Connect with us

Banjaluka

GRADONAČELNIK URUČIO RJEŠENJA ZA SVE BESPLATNE POLITIKE! Velika ušteda i korist za građane Banjaluke

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je rješenja o besplatnoj legalizaciji, građevinskim dozvolama, priključcima na vodovodnu mrežu i rješenja o podršci porodiljama.

-Banjaluka je jedini grad u regionu i šire, koji je svojim građanima obezbijedio da kada grade kuću imaju besplatnu građevinsku dozvolu i priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, da porodilje imaju novčanu podršku, da je postupak legalizacije kuća koji košta nekoliko hiljada takođe besplatan – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, danas su ovdje domaćini koji su posvjedočili da su za građevinske dozvole ranije trebali da izdvoje od nekoliko hiljada do par desetina hiljada KM, a sada tim novcem mogu da plate druge potrebe ili materijal za gradnju kuće.

-Zato ovo jeste životna priča i socijalno-ekonomsko odgovorna politika. Siguran sam da ljudi mogu biti zadovoljni – naveo je on.

Prema njegovim riječima, između 35 i 45 miliona KM u narednih nekoliko godina, računajući i ovaj prethodni period, Banjaluka će izdvojiti za ove politike podrške.

-I sve ovo Banjaluka može da izdrži i dalje je finansijski snažna – kazao je gradonačelnik.

Kako je istakao, uz podršku porodiljama, u okviru pronatalitetnih politika imamo i subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima, ali i besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola.

-Ovo je sve realnost i naši građani imaju sve ove mjere podrške. Svojim unucima, djeci, porodicama mogu da kažu da su podršku dobili od svoje Banjaluke, ali i da im kažu zato vi čuvajte našu Banjaluku. U toj univerzalnoj vezi svima će nam biti bolje – zaključio je gradonačelnik, koji je čestitao svima koji su danas dobili besplatne vaučere za neku od mjera podrške Grada.

Savjeta Piljak besplatno je legalizovala kuću sagrađenu 2000-te godine i kako kaže zahvalna je Gradu na tome.

-Do sada nismo bili u prilici da platimo potrebne dozvole i hvala gradonačelniku jer smo riješili pitanje našoj djeci i unucima – kazala je ona.

Sanda Novaković takođe je zahvalila za besplatnu građevinsku dozvolu za koju je kazala da će joj mnogo značiti, kao i svima koji su dobili ovu podršku.

I sugrađanin Radivoj Palačković dobio je podršku od Grada u vidu besplatne legalizacije dva objekta.

-Ovo je jedini gradonačelnik koji vodi računa o svojim građanima i zato mu zahvaljujem. Trebalo je da platim oko 27.000 KM za potrebne dozvole, tako da je ova podrška Grada velika ušteda za moju porodicu – poručio je Palačković.

BLINK

Banjaluka

BANJALUKA TRADICIONALNO PRIMAMLJIVA TURISTIMA: Popunjeni smještajni kapaciteti za praznike

Banjaluka je, tradicionalno, za doček Nove godine primamljiva brojnim turistima. Smještajni kapaciteti u hotelima odavno su popunjeni, a traži se i mjesto više.

“Smještajni kapaciteti su odavno popunjeni, što je nama naravno jako drago. Nažalost i dalje dobijamo konstantno upite za smještajne jedinice, ali nismo u mogućnosti više da primimo goste u tom periodu. U svakom slučaju, popunjeno je već duži vremenski period“, kaže marketing menadžer hotela “Courtyard by Marriott” Vanja Prosen.

Gosti iz regiona, ali i cijele Еvrope krajem decembra stići će u najveći grad Srpske. Bogat program u okviru još jedne “Banjalučke zime” umnogome je doprinio tome. Uz bogatu gastronomsku ponudu, muziku, različite sadržaje i prekrasne dekoracije strani, ali i domaći turisti, biće dio prave zimske čarolije.

