Connect with us

Banjaluka

Gradonačelnik uručio ključeve: 50 porodica dobilo svoje stanove i siguran KROV NAD GLAVOM

U banjalučkom naselju Ada danas su dodijeljeni ključevi stanova za 50 porodica iz kategorije raseljenih lica i povratnika, kojima je u okviru Regionalnog stambenog programa dodijeljen stan u novoizgrađenoj zgradi u tom naselju.

Grad Banja Luka obezbijedio je zemljište, kao i infrastrukturne priključke, okolno uređenje i izgradnju pristupne saobraćajnice.

Ključeve je danas uručio i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je poručio da je ovo jedan od najznačajnih projekata stambenog zbrinjavanja onih porodica koji su silom neprilika morali da odu sa svojih ognjišta.

-Grad je zajedno sa republičkim institucijama i donatorima završio jednu od najvećih zgrada sa 50 stanova za ovu kategoriju stanovništva. Platili smo sve dozvole, dali zemljište, uredili prilazne puteve, parkinge i ukupno učešće Grada je preko milion KM – kazao je gradonačelnik.

Zahvalio se svim donatorima i učesnicima projekta što su prepoznali Banju Luku kao jedno sigurno i kvalitetno mjesto za život.

-Moja poruka ovdje jeste da riješiti nekom stambeno pitanje znači riješiti životno pitanje. I želim da ovi ključevi od stanova ne budu samo ključevi novih domova, nego simbolična poruka za jednu sigurniju i bolju budućnost u Banjoj Luci i u cijeloj Republici Srpskoj – naveo je on i dodao da Grad posvećeno radi na rješavanju pitanja kako porodica poginulih boraca, tako i izbjeglih i raseljenih lica.

Podsjetio je da je Grad, nakon dvije decenije, riješio imovinsko-pravne odnose za preko stotine izbjeglih i raseljenih porodica u Vrbanji i Ramićima kako bi dobili vlasništvo nad objektima koje su sagradili i koje sada mogu besplatno da legalizuju, za šta se Grad Banja Luka najviše zalagao.

Za ovu godinu najavio je i gradnju Centaralnog spomen-obilježja, kao i brojne infrastrukturne projekte za naselje Ada, gdje je već u toku gradnja osnovne škole.

Dragana Kecman, koja je danas dobila ključeve stana – kazala je da je srećna što je konačno riješila svoje stambeno pitanje.
-Moja imovina u Drvaru je devastirana, tako da mi ovaj stan mnogo znači – kazala je ona, uz zahvalnost svima koji su joj obezbijedili novi krov nad glavom.

Današnjoj svečanosti dodjele ključeva prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić, potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranić, predsjednik Skupštine grada Banja Luke Ljubo Niniković, a u ime donatora šef Operativnog odjeljenja Delegacije EU za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Đanluka Vani.

Banjaluka

Tradicionalni defile kočija i konjanika u Banjaluci (VIDEO)

Foto: Nezavisne novine

Tradicionalno, u okviru obilježavanja praznika Duhovi, krenuo je defile kočija i konjanika sa Nove pijace u Lazarevu prema Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Upregnuti u fijakere, predivni konji su laganim kasom krenuli ka centru grada, te, očekivano, privukli pažnju prolaznika.

Inače, praznik Duhovi praznuje se tri dana i nekada je bio obilježavan u gradu na Vrbasu na tradicionalan način.

Upravo s ciljem očuvanja stare tradicije grad Banjaluka i gradska “Tržnica” priređuju ove godine bogat program u kojem će moći uživati svi sugrađani i posjetioci.

Danas je na Novoj pijaci organizovana i smotra kočija, kao i izbor pobjednika u sljedećim kategorijama: najljepši fijaker, najljepši komplet i najljepša tradicionalna konjska zaprega.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Banjaluka

Čudotvorna ikona Bogorodice Brzopomoćnice stigla u Banju Luku, svečanom dočeku prisustvovao i gradonačelnik

Brojni vjernici prisustvovali su liturgiji u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, koju je predvodio episkop banjalučki g. Jefrem povodom svečanog dočeka čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Brzopomoćnice.

Zajedno sa brojnim vjernicima svečanom dočeku je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da je broj vjernika koji se danas okupio u ovoj crkvi najbolji pokazatelj koliko je ovo značajan dan za sve mještane Paprikovca, ali i cijele Banje Luke.

-Raduje me što vidim da je veliki broj naših vjernika danas došao u Hram Svetog velikomučenika Georgija, čiju izgradnju je podržao i Grad Banja Luka ali i ja lično, jer je to pokazatelj da je sve ono što smo započeli na korist naših građana u ovom dijelu grada. Posebno me raduje i to što na veliki hrišćanski praznik – Duhove dočekujemo ovu čudotvornu ikonu sa Svete Gore, koja će na radost svih vjernika od danas biti smještena u ovoj crkvi – poručio je gradonačelnik.

