Connect with us

Zanimljivosti

Hercegovac (88) koji je otvorio “Zdravu vodu” traži suprugu koja će naslijediti sve što ima

Stanko Crnogorac iz Posušja ima 88 godina i ne gubi nadu u ljubav. Naime, odlučio se oženiti te otkrio koje kriterijume bi njegova izabranica trebala ispuniti.

Završio je srednju Turističko-ugostiteljsku školu u Mostaru, radio pet – šest godina u Njemačkoj pa se vratio u bivšu Jugoslaviju na poziv brata.

Doselio se u Jablanicu. Tamo je brat radio na hidrocentrali pa se Stanko zaposlio u blizini kao konobar u hotelu Čvrsnica.

“Loše mi je bilo u tom hotelu. Bilo je lijepo konobariti, jer u Njemačkoj sam i čistio snijeg, kopao kanale, vozao radnike po bauštelima, ali u hotelu u Jablanici sam patio s lošim kolegama. Zločesti skroz bili, pogotovo jedna pokvarena konobarica, Crnogorka. Ona bi naplatila račun potajno, a meni blok nabila na ekser pa bi ispalo da nisam naplatio. Onda bi mi odbijali od plaće, a ona bi uzela sebi pare. Loše bilo skroz, a morao sam raditi zato što je bilo puno nas braće i sestara – osmoro. Ja sam najmlađi i jedini još živ”, rekao je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Tada je odlučio u Jablanici otvoriti restoran Zdrava voda, kojeg trenutno vodi njegova nećakinja.

“Poznat je po vodenom ražnju i janjetini! Bio je to prvi restoran u zoni, onda ih je iza mene ‘niklo’ još 10-ak. Bio sam tu prije Gojka”, naveo je i dodao da se u doba socijalizma smjelo otvoriti ovakav obrt, ali sa samo tri zaposlena.

“Ja sam ih imao 10! Kad bi došla inspekcija, trči niz Neretvu! Čim inspekcija ode, nastavljamo raditi normalno. Bio sam u Zdravoj vodi 20 godina, vrtili smo po četri janjca u isto vrijeme. Donio sam prvi vodeni ražanj iz Banjaluke. Onda je došao rat”, ispričao je.

Tvrdi da je shvatio da će “biti problema ako ostane ovdje zato što je Hrvat, a sve puno muslimana”.

Otišao je živjeti u Švedsku. Bio je u braku desetak godina. Nema djece.

“Lijepa mi je žena bila. Bila je Miss Mostara, mlađa od mene 20-ak godina. Kasno sam se oženio. Imao sam oko 40 godina, a ona 20. Uvijek sam volio mlađe, ali je problema u tom braku. Žena mi je postala alkoholičarka i ‘hodalica’”, naveo je i objasnio kako je “hodala” s drugim muškarcima.

Odlučio je dati priliku novoj ženi i opisao kako bi trebala izgledati i koliko godina imati.

“Volio bih da je plavuša i ‘šlang’ (vitka). Ne volim podebele. Šta će mi veliki stomak? Nemam ga ni ja. Ne bih uzeo strankinju, samo našu katolkinju. Ustvari, ne mora biti vjernica, ionako ljudi sve manje idu u crkvu. Ne bih ženu iz Ukrajine, Srbije ili Švedske. Ajde, možda Šveđanku i bi, one su slične našima, ali jezik je problem. Ne mogu čekati 10 godina da nauči”, rekao je.

Preferira Hrvatice. Nakon potresa u Petrinji je išao tražiti suprugu, ali nije našao “odgovarajuću”.

Volio bi da je do 50 godina stara i da ima jedno dijete, obavezno muško.

“Dječak bi trebao imati najviše 10-ak godina. Ja bih ga odgojio k’o da mi je sin, treba mi nasljednik. Svega imam, neka slobodno provjeri na katastru”, kazao je on.

Zanimljivosti

Instagram dobija novu funkciju

Instagram razvija novu funkciju koja se naziva “Najnovija dijeljenja” (Latest shares), kako bi pojednostavio proces pronalaženja i ponovnog dijeljenja Reelsa, koji su prethodno poslati prijateljima u direktnim porukama (DM).

Ova informacija je prvobitno procurila na Twitteru, da bi nakon toga isto potvrdio portparol kompanije Meta za TechCrunch.

