Connect with us

Banjaluka

GRADONAČELNIK “USPJELI SMO! Pobjedili smo nakon mnogo borbe – ZA NAŠU DJECU I NAŠE GRAĐANE”

Usvojena je odluka kojom će biti omogućeno izdavanje karata za javni prevoz po povlaštenim uslovima za porodice sa četvoro i više djece, penzionere i druge socijalne kategorije.

Naime, na insistiranje gradonačelnika Draška Stanivukovića, ali i predstavnika Udruženja porodica sa četvoro i više djece ova odluka ponovo je stavljena na dnevni red sjednice Skupštine Grada, a potom je i jednoglasno usvojena. Ovom odlukom ujedno su i proširena prava, kojom će besplatan prevoz biti omogućen i za lica sa invaliditetom i lica sa poteškoćama u razvoju.

Kako je kazao gradonačelnik Draško Stanivuković, iako je i ovo bila jedna izazovna i dugotrajna sjednica ipak je završena pobjedom jer je usvojena odluka koja omogućava nastavak politika besplatnog prevoza za višečlane porodice, penzionere, ali i druge socijalne kategorije.

-Hvala Udruženju 4+, djeci i roditeljima koje su danas samoinicijativno došli u Gradsku upravu i predočili Skupštini Grada koliko je važno da ova odluka bude usvojena. Ovu bitku koju smo dobili prije tri godine ponovo smo danas morali potvrditi na jedan težak i izazovan način, ali najvažnije je da smo, zahvaljujući borbi ovog udruženja, bitku dobili – poručio je gradonačelnik.

Istakao je da je usvajanjem ove odluke spao jedan veliki teret i da više nema razloga za brigu.

-Politike besplatnog prevoza nastavljamo i dalje. Ovo je najznačajnija pobjeda. Onim učenicima i studentima, koji su kupili kartu, sredstva će biti refundirana – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je pronađen modalitet da se ova odluka, koja je predložena prije nekoliko mjeseci, konačno usvojena.

-Ovo je pobjeda naroda. Djeca su pobijedila, razum je pobijedio. Više nema razloga za brigu –kazao je Stanivuković.

Dodao je da je današnja pobjeda veliki podstrek da sa politikama besplatnog prevoza nastavimo i dalje i da ih proširimo na druge kategorije.

-Razmatramo da u narednom periodu proširimo ove politike i na porodice sa troje djece, ali i da besplatan prevoz dobiju svi penzioneri – zaključio je on.

Osim odluke o besplatnom javnom prevozu, usvojene su i odluke koje se odnose na poslovanje preduzeća „Dep-ot“.

Kako je kazao gradonačelnik usvajanje ove odluke znači stabilnije poslovanje ovog preduzeća.

-Usvojena je odluka o korekciji cijena usluga, koja se ne odnosi na građane, već na preduzeća koja odlažu otpad na gradsku deponiju. Ovom odlukom osiguraćemo stabilnije poslovanje, ali i mogućnost za izgradnju i proširenje deponije, čime će Banja Luka ali i okolnji gradovi biti čistiji – pojasnio je Stanivuković.

Na sjednici je takođe usvojena i odluka o imenovanju direktora Doma zdravlja, kojom je Nevena Todorović imenovana na ovu funkciju i za naredne četiri godine.

Gradonačelnik je iskoristio priliku da čestita direktorici na reizboru i poželio joj uspješan mandat koji će biti na korist Doma zdravlja, medicinskih radnika, ali i korisnika usluga primarne zdravstvene zaštite.

-Do sada smo imali dobru saradnju, a Dom zdravlja može računati na podršku i u narednom periodu- rekao je on.

Takođe, gradonačelnik se osvrnuo i na rješavanje pitanja objavljivanja u Službenom glasniku.

Kako je istakao izmjenom sistematizacije pronađen je način da se nastavi sa objavama i omogući da važne odluke konačno stupe na snagu, te najavio da će već ove sedmice biti objavljene neke od odluka na koje se čekalo mjesecima.

Predsjednik Udruženja, Jovan Radovanović zahvalio je rukovodstvu Grada što su pronašli rješenje da djeca iz višečlanih porodica i dalje imaju besplatan prevoz.

-Raduje me što je Skupština Grada potvrdila pravo koje smo stekli prije tri godine – rekao je Radovanović.

Banjaluka

DAN BEZ AUTOMOBILA: Obustava sabraćaja u centru Banjaluke

Saobraćaj u centru Banjaluke danas od podne biće obustavljen za sva motorna vozila zbog obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, a povodom Svjetskog dana bez automobila.

U gradskom Odjeljenju za saobraćaj i puteve Srni je rečeno da će saobraćaj biti obustavljen od 12.00 do 21.00 čas u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića na dijelu od Trga srpskih vladara od Banskog dvora do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način.

Evropska sedmica mobilnosti, završava se danas obilježavanjem Dana bez automobila.

Tim povodom u Banjaluci će biti održana tradicionalna 22. Banjalučka biciklijada pod nazivom “Dva su točka dovoljna” u organizaciji Banjalučke kritične mase i Centra za životnu sredinu, uz podršku Grada i EU Info centra.

Start trke je zakazan za 18.00 časova na Trgu Krajine.

Ruta je duga oko šest kilometara, a predviđeno vrijeme vožnje je oko 60 minuta. Nakon završetka vožnje, slijedi izvlačenje nagrada.

