Connect with us

Društvo

GRAĐANI OSTAVLJENI NA MILOST I NEMILOST! Inflacija u BiH najviša u regionu

Ekonomski stručnjaci, udruženja potrošača, mediji i građani mjesecima su uzalud tražili, predlagali konkretna rješenja i očekivali da vlasti u BiH donesu mjere borbe protiv galopirajuće inflacije ili barem primijene ono što države Evrope već mjesecima rade.

Posljedica pasivnosti je podatak da je BiH među najgorima u Evropi i država s najvišim procentom inflacije u regionu.

Nema strategije
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, godišnji rast cijena u septembru iznosio je 17,3 posto. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH su u septembru rasle za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Istovremeno, godišnja inflacija u Srbiji iznosila je 14 posto, a mjesečni rast cijena 1,56 posto. U septembru ove godine potrošačke cijene u Hrvatskoj više su za 12,8 posto u odnosu na isti mjesec 2021., a 1,5 posto u odnosu na avgust.

Godišnji rast cijena u Crnoj Gori iznosio je 16 posto, a cijene u ovoj susjednoj zemlji u septembru su porasle za 1,4 posto u odnosu na avgust. Stopa inflacije u EU u septembru je iznosila 10,9 posto.

Ublažiti udar
– Takvi podaci samo pokazuju da naše vlade nisu dovoljno proaktivne, jer u drugim zemljama vlade pomažu, subvencioniraju ili na druge načine ublažavaju taj inflatorni udar. Na raspolaganju su imale dovoljno mehanizama, mjera, ali i dovoljno novca da pomognu. Po meni, radi se o odsustvu strategije kako pomoći ljudima i poslovnim subjektima – kaže za “Avaz” prof. dr. Aziz Šunje, profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e.

Dodaje da ni sada nije kasno da Vlada FBiH pokaže spremnost da građanima i privredi olakša tešku zimu, posebno kroz, naprimjer, subvencioniranje cijene plina ili na druge načine.

Upitna kompetentnost
Na pitanje radi li se o neznanju ili odsustvu bilo kakve empatije prema problemima koje je donijela najveća ekonomska kriza od Drugog svjetskog rata, prof. Šunje odgovara da se radi o oboje.

– I jedno i drugo. Generalno je upitna kompetentnost Vlade – ističe Šunje.
Avaz

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Danas padavine, popodne razvedravanje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se u nižim područjima očekuje kiša ili susnježica, a u višim snijeg.

Na sjeveru duž rijeke Save ujutru će ponegdje padati ledena kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne očekuje se prestanak padavina, a oko rijeka i po kotlinama formiranje magle.

Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus jedan do četiri, na jugu do osam, a najviša dnevna od dva do osam, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus šest, Kalinovik, Sokolac, Čemerno, Bugojno, Tuzla minus dva, Doboj, Mrkonjić Grad minus jedan, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor, Mrakovica, Srbac, Šipovo, Sarajevo, Zenica nula, Višegrad, Novi Grad, Foča, Han Pijesak, Bihać jedan, Gacko, Srebrenica dva, Ribnik, Rudo tri, Livno četiri, Široki Brijeg pet, Bileća sedam, Trebinje, Mostar osam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL U FEDERACIJI! Emin Dedić u SVEŠTENIČKOJ ODJEĆI OSKRNAVIO HRAM Svetih apostola Petra i Pavla

Emin Dedić iz Donjeg Vakufa uhapšen je zbog sumnje da je obučen kao sveštenik oskrnavio Saborni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Dedić je prilikom provale u hram pobacao artefakte i počupao električne instalacije.

Kako javlja Avaz, prilikom provale Dedić je na sebi imao svešteničku odjeću.

Nastavi čitati

Aktuelno