Connect with us

Banjaluka

GRADONAČELNIK “USPJELI SMO! Pobjedili smo nakon mnogo borbe – ZA NAŠU DJECU I NAŠE GRAĐANE”

Usvojena je odluka kojom će biti omogućeno izdavanje karata za javni prevoz po povlaštenim uslovima za porodice sa četvoro i više djece, penzionere i druge socijalne kategorije.

Naime, na insistiranje gradonačelnika Draška Stanivukovića, ali i predstavnika Udruženja porodica sa četvoro i više djece ova odluka ponovo je stavljena na dnevni red sjednice Skupštine Grada, a potom je i jednoglasno usvojena. Ovom odlukom ujedno su i proširena prava, kojom će besplatan prevoz biti omogućen i za lica sa invaliditetom i lica sa poteškoćama u razvoju.

Kako je kazao gradonačelnik Draško Stanivuković, iako je i ovo bila jedna izazovna i dugotrajna sjednica ipak je završena pobjedom jer je usvojena odluka koja omogućava nastavak politika besplatnog prevoza za višečlane porodice, penzionere, ali i druge socijalne kategorije.

-Hvala Udruženju 4+, djeci i roditeljima koje su danas samoinicijativno došli u Gradsku upravu i predočili Skupštini Grada koliko je važno da ova odluka bude usvojena. Ovu bitku koju smo dobili prije tri godine ponovo smo danas morali potvrditi na jedan težak i izazovan način, ali najvažnije je da smo, zahvaljujući borbi ovog udruženja, bitku dobili – poručio je gradonačelnik.

Istakao je da je usvajanjem ove odluke spao jedan veliki teret i da više nema razloga za brigu.

-Politike besplatnog prevoza nastavljamo i dalje. Ovo je najznačajnija pobjeda. Onim učenicima i studentima, koji su kupili kartu, sredstva će biti refundirana – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je pronađen modalitet da se ova odluka, koja je predložena prije nekoliko mjeseci, konačno usvojena.

-Ovo je pobjeda naroda. Djeca su pobijedila, razum je pobijedio. Više nema razloga za brigu –kazao je Stanivuković.

Dodao je da je današnja pobjeda veliki podstrek da sa politikama besplatnog prevoza nastavimo i dalje i da ih proširimo na druge kategorije.

-Razmatramo da u narednom periodu proširimo ove politike i na porodice sa troje djece, ali i da besplatan prevoz dobiju svi penzioneri – zaključio je on.

Osim odluke o besplatnom javnom prevozu, usvojene su i odluke koje se odnose na poslovanje preduzeća „Dep-ot“.

Kako je kazao gradonačelnik usvajanje ove odluke znači stabilnije poslovanje ovog preduzeća.

-Usvojena je odluka o korekciji cijena usluga, koja se ne odnosi na građane, već na preduzeća koja odlažu otpad na gradsku deponiju. Ovom odlukom osiguraćemo stabilnije poslovanje, ali i mogućnost za izgradnju i proširenje deponije, čime će Banja Luka ali i okolnji gradovi biti čistiji – pojasnio je Stanivuković.

Na sjednici je takođe usvojena i odluka o imenovanju direktora Doma zdravlja, kojom je Nevena Todorović imenovana na ovu funkciju i za naredne četiri godine.

Gradonačelnik je iskoristio priliku da čestita direktorici na reizboru i poželio joj uspješan mandat koji će biti na korist Doma zdravlja, medicinskih radnika, ali i korisnika usluga primarne zdravstvene zaštite.

-Do sada smo imali dobru saradnju, a Dom zdravlja može računati na podršku i u narednom periodu- rekao je on.

Takođe, gradonačelnik se osvrnuo i na rješavanje pitanja objavljivanja u Službenom glasniku.

Kako je istakao izmjenom sistematizacije pronađen je način da se nastavi sa objavama i omogući da važne odluke konačno stupe na snagu, te najavio da će već ove sedmice biti objavljene neke od odluka na koje se čekalo mjesecima.

Predsjednik Udruženja, Jovan Radovanović zahvalio je rukovodstvu Grada što su pronašli rješenje da djeca iz višečlanih porodica i dalje imaju besplatan prevoz.

-Raduje me što je Skupština Grada potvrdila pravo koje smo stekli prije tri godine – rekao je Radovanović.

Banjaluka

OLAKŠICA ZA RODITELJE: Isplata POVEĆANIH SUBVENCIJA za privatne vrtiće u Banjaluci do 5. avgusta

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je danas da će povećane subvencije za privatne vrtiće biti isplaćene do 5. avgusta, ali da će za one ranije koje Grad duguje roditelji čekati dok se ne usvoji plan izmirenja obaveza za prethodnu godinu.

Kresojević je podsjetio da je od 1. jula donesena odluka da subvencije djece za boravak u privatnim predškolskim ustanovama iznosi 100 KM za prvo dijete, odnosno 200 KM za drugo i svako naredno.

„Subvencije za juli mjesec su predviđene da budu isplaćene do 5. avgusta i one će biti isplaćene u narednih pet dana za juli mjesec i to značajno ranije nego što je to predviđeno”, rekao je on.

Zbog neisplaćivanja subvencija od 60 KM, a zbog kojih su roditelji čak organizovali i protest ispred Gradske uprave kriva je skupštinska većina predvođenu SNSD-om i Narodni front, naglašava Kresojević.

„Kada govorimo o isplatama za prošlu godinu svima je jasno da zbog neusvajanja rebalansa budžeta mi nismo u situaciji da ih isplatimo dok se ne usvoji plan izmirenja obaveza za prethodnu godinu i to je zaista visok stepen neodgovornosti koji su pokazali i SNSD i Narodni front. Oni nemaju pravo danas da pitaju kada će biti rebalans jer su oni svoj legitimitet za to pitanje potrošili kada su krajem 2023. godine u nizu pokušaja pokazali da ne podržavaju rebalans, kao i u isplatu tih subvencija“, rekao je Kresojević.

Napomenuo je da Narodni front, kao ni SNSD nisu uputili amandmane na predložen rebalans budžeta u cilju da se on usvoji.

„Oni su tada rekli da nešto u predloženom rebalansu ne valja, i tada su imali mogućnost da ulože amandmane i da se usvoji rebalans budžeta kakav oni smatraju da treba. Oni to nisu htjeli. Zbog neodgovornosti, skupštinske većine, SNSD-a i Narodnog fronta mi nismo u stanju da isplatimo subvencije“, poručio je on.

Problem vodosnabdijevanja u prigradskim naseljima

Kresojević je prokomentarisao kritike i odbijanje zahtjeva na prethodnim sjednicama Skupštine grada Banjaluka o kreditnom zaduženju kako bi se riješio problem vodosnabdijevanja u potkozarskim mjesnim zajednicama, te poručio da je aktuelnoj gradskoj vlasti prethodna ostavila 165 miliona maraka zaduženja.

„Mi smo došli u situaciju kada smo predložili rješenje skupštinskoj većini za problem vodosnabdijevanja u sjevernom dijelu Banjaluke odnosno potkozarskim mjesnim zajednicama da se onda SNSD ušutio. Njihov izgovor je za to je da je u pitanju kredit. Oni su ti koji su ostavili Banjaluci 165 miliona maraka kredita koje smo mi zatekli na početku mandata. Oni su ti koji su 64 miliona maraka glavnice kredita potrošili na vodosnabdijevanja. Mi smo ti koji smo vratili od početka mandata do danas 74 miliona maraka kredita. Za ovu godinu plaćamo samo 23 miliona KM. Ukoliko oni nisu za kredite neka nam nose one koje su nam ostavili“, naveo je on.

Kresojević kaže da trenutno sve mjesne zajednice u Banjaluci imaju vodu, ali da je to tek privremeno rješenje te da se mora pronaći način kako da se ovaj problem trajno riješi.

„To ne znači da mi smijemo stati sa tačkom rješavanja problema vodosnabdijevanja u tim mjesnim zajednicama. Nastavićemo insistirati, i ako u narednim danima oni ne odgovore i ne zakažu vanrednu sjednicu spremni smo ići sa inicjativom od strane građana da se ono razmatra na narednioj sjednicu“, zaključio je Kresojević.

Nastavi čitati

Banjaluka

NASTAVLJEN RAT banjalučkog SNSD-a i Demosa zbog “DEPOT-a”: Savić optužio Jokića da ne dozvoljava pristup dokumentima

Želim da obavijestim javnost da mi Ratko Jokić, koji je nezakonito postavljen za direktora preduzeća “DEPOT”, ne dozvoljava pristup dokumentima, iako zakonski imam pravo na to, rekao je Željko Savić, donedavni direktor ovog preduzeća.

Podsjetimo, Savić je prošle sedmice, kako navode u saopštenju iz DEMOS-a, nelegalno smijenjen sa mjesta direktora DEPOT-a, a na njegovo mjesto mimo svih zakonskih procedura je postavljen Jokić.

Savić ističe da je zatražio pristup zvaničnim dokumentima, ali da je Jokić odbio njegov zahtjev.

“On je uzeo knjigu protokola i ne dozvoljava mi pristup, iako sam zvanično zatražio i na to imam pravo”, kaže Savić.

On napominje da je isti dan kada je smjena izvršena zamijenjena brava i da je Jokić sjeo u fotelju direktora, iako nije izvršena primopredaja i zapisnik o preuzimanju.

Iz DEMOS-a navode da će zbog ovih nepravilnosti i uskraćivanja prava na pristup dokumentima, biti primorani da podnesu tužbe kod nadležnih sudova i inspekcija kako bi zaštitili svoja prava i osigurali poštovanje zakona, te zaštitili firmu od stranačkog zapošljavanja i uništavanja svega dobrog što su postigli proteklih godina.

“Bojimo se da će novo rukovodstvo ovu firmu iskoristiti za “uhljebljavanje” svojih članova, te da će nestručnim poslovanjem uništiti firmu”, poručuje Savić.

Savić ističe da će sutra ujutru ići u DEPOT da mu lično uruče dokumenta, a o čemu će takođe obavijestiti predstavnike medija, saopšteno je iz Sekretarijata DEMOS-a.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKA MOTORIJADA od 26. do 28. jula na tvrđavi Kastel

Moto klub „Istok“ Banja Luka organizuje 7. Banjalučku motorijadu, koja će biti održana od 26. do 28. jula na tvrđavi Kastel.

-Kao i prethodnih godina, očekujemo da na Motorijadi okupimo veliki broj bajkera, ljubitelja dvotočkaša i građana našeg grada. Posljednjeg vikenda u sedmom mjesecu u grad na Vrbasu pristići će motoristi iz regiona, zemalja bivše Jugoslavije , ali i drugih evropskih zemalja – navedeno je u saopštenju.

Dodaju i to kako svi sadržaji koje pripremaju za Motorijadu namijenjeni su svim generacijama.

-U krugu Kastela posjetitelji će se moći popeti na bure banjalučkog moto spektakla „Zid Smrti Božo Vukadinović“, što toplo preporučujemo. Bajkeri će moći učestvovati u defileu ulicama grada i takmičenju u sporoj vožnji, kao i u turističkoj vožnji u okolini Banje Luke. Večernji sadržaji uključuju fantastične koncerte – ističu organizatori.

Nastavi čitati

Aktuelno