Nastavi čitati

Banjaluka

BOJAN KRESOJEVIĆ, sastao se danas sa udruženjima ZA ZAŠTITU PORODICE I RODITELJIMA: Potrebne izmjene Porodičnog zakona

Gradski menadžer, Bojan Kresojević sastao se danas sa udruženjima za zaštitu porodice i roditeljima, sa kojima je razgovarao na temu izmjene Porodičnog zakona.

Nakon sastanka, gradski menadžer je poručio kako je riječ o izuzetno važnoj temi, jer će već naredni mjesec biti pokrenuta peticija za prikupljanje potpisa za izmjenu Porodičnog zakona.

-Peticija će biti održana od 8. do 14. oktobra u Banjoj Luci, ali i u drugim većim gradovima Republike Srpske. Moram da naglasim da ovo nije politička tema, ovo je životna tema. Ovo je borba za porodicu i bolji Porodični zakon. Upravo zbog toga, zajedno sa više udruženja koja se bore za prava djece i zaštitu porodice, kao i roditeljima, organizujemo ovu peticiju kako bi brojne nepravilnosti i brojne sporne članove ovog zakona izmijenili. Na ovaj način ćemo govoriti, između ostalog, o problemu upravljanja raspolaganjem dječije štednje, jer u ovom trenuktu Porodični zakon podrazumijeva da roditelji nisu u mogućnosti da raspolažu dječijom štednjom bez isključive saglasnosti Centra za socijalni rad – kazao je gradski menadžer.

Dodao je kako ovdje osnovni problem predstavlja činjenica što se na taj način izuzima nadležnost od roditelja i prenosi na Centar za socijalni rad, a što dalje podazumijeva direktno slabljenje porodice kao osnovne zdrave ćelije društva.

-Nije sporno da se za porodice, za koje se ustanovi određena disfunkcionalnost, preduzmu određene mjere zaštite, ali na ovaj način mi imamo situaciju koja podrazumijeva da se u startu svaki roditelj tretira kao opasnost za svoje dijete. Došli smo u situaciju da država štiti djecu od roditelja, ali ne i od drugih opasnosti kojima je to dijete izloženo. Smatram da to nije dobar put, te je roditeljima neophodno vratiti izvorna prava, koja su zagarantovana Ustavom, a to je da podižu svoju djecu i poštuju prava. Naime, u skladu sa Zakonom o referendumu i građaskoj inciijativci neophodno je da se prijavi peticija i sprovede u roku od sedam dana i u skladu sa poslovnikom Narodne skupštine RS takva građanska inicijativa, koja ima preko 3 hiljae potpisa predstavlja mogužnost da građani budu ovlašteni predlagači za izmjenu zakona – kazao je on.

Istakao je kako ovo nije jedini sporan član u Porodičnom zakonu.

-Još jedan sporan član jeste privremeno oduzimanje djece roditeljima, bez odluke suda. Širina nadležnosti koja je data Centru za socijalni rad budi prostor za zloupotrebe. Želimo da se obezbijedi najbolja moguća zaštita za našu djecu – dodao je on.

Član Udruženja porodica sa četvoro i više djece, Adriana Basara poručila je kako su se predstavnici ovog Udruženja rado odazvali ovoj inicijativi, jer i sami imaju veliku odgovornost.

-Mi zastupamo oko 900 porodica u gradu Banjoj Luci i okolini. Ne želimo samo da ulazimo u domen ljudskih porava koja su data Evropskom konvencijom, da se to mijenja, mi želimo sva prava ali da ne ide na uštrb roditelja. Iskoristila bih ovu priliku da pozovem sve građane da prisustvuju velikoj porodičnoj šetnji, koju ćemo organizovati 8. oktobra u 5 do 12, kako bi zadržali prava porodica u Repubčlici Srpskoj – dodala je Basara.

Potpredsjednik Udruženja roditelja za prava djece Republike Srpske, Zoran Vuković dodao je kako že ovo Udruženje podržati ovu, ali i svaku drugu inicijativu koja ide u korist djece i roditelja.

-Podržali smo ovu prije svega jer želimo da pozovemo sve roditelje, udruženja i političke opcije koji smatraju da ovi zakoni, koji su tako reći doneseni preko noći, treba bolje da se urede, da se pravno drugačije naprave, da se definišu zakonski okviru, oni moraju biti u saglasnosti suda. Šetnju koja će se desiti 8. oktobra, ali i sve ostale aktivnosti koje idu u korist djeci, prodicama i roditeljima, mi ćemo podržati i aktivno učestovati u tome – kazao je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

PONEDJELJAK U BANSKOM DVORU: Koncert Stefana Lopandića

U Kulturnom centru Banski dvor, u Koncertnoj dvorani u ponedjeljak, 25. septembra sa početkom u 20.00 časova biće održan koncert Stefana Lopadića (klavir).

-Diplomirao je na smjeru za klavir na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u klasi profesora Dejana Jankovića. Nagrađen je 2023.godine Plaketom Svetog Stefana koju dodjeljuje Predsjednik Republike Srpske za ostvarene rezultate tokom studija kao najuspješniji stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“ na polju umjetnosti. Dobitnik je dvije stipendije “Milan Jelić”. Dobitnik je Plakete Banskog dvora za najboljeg studenta Studijskog programa muzičke umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u školskoj 2022/2023. godini – navedeno je u saoopštenju Banskog dvora.

Besplatne pozivnice za ovaj koncert možete preuzeti na biletarnici Banskog dvora svakim radnim danom, osim vikendom u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Nastavi čitati

Aktuleno