.

Istovremeno, isplaćena je i sedma stipendija koju Grad dodjeljuje studentima.

Najavili su da će u okviru programa podrške Grada, početkom idućeg mjeseca biti raspisan konkurs za dodjelu učeničkih stipendija za školsku 2023/2024. godinu. Pored toga, konkurs za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama biće raspisan u drugoj polovini oktobra.

Ukupno, za stipendije predviđeno je da bude izdvojeno 1,8 miliona KM, a učenici i studenti moći će da konkurišu za jednu od tri vrste stipendija, i to: stipendije za uspjeh u školi odnosno na studiju, stipendije prema socijalnom statusu i stipendije za deficitarna zanimanja.

Za narednu školsku/akademsku godinu utvrđena su i deficitarna zanimanja, i to za učenike srednjih škola, biće stipendirano školovanje za sljedeća zanimanja: Geodezija i građevinarstvo – tesar; Geodezija i građevinarstvo – armirač-betonirac i Poljoprivreda i prerada hrane – mesar.

Kada je riječ o studentima, stipendije su predviđene za sljedeća zanimanja: Računarstvo i informatika – Diplomirani inženjer elektrotehnike – 240 ESTS; Računarstvo i informatika – Matematika i informatika, nastavni smjer – Diplomirani profesor matematike i informatike – 240 ESTS i Tekstilno inženjerstvo, Obućarska tehnologija i dizajn – Diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva – 240 ESTS.

Podsjećamo, učenička stipendija na osnovu uspjeha u školi i prema socijalnom statusu iznosi 100 KM, a za deficitarna zanimanja 170 KM. Visina stipendija za studente prema socijalnom statusu i stipendije za uspjeh na studiju iznosiće 150 KM, a za deficitarna zanimanja 260 KM.

Banjaluka

“UVIJEK JE PRAVO VRIJEME ZA RAZGOVOR SA NAŠIM NARODOM” Stanivuković posjetio domaćina Bogdana u Krupi na Vrbasu (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković posjetio je danas domaćina Bogdana u Krupi na Vrbasu.

– Danas smo svratili i kod našeg domaćina Bogdana Novakovića u Krupi na Vrbasu, na kratki predah i druženje. Uvijek je pravo vrijeme za razgovor sa našim narodom, iz svih dijelova Banje Luke. Nastavljamo dalje! – napisao je Stanivuković na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Banjaluka

“PROKLETA JE AMERIKA” Porodica Dodik pjesmom odgovorila na američke sankcije (VIDEO)

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, objavila je na svom X profilu video isječak na kojem se vidi da sa ocem pjeva pjesmu Šabana Bajramovića “Prokleta je Amerika”.

Iako nije navedeno kada je snimak nastao, očigledno je da je objavljen u ovom trenutku kao neka vrsta odgovora porodice Dodik administraciji Sjedinjenih Američkih Država, koja je nedavno uvela nove sankcije članovima ove porodice, i firmama za koje tvrde da su povezane s njima, pišu Nezavisne.

Nastavi čitati

Banjaluka

“PODRŠKU ĆEMO PRUŽATI I DALJE” Finalni dan Međunarodne kružne trke na stazi u Zalužanima (FOTO)

Na autodromu u Zalužanima uspješno je završena Međunarodna kružna auto-trka „Nagrada Banje Luke 2024“.

Finalnoj trci, u kojoj se za Otvorena prvenstva Republike Srpske i Srbije borilo 40 takmičara iz zemlje i regiona, prisustvovao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Tom prilikom on je zahvalio organizatorima Auto klubu “Crankshaft” na sjajnoj organizaciji, te dodao da će Grad i dalje pružati podršku ovom događaju.

-Sjajan događaj koji smo kao Grad sa zadovoljstvom podržali, ali ono što treba reći jeste i to da ćemo u vremenu koje je pred nama izdvojiti značajna sredstva kako bismo obnovili ovu stazu, jer ovakvi događaji nas podsjećaju da je to itekako potrebno. Drago mi je što ovaj događaj organizujemo zajedno sa Sportskim auto – karting savezom Srbije, što pokazuje koliko su Republika Srpska i Srbija povezane na svim poljima – poručio je gradonačelnik.

Inače, Grad Banja Luka podržao je ovaj događaj koji banjalučki Auto klub “Crankshaft” organizuje u saradnji sa Sportskim auto karting savezima Srbije i Srpske.

Nastavi čitati

Aktuelno