Fotografija podijeljena na Twitter nalogu Dijital Aglar, prikazuje da se funkcija Latest shares pojavljuje na vrhu DM-a. Prema izvještaju TechCrunch-a, koji citira Meta-u, kratki video koji je dijeljen više puta pojaviće se samo jednom, sa avatarom posljednjeg primaoca.

Ono što ostaje nejasno za sada jeste da li će funkcija “Najnovija dijeljenja” uključivati i objave koje nisu Reels. Još uvijek nema informacija o tome kada će ova funkcija biti dostupna većem broju korisnika Instagrama, jer je trenutno dostupna samo manjem broju testera.

Instagram se u posljednje vrijeme sve više fokusira na kratke video zapise (Reels), u nastojanju da konkuriše TikToku, prenosi b92.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Evo u kojim zemljama se organizuju NAJSKUPLJE SVADBE

Vjenčanje u Španiji košta u prosjeku gotovo 22.000 evra i po tome je ta zemlja u svjetskom vrhu.

Među 14 analiziranih zemalja Španija je po cijeni vjenčanja na drugom mjestu, poslije SAD, piše El Pais.

U Francuskoj prosječno vjenčanje košta 16.500 evra, u Engleskoj gotovo 18.000, u Italiji 21.000, a u Kanadi 20.500 evra.

List ukazuje da ove zemlje imaju skoro sve ekonomske pokazatelje bolje nego Španija, a da se u njima manje troši na vjenčanja.

Profesor sociologije na Univerzitetu u Granadi, Luis Ajuso Sančes, objašnjava to tradicionalnom ulogom koju vjenčanje ima, a to je jačanje porodičnih veza, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, u mediteranskim zemljama društva su više porodična nego u sjevernoj Evropi, gdje individualizam ima veći značaj.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Arheološka istraživanja na mjestu buduće podzemne garaže u Beogradu

Na lokaciji na kojoj će biti izgrađena podzemna garaža u Vlajkovićevoj ulici, u Beogradu, počela su arheološka istraživanja koja prethode građevinskim radovima, izjavio je danas za Tanjug Radoslav Marjanović, predsjednik Gradske opštine “Stari grad”.

On je rekao da će arheološka istraživanja, koja su počela početkom marta, trajati od 60 do 90 dana, nakon čega će uslediti radovi na izgradnji podzemne garaže, a koji će trajati 15 mjeseci.

“Ovde ćemo imati priliku verovatno da pronađemo neke stvari koje su vredne i koje će kasnije biti izložene u Muzeju grada Beograda kako bi mogli svi građani Beograda da ih vide, ne samo tokom arheoloških istraživanja, već i kasnije”, rekao je Marjanović.

Marjanović je rekao da je građevinska dozvola za izgradnju podzemne garaže od strane Gradske opštine Stari grad zvanično izdata, da će u njoj biti 284 parking mjesta, pristupni nivo i tri podzemna nivoa.

“Kineska kompanija će raditi na izvođenju ovih radova, a nakon završetka podzemne garaže, iskopa i svega onoga što nas očekuje u narednom periodu, značajna stvar je i izgradnja novog parka u Vlajkovićevoj ulici, biće potpuno novih mobilijara, staza, biće zasađeno i drveće”, rekao je Marjanović.

“Ovo je važan projekat za sam centar grada, s obzirom na to da je nedostatak parkinga najveći problem sa kojim se građani naše opštine suočavaju”, rekao je Marjanović.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković rekla je da su sada počeli radovi na razbijanju betona i uklanjanju prvih slojeva zemlje.

“Podrazumeva se da ćemo u što skorijem roku ukloniti sve ono što ometa naše kolege i onda kreće ručni iskop, pa se nadamo važnim ostacima”, rekla je ona.

“Očekujemo i zna se pouzdano da su ovde ostaci antičkog Singidunuma. Ono što je Muzej već istražio i što se nalazi u muzejskim zbirkama je iz poteza nešto niže u Kosovskoj ulici. Očekuje se rimska nekropola i da će taj niz grobova ići onako kako smo i geodetskim snimcima i utvrdili”, rekla je Medaković.

(Tanjug)

Nastavi čitati

Aktuleno