Connect with us

Banjaluka

Gradonačelnik se obratio na svečanoj akademiji u Cirihu VAŽNOST OKUPLJANJA NAS I NAŠEG NARODA U RASIJANJU

Gradonačelnik Draško Stanivuković obratio se večeras svim prisutnim na svečanoj akademiji, koja je organizovana povodom obilježavanja Dana Republike Srpske u Cirihu.

Istakao je da se svake godine, na dostojanstven način obilježava 9. januar u Republici Srpskoj, te da je ove godine, uz centralnu manifestaciju u Istočnom Sarajevu, u Banjoj Luci prvi put organizovan „Hod čast“ kojim smo se sa zahvalnošću sjetili najhrabrijih sinova Republike Srpske koji su nam podarili slobodu kakvu danas imamo.

-Republika Srpska je vaša otadžbina kojoj treba da se vratite, da dođete vi kod nas, kao što i mi dolazimo kod vas. Ponosan sam jer gdje god da krenem – kroz Sloveniju, Austriju, Njemačku, pa evo i ovdje, u Švajcarskoj – srećem naš srpski narod koji ne zaboravlja svoje korijene, svoju tradiciju i svoj srpski jezik – kazao je on.

Zahvalio je organizatorima ovog događaja, jer, kako je istakao – svi koji žive u Švajcarskoj znaju i za Dan Republike Srpske.

-Ovakva okupljanja pokazuju da smo kao narod postojani, istrajni i što je najvažnije, da opstajemo uprkos svim izazovima i nedaćama koje nas kroz istoriju prate, da se držimo svi zajedno, ma gdje bili na ovome svijetu. Postojimo i opstajemo, to je naš zavjet i naša obaveza – poručio je, između ostalog, gradonačelnik Stanivuković, koji je tokom dana prisustvovao na više dešavanja povodom obilježavanja Dana Republike Srpske u Švajcarskoj, odakle je upućena glavna poruka o važnosti okupljanja i građenja zajedništva između nas i našeg naroda u rasijanju.

Ovoj mafnifestaciji u Cirihu, osim gradonačelnika Banje Luke, prisustvovali su i predstavnici Vlade Republike Srpske i gradonačelnici i načelnici više gradova i opština iz Republike Srpske.

Banjaluka

NOVI IZGLED PJEŠAČKE ZONE Završena platforma u Gospodskoj ulici

Završeni su radovi u Srpskoj ulici kod zgrade Gradske uprave Banjaluka.

Podsjećamo, izgradnja pješačke platforme počela je prije dva mjeseca, a ovaj prostor predstavlja pješački prelaz između Gospodske ulice i popularnog gradskog šetališta, prenosi Blink.

-Riječ je o spoju već izvedenog dijela u sklopu izgradnje tzv. “Parkića” i centralne pješačke ulice u centru grada, s obzirom na to da je u Srpskoj ulici jednosmjerni saobraćaj – naveli su ranije iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

U okviru teksta možete pogledati navedenu ulicu u novom ruhu.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRENULO UREĐENJE Pogledajte raspored kontejena za kabasti otpad u naselju Borik

Velika akcija čišćenja i uređenja počela je danas, a uz različite aktivnosti na uređenju komunalne opreme i javnih površina, stanovnici naselja Borik 1 i 2 tokom ove sedmice imaju priliku da odlože krupni otpad u postavljene kontejnere na određenim lokacijama.

U nastavku pogledajte mjesta u ovim naseljima na kojima će do subote, 25. marta biti postavljeni kontejneri za odlaganje kabastog otpada, izuzev građevinskog:

1) Raskrsnica ulica Novice Cerovića i Save Kovačevića,
2) Ulica Bore Stankovića, kod postojećih kontejnera,
3) Bulevar vojvode Živojina Mišića kod broja 37,
4) Beogradska ulica kod postojećih kontejnera,
5) Kordunaška 10.

Nastavi čitati

Banjaluka

HOTEL VISOK 110 METARA Stanivuković poručio da će igradnja Palasa za grad imati VIŠESTRUKI ZNAČAJ

Projekat za hotel „Palas“ gradska administracija već odavno ima, ali potrebno je sačekati da u Banju Luku dođe Filip Cepter, koji će isti i da predstavi.

Kazao je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković, poručivši kako će upravo za naš grad ovaj hotel imati višestruki značaj.

-Izgradnjom hotela „Palas“ dobićemo i nova radna mjesta. Biće zaposleno oko 500 ljudi, što je zaista od velikog značaja. Kada je riječ o samom projektu, potrebno je reći da će hotel biti visok oko 110 metara, vrijednosti između 60 i 70 miliona KM. Riječ je o izuzetno izazovnoj arhitekturi, modernoj. Primjera radi, na 11 spratu će biti veliki balkon, koji će da prkosi gravitaciji. To je nešto što dosada nije rađeno na ovim prostorima – rekao je on.

Dodao je kako će upravo hotel „Palas“ biti simbol našeg grada, koji prevazilazi sve dosadašnje kapacitet.

-Nismo pokazali projekat dosada iako ga imamo, ali čekamo da dođe Filip Cepter. Moram da kažem da smo 28. februara završili projekat rušenja starog dijela hotela. Ukupno imamo pet ponuda, a predstavnici Ceptera analiziraju ko će da izvodi te radove. Nakon toga, očekujemo kranove i novo, najveće gradilište, nakon onog u Parku „Mladen Stojanović“ – kazao je gradonačelnik.

Poručio je kako će u izgradnji ovog hotela učestvovati domaće firme.

-U istoriji Republike Srpske nikada takav objekat nije izgrađen. Dao sam sebi riječ kao dijete da ću za svoj narod uraditi ono što nije niko prije. Jedan dio našeg mentaliteta je takav da sve velike stvari osudimo, ali vrijeme kasnije pokaže da je to sve u redu i da sve to što se radi je ispravno. Prija mi što znam da ćemo nakon vijekova čekanja da uradimo kolektor na rijeci Vrbas, hotel „Palas“, novu sportsku dvoranu, vidikovac na Banj brdu – zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuleno