Connect with us

Banjaluka

Gradonačelnik uručio nagrade najboljim osnovcima i srednjoškolcima

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je danas nagrade najboljim učenicima banjalučkih osnovnih i srednjih škola, koje Grad Banja Luka tradicionalno dodjeljuje svake godine o Svetosavlju.

Na svečanosti u Banskom dvoru, gradonačelnik je uputio srdačne čestitke učenicima, najboljim iz 29 osnovnih i 17 iz srednjih škola, te njihovim nastavnicima, pedagozima i roditeljima.

-Trudimo se da svake godine uradimo i više od onog što možemo, da uvijek dodamo ponešto novo kako bi lik i djelo, kako bi duhovni put koji je utkao Sveti Sava što više bio u našim dušama, jer je to jedini spasonosni put srpskog naroda ma gdje god bio i gdje god živio u Republici Srpskoj, Srbiji, Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori ili negdje u dijaspori – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Kako je istakao, velika je privilegija biti najbolji, velika je privilegija i čast dobiti Svetosavsku nagradu, ali jedna je ključna poruka – da čovjek kada je najbolji da se ne gordi, kada je najbolji da taj svoj uspjeh dijeli sa društvom, sa svojim narodom, sa svojim gradom i sa svojom zemljom.

-Sveti Sava je postao otac svom ocu i našem narodu. To je poruka da je prevazišao i one koji su mu bili svetonadzor, njegov otac i tada njegovi učitelji. To je i poruka našim učenicima da i oni mogu biti bolji nego što smo mi, tj. njihovi nastavnici i profesori, roditelji…Da i oni budu očevi svojim očevima i da našem narodu i gradu pokažu jedan novi put – poručio je gradonačelnik.

Poželio je da im ova nagrada bude podstrek, ali i da uspjehe koje postižu dijele.

-Moje duboko uvjerenje je da ako čovjek ima dar za bilo šta, to je dar od Boga, ali sve što se ne podijeli sa zajednicom nego se uzme samo za sebe, taj dar može da bude izgubljen. Dakle, suština je da dijelimo, i znanje, i ljubav. To je svetosavska poruka, to je svetosavski put, to je Svetosavlje upravo ono što je uradio Sveti Sava – zaključio je gradonačelnik.

U ime nagrađenih učenika, Marija Gatarić iz OŠ „Sveti Sava“ i Milica Vračar iz Medicinske škole zahvalile su gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i Gradu za nagrade, ali i što su prvi put organizovali akademiju povodom dodjele Svetosavskih nagrada.

-Hvala im što se u ovo vrijeme kada se prave vrijednosti i obrazovanje sve manje cijene, trude da i dalje obraćaju pažnju na učenike i da cijene naš trud i rad – kazala je Milica, koja je i u osnovnoj i srednjoj školi postizala najbolje rezultate.

Marija je istakla da je odličan učenik i da je ostvarila zapažene rezultate na takmičenjima iz matematike.

-Ova nagrada je za mene podsticaj za dalji rad i napredak, a kruna do sada ostvarenih uspjeha – zaključila je ova učenica.

Banjaluka

NOVI KRUŽNI TOK: Počeli radovi kod „Akvane“, uskoro bez zastoja na Istočnom tranzitu

Nastavlja se investiocioni ciklus koji ima za cilj rasterećenje saobraćaja na području grada, u okviru kojeg je počela izgradnja još jedne kružne raskrsnice između Ističnog tranzita i Aleje Svetog Save, kod JP „Akvana“.

Riječ je o još jednom projektu koji zajednički realizuju Grada Banja Luka i JP „Putevi Republike Srpske“, te je radove na ovoj lokaciji obišao gradonačelnik Draško Stanivuković zajedno sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i direktorom JP „Putevi Republike Srpske“ Milanom Dakićem.

Gradonačelnik je istakao da je ideja da ukidanjem semafora na Istočnom tranzitu bude poboljšan protok saobraćaja, kao i da je riječ o početku radova na drugoj od ukupno šest kružnih raskrsnica koje će biti izgrađene u narednom periodu.

– Plan je da na svim raskrsnicama duž Istočnog tranzita umjesto semafora uspostavimo kružno odvijanje saobraćaja, te da na taj način spriječimo zastoje i poboljšamo protok saobraćaja. S tim u vezi danas započinjemo radove na drugom od ukupno šest kružnih tokova koje ćemo na Istočnom i Zapadnom tranzitu izgraditi u narednih šest mjeseci – istakao je Stanivuković, te dodao da je riječ o investicionom ciklusu ukupne vrijednosti oko osam miliona KM.