Takođe, on je izrazio zadovoljstvo što izgradnja ove crkve napreduje i što se već izvode radovi na uređenju fasade, ograde i crkvenog dvorišta, u kojem će biti izgrađena javna česma i igralište za najmlađe.

Gradonačelnik je podsjetio da danas i gradska „Tržnica“ proslavlja krsnu slavu, ali i da u čast obilježavanja praznika Duhova Grad Banja Luka priprema defile kočija i bogat kulturno-umjetnički program, koji će kod Hrama Hrista Spasitelja biti održan danas od 18.00 časova.

-Duhovi su se nekada obilježavali u Banjoj Luci, a zbog izazovnih vremena tokom Drugog svjetskog rata tradicija obilježavanja je prekinuta, međutim prošle godine vratili smo staru tradiciju i ponovo uspostavili ovu manifestaciju i na to sam ponosan.

Gradonačelnik je pozvao sve sugrađane da se pridruže programu koji će na Novoj pijaci prirediti gradska „Tržnica“ od 14.00 časova, a potom i defileu kočija i kulturno-umjetničkom programu kod Hrama Hrista Spasitelja.

Starješina Hrama Svetog velikomučenika Georgija na Paprikovcu, jerej Slobodan Marin rekao je da dolazak čudotvorne ikone predstavlja veliku radost za sve parohijane naselja Paprikovac.

-Ova ikona je dar naših dobrih parohijana, koji su učestvovali u tome da ova ikona dođe sa Svete Gore uz blagoslov našeg episkopa banjalučkog g. Jefrema. Od danas će ova čudotvorna ikona biti kod nas i svaki vjernik imaće priliku da se pomoli nad njom – istakao je Marin.

Inače, riječ o ikoni pred kojom se vjernici se mole kada je potrebna brza i dejstvena pomoć, u nedoumici kako postupiti, pri različitim oboljenjima, kao i pri rođenju deteta.

Prototip ove ikone, koji je prema crkvenom predanju naslikan u 10. vijeku, za života osnivača te svetinje, prepodobnog Neofita nalazi se u manastiru Dohijar, na Svetoj Gori.

Nastavi čitati

Banjaluka

Voda stigla u Martinovac, Dalmatinsku i Tunjice, STANIVUKOVIĆ uručio vaučere

U okviru investicionog ciklusa „Voda 3“, vodovodni sistem u Martinovcu, Dalmatinskoj i Tunjicama je pušten u funkciju, a mještane je obišao i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Tom prilikom gradonačelnik je mještanima uručio i vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu i naglasio je da su se susreli sa mnogim izazovima kako bi vodu doveli upravo na ovaj lokalitet.

-Ovo su značajna naselje, blizu centra grada. Broje nekoliko hiljada stanovnika, a susreću se sa ovakvim izazovima. Morali smo se uhvatiti u koštac sa ovim problemima, a većinu njih smo tretirali kroz projekat „Voda 3“, dok ćemo dio tretirati kroz „Vodu 4“. Plan nam je da u godini koja je pred nama riješimo problem vodosnabdijevanja na cijeloj teritoriji grada Banjaluke. Završetkom vodovodne mreže u dijelu naselja Šargovac korak smo bliže ispunjenju naših ciljeva. – rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako je ova gradska administracija na sebe preuzela obavezu da riješi problem koji se činio kao nerješiv.

-Uz sve to, ovi ljudi će isto tako dobiti i besplatan priključak. Vodi su se nadali ali ne i besplatnom priključku. Želim da ovo bude na koristi našim ljudima – istakao je on.

Jedan od mještana, Mićo Radoja iskoristio je priliku da zahvali gradonačelniku i gradskoj administraciji na svemu što su učinili za ovaj kraj.

-Doveli su vodu, a sada imamo i besplatne priključke na vodovodnu mrežu. Sve ono što ćemo kandidovati u narednom periodu jeste za bolji život naših mještana i siguran sam da će nam to biti obezbjeđeno – istakao je on.

Naime, projektom je predviđen i izgrađen dovodni krak iz pravca Tunjica za ulicu Martinovac i tri manja kraka ukupne dužine 1050 metara, izgrađeno je i 4 kraka vodovoda na Tunjicama ukupne dužine 950 metara, te krak vodovoda u Dalmatinskoj ulici dužine 300 metara.

Završetkom navedene mreže riješeno je pitanje vodosnabdijevanja za više od 40 domaćinstsva koji do sada nisu imali javni vodovod zbog visinski zona.

Vrijednost investicije u ove tri ulice je oko 350.000 KM

Izvođač radova je preduzeće „Hidrokop“ d.o.o Banja Luka.

Nastavi čitati

Aktuleno