Connect with us

Banjaluka

GRADNJA MOSTOVA od izuzetne važnosti za ŽIVOT GRAĐANA! “Mostovi predstavljaju novu etapu razvoja Banjaluke”

O važnosti mostova u urbanim sredinama gotovo je već sve napisano, pa je tako investiranje i gradnja mostova od izuzetne važnosti za život građana.

Budući da se prostire sa obje strane rijeke Vrbas, važnost izgradnje mostova u Banjaluci je takođe u vrhu prioriteta gradske uprave.

“Jedan od najvećih projekata na koji mještani Česme, ali i svi Banjalučani čekaju već decenijama napreduje planiranom dinamikom”, poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prilikom završetka petog stuba mosta dodajući da se time nazire konačno spajanje obala i završetak višemilionskog projekta.

Stanivuković je tom prilikom podsjetio da je u toku izgradnja čak pet mostova. Radi se o izgradnji mosta u Mišinom Hanu, te u naseljima Derviši i Motike.

Završetkom radova na mostu u Mišinom Hanu osim toga što mještani više neće morati do svojih kuća ići obilaznim putem, biće olakšano i čišćenje mosta tokom zimskog perioda.

“Urušeni dotrajali most u Mišinom Hanu na kojem je trenutno onemogućen i saobraćaj za motorna vozila postaje prošlost i mještani ovog dijela našeg grada uskoro će dobiti novi širi i kvalitetniji most”, poručio je nedavno gradonačelnik Draško Stanivuković istakavši da je riječ o investiciji vrijednoj 150.000 KM.

Ono što je takođe značajno u završnici je i priprema za nastavak gradnje mosta u Docu o kojem se ranije dosta pričalo, a koji je označen kao projekat od opšteg interesa. Most bi povezao centar Banjaluke sa naseljima Obilićevo i Starčevica, a izgradnjom bi, osim rasterećenja saobraćaja u širem centru grada, Banjaluka dobila i vrijedan gradaski reper, odnosno još jedan prepoznatiljiv simbol što bi svakako doprinijelo identitu rgada na međunarodoj turističkoj mapi.

“Budući most u Banjaluci, po izabranom idejnom rješenju, naše sugrađane vratiće obalama Vrbasa, uz nastojanje da ova poveznica, osim kolskog, snažno razvije pješački i biciklistički saobraćaj u ovom dijelu grada”, izjavio je Saša B. Čvoro, vođa autorskog tima pobjedničkog idejnog rješenja mosta u Docu za portal SrpskaInfo.

Čvoro smatra da bi novi most kada bude izgrađen, trebalo da bude ključna žižna tačka grada.

“Kada posmatramo grad sa oboda, mi prepoznajemo zgradu vlade, zgradu RTRS i Trg Krajine. Kastel je tu takođe. Međutim, Vrbas smo potpuno izgubili u matrici grada. Nekako smo ga zatvorili, a ovakvim rješenjem mosta, čini mi se, pokušavamo da naglasimo Vrbas u vizuri grada i da ga otvorimo svim građanima, da Banjalučanima vratimo obale Vrbasa”, istakao je Čvoro za isti portal.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poručio je da mostovi koji su u izgradnji, zajedno sa mostom u Docu, predstavljaju novu etapu razvoja Banjaluke.

Banjaluka

GRAD DOMAĆIN međunarodne konferencije: Evo šta je sve Banjaluka radila za urbanu mobilnost

Banjaluka je domaćin 1. Međunarodne naučne konferencije „Bezbjedno – urbano – mobilno – BUM 2024“, koja se u našem gradu održava  20. i 21. juna.

Primarni cilj ove konferencije je okupljanje međunarodnih stručnjaka iz akademske zajednice, naučno-istraživačkih ustanova i privrede koji su relevantni za šire područje održive urbane mobilnosti i bezbjednosti saobraćaja. Konferencija će ujedno pružiti platformu za razmjenu znanja, ideja i rezultata između nauke i privrede.

Otvaranju konferencije prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima, koji je izrazio zadovoljstvo što održiva urbana mobilnost dobija sve više na značaju, posebno jer naši gradovi rastu i razvijaju se.

-Pitanje urbane održive urbane mobilnosti nije pitanje mode, već kvaliteta života u savremenom gradu. Banjaluka je u proteklih nešto više od godinu dana dobila 400 električnih trotineta, 150 električnih bicikala, više kilometara biciklističkih staza, napravili smo dvocifreni broj natkrivenih biciklističkih parkinga, pojedine ulice transformisali smo u pješačke zone, a u toku je i izrada studije javnog gradskog prevoza – istakao je Stanivuković.

Ujedno on je iskoristio priliku da se zahvali rektoru Panevropskog univerziteta „Apeiron“ Sanelu Jakupoviću kao i dekanu Saobraćajnog fakulteta Danislavu Draškoviću na pozivu za učešće na konferenciji.

Grad Banjaluka podržao je ovu konferenciju, koju su organizovali Saobraćajni fakultet Panevropskog univerziteta Apeiron i EIB – Centar za motorna vozila.

Nastavi čitati

Banjaluka

Kako da naručite cisternu vode u Banjaluci AKO PLANIRATE PUNITI BAZEN ILI ZALIVATI BAŠTU

U Banjaluci do 15. jula na snazi preventivno vanredno stanje zbog ogromne potrošnje vode. Nadležni su apelovali na građane kojima je potrebna voda za punjenje bazena ili zalijevanje vrtova, ili imaju problema sa vodosnabdijevanjem, da naruče “dostavu”.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Babić da se sva domaćinstva koja eventualno budu imala problem sa vodosnabdijevanjem sa javne vodovodne mreže mogu obratiti sa zahtjevom preko svoje mjesne zajednice i poručiti pitku vodu, po subvencionisanoj cijeni u iznosu od 3KM po kubiku.

Oni koji budu imali probleme sa urednim vodosnabdijevanjem mogu se javiti i putem telefona na broj 051 498 -261 radnim danom od 8 do 16 časova, a nakon toga na broj Obavještajno-komunikacionog centra koji je dostupan 24 časa na broj 121.

Kada je riječ o vodi koja se koristi za punjenja bazena za kupanje, Babić je istakao da na području grada posluju firme koje se bave dopremanjem vode za ove namjene, te apelovao na sugrađane da pokažu solidarnost te da pitku vodu ne koriste u ove svrhe, prenosi Mondo.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA VODI RAČUNA O SVIM GENERACIJAMA: Penzionerima smo posebno dužni

Još jedna podjela besplatnih karata za penzionere.

Još jedna uspiješna podjela karata za naše penzionere. Banjaluka vodi računa o svim generacijama, a generaciji penzionera i starijim od 65 godina smo posebno dužni.

Napisala je ovo na društvenim mrežama Mirna Savić-Banjac, narodna poslanica PDP-a u Parlamentu Srpske.

– Besplatnim kartama za prevoz izrazili smo zahvalnost za sve ono što su oni uradili za ovaj grad. Banjaluka je porodica ! – zaključila je ona.

Nastavi čitati

Aktuelno