Takođe, dodao je da će, uz most u Česmi, nove kružne raskrsnice, ali i mjere unapređenja javnog prevoza Banja Luka zaista doživjeti jednu pravu saobraćajnu revoluciju i uspostaviti potpuno novu kulturu saobraćaja.

Kako je pojasnio da će na Istočnom tranzitu biti izgrađeno ukupno četiri kružna toka, dok će Zapadni tranzit dobiti dvije kružne raskrsnice.

– S obzirom na to da je riječ o do sada najvećim intervencijama koje se istovremeno odvijaju na Istočnom i Zapadnom tranzitu, sa izvođačima radova smo dogovorili da radove obustavljaju u vrijeme jutarnjim i poslijepodnevnim časovima kada je najveća koncentracija vozila, a u cilju sprečavanja većih gužvi – kazao je gradonačelnik, te zamolio sugrađane i sve učesnike za strpljenje i razumijevanje.

Takođe, Stanivuković je najavio da se već naredne sedmice očekuje i početak radova na izgradnji kružnog toka kod „ Audi servisa“, a potom slijede radovi na izgradnji raskrsnice kod „Metala“ i zgrade „Euroherca“.

Gradonačelnik je još jednom zahvalio na podršci i saradnji preduzeću „Putevi Republike Srpske“ i resornom ministarstvu, koji su na ovaj način iskazali opredjeljenje da Banja Luka ide prema naprijed.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović rekao je da danas na još jednoj lokaciji započinju radovi, koji su plod saradnje JP „Putevi Republike Srpske“, Ministarstva, Grada Banje Luke i izvođača, koji su u kratkom vremenu izvršili sve neophodne pripreme za početak radova.

-Zaista ovi projekti doprinose osavremenjavanju saobraćaja u Banjoj Luci, koji će doprinijeti povećanju protoka i smanjenju gužvi – istakao je Čubrilović

Nakon što su juče započeli radova na izgradnji kružne raskrsnice između Zapadnog tranzita i Ulice Trive Amelice direktor JP „Putevi Republike Srpske“, Milan Dakić rekao je da se već danas kreće sa radovima na još jednom značajnom projektu.

-Preduzeće „Putevi Republike Srpske“, već danas zajedno sa Gradom Banjom Lukom, uz saglasnost Vlade Republike Srpske započinje još jedan važan projekat – tačnije još jedan kružni tok između Istočnog tranzita i Aleje Svetog Save.

-Na ovaj način ispunjavamo naš cilj a to je svakako rasterećenje saobraćaja na području Banje Luke – kazao je Dakić.

Predsjednica Savjeta MZ Borik 2 Milena Karlaš zahvalila je što je uvažen inicijativa mještana koja će omogućiti bolje odvijanje saobraćaja u ovom dijelu grada.

Nastavi čitati

Banjaluka

AMBULANTA BOČAC: Kampanjska prevencija u sklopu akcije “Za tvoje dobro” biće nastavljena u subotu, 20. aprila

Nastavlja se ciklus preventivnih zdravstvenih pregleda za stanovništvo Banja Luke.

Tako će u subotu, 20. aprila preventivni pregledi biti obavljani za sve građane koji su registrovani u ambulantama porodične medicine Bočac, za građane mjesnih zajednica Bočac i Agino Selo, poručeno je iz „Doma zdravlja“.

-Preventivna akcija “Za tvoje dobro” se sprovodi u skladu sa Programom ranog otkrivanja malignih oboljenja i utvrđivanja faktora rizika za masovne nezarazne bolesti za odraslo stanovništvo Grada Banje Luka, a cilj akcije je poboljšanje zdravstvenog stanja stanovništva kroz seriju besplatnih preventivnih pregleda. Preventivne preglede obavljaju doktori specijalisti porodične medicine, radiologije i ginekologije – napominju iz ove ustanove.

Nastavi čitati

Banjaluka

RADOVI U TOKU: Nova LED rasvjeta u Debeljacima

Na području mjesne zajednice Debeljaci, u ulicama Riste Kremenovića, Stojana Milekića, Diane Budisavljević, Spomenka Gostića i Uroša Milakovića u toku su radovi na zamjeni postojeće rasvjete novom LED rasvjetom.

Naime, Grad Banja Luka u cilju primjene mjera energetske efikasnosti planira zamjenu kompletne javne rasvjete sa energetski efikasnom LED rasvjetom, čime bi se smanjila potrošnja električne energije za više od 65 odsto.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove ističu da trenutno u gradu ima oko 28 hiljada svjetiljki, od čega je 6 hiljada LED.

Nastavi čitati

Aktuelno