“Ono što stvarno možemo reći da su nam gosti ove godine ne samo Slovenija i Srbija, već Hrvatska, Danska, Njemačka, dakle jedan taj sjeverniji dio Еvrope. Imamo najavu i naših komšija iz Crne Gore. Imamo organizovane dolaske što je postala tradicija, više od 100 turista iz Crne Gore će doći da proslavi novogodišnju noć kod nas“, kaže portparol Turističke organizacije Grada Banjaluka Branka Branković.

Prema podacima Turističke organizacije Republike Srpske Banjaluka, ali i cijela Srpska postala je jedna od omiljenih prazničnih destinacija.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ POZVAO ODBORNIKE I PARTIJE na solidarnost i RAZUMIJEVANJE prema svim građanima koji zavise od REBALANSA BUDŽETA!

FOTO:Grad Banjaluka

-Važno je da svaki odbornik i sve parlamentarne političke stranke u Skupštini grada Banja Luka pokažu odgovornost prema radnicima Doma zdravlja i njihovim ličnim primanjima, građanima koji uživaju povoljniji javni prevoz zahvaljujući subvencijama, roditeljima koji plaćaju privatne vrtiće po povoljnijim cijenama, takođe zahvaljujući subvencijama i svim ostalim socijalnim davanjima čije isplate čekaju usvajanje rebalansa budžeta, napisao je gradonačelnik Banjaluke na svojim društvenim mrežama.
On je dodao da ovim putem jasno i nedvosmisleno iskazuje razumijevanje prema svim gradskim ustanovama i institucijama kojima su potrebna dodatna novčana sredstva kako bi tekuću kalendarsku godinu uspješno okončali.
-Pripremili smo sva zakonska rješenja koja su realna i treba da dobiju podršku Skupštine Grada, a ujedno, dali smo mogućnost svim političkim subjektima koji participiraju u Skupštini da iznesu svoje prijedloge i projekte koji će biti uvršteni u Nacrt budžeta.
Od većine stranaka smo dobili konstruktivne i realne prijedloge, a i dalje se čeka SNSD!
Zato smo sutra za 13.00 časova zakazali novi, drugi po redu, konsultativni sastanak oko budžeta Grada za narednu godinu. Još jednom, pozivam sve odbornike da pokažu odgovornost prema funkciji za koju su izabrani od strane naroda kao i na odgovornost prema našem gradu i da ovu godinu završimo uspješno, kaže Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

NASTAVITI PUT DOBRE SARADNJE: Gradonačelnik uputio čestitku novoimenovanom BANJALUČKOM BISKUPU monsinjoru Željku Majiću

Gradonačelnik Draško Stanivuković uputio je čestitke monsinjoru Željku Majiću povodom izbora na mjesto biskupa banjalučkog.

U čestitki se između ostalog kaže:

-Uvjeren da ćete Banjalučkom biskupijom upravljati na najbolji način, te da ćete nastaviti put dobre saradnje koji je započeo Vaš prethodnik monsinjor g. Franjo Komarica, upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom izbora na mjesto biskupa banjalučkog.

Neka Vam Bog tokom vašeg službovanja podari zdravlja, plemenitosti i mudrosti kako bi svojim djelovanjem u srca vaših vjernika uvijek unosili blagost i radost.

U nadi da ćemo uvijek graditi mostove razumijevanja i solidarnosti među svim građanima Banje Luke, te da ćemo zajedničkim radom doprinositi miru, jačanju tolerancije, međusobnog uvažavanja, te izgradnji ljepše i svjetlije budućnosti za sve nas, kao i da će dobra saradnja Grada Banje Luke i Banjalučke biskupije biti nastavljena, srdačno vas pozdravljam.

Podsjećamo, nakon što je poglavar Katoličke crkve papa Franjo prihvatio odreknuće od pastoralnog vođstva Banjalučke biskupije biskupa Franje Komarice zbog navršene dobne granice, Apostolska nuncijatura dostavila je saopštenje o imenovanju novog banjalučkog biskupa mons. Željka Majića, koji je prethodno službovao kao sveštenik Mostarsko-duvanjske biskupije.

Nastavi čitati

Aktuelno