Connect with us

Region

HIL: Kosovo da poštuje obaveze, SRBI da se vrate u institucije

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da se vrate u prištinske institucije, a Prištinu da bez odgađanja poštuje svoje obaveze, što, između ostalog, podrazumijeva i da odmah otpočne pregovore o osnivanju Zajednice srpskih opština.

Hil je istakao da su “SAD saglasne sa EU da nedavni događaji u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost važan napredak postignut u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU”.

– Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za trenutne sporove i ima potencijal da dalje eskalira tenzije na terenu – rekao je Hil medijima u Srbiji.

On je naveo da se SAD pridružuju EU u pozivu Srbiji i predstavnicima kosovskih Srba da “poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije svojim dužnostima, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije”.

– Istovremeno, ponovo se pridružujemo EU u pozivu kosovskim vlastima da bez odgađanja poštuju svoje obaveze. To znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mjera protiv vlasnika tablica dok strane u okviru dijaloga ne riješe pitanje registarskih tablica – dodao je on.

To, kako je rekao, takođe znači i odmah otpočeti pregovore o osnivanju zajednice srpskih opština, što je pravna obaveza za Kosovo.

Prema njegovim riječima, kontinuirani neuspjeh Kosova da sprovede ovu obavezu podriva princip vladavine prava i šteti njegovom ugledu i kredibilitetu.

– Pozivamo strane da izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije. SAD u potpunosti podržavaju napore EU da nastavi da posreduje u pregovorima – naveo je Hil.

On je zaključio da obje strane treba da pokažu da su spremne da traže rješenja na konstruktivan način i da poštuju obaveze preuzete u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU.

Srna

Region

NEMA MIRA NA KOSOVU! Nastavlja se talas etničkih incidenata

Na ambulanti u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice razbijena su stakla i iščupana metalna vrata sa šipkama koja su obezbjeđivala ovu zdravstvenu ustanovu, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Posljedice napada primijetila je medicinska sestra pri dolasku u ambulantu, koja je više puta bila na meti ekstremista.

Iz Kancelarije su naveli da ova zdravstvena ustanova pruža ljekarsku pomoć i Srbima i Albancima, ali da je jasno da ekstremisti, zaslijepljeni mržnjom, za to ne mare, već lome i vandalizuju sve što nosi prefiks srpsko.

Napad je izazvao zabrinutost mještana koji u ovoj ambulanti dobijaju prijeko potrebnu medicinsku pomoć.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su istakli da će preko svojih predstavnika na terenu sanirati štetu i nastaviti da ulažu u srpske zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji.

Nastavi čitati

Region

NESTALA SARA (17) IZ BORČE! Javila da je zaspala u autobusu, pa nestala bez traga – Porodica SUMNJA NA OTMICU

Sara Petrović (17) iz Borče nestala je danas oko 13 sati, a posljednji put je viđena kod restorana “Franš”.

Kako se navodi na Instagram stranici grupa_kkbops, ušla je u autobus ka autobuskoj stanici kod Zelenog vijenca.

– Javila se samo da je zaspala u autobusu i od tada joj se gubi svaki trag. Na njen telefon se javlja nepoznata muška osoba. Ne znamo da li je otmica ili krađa – navodi se na pomenutoj stranici.

Takođe, navodi se i da je u pitanju krađa sama bi se vratila kući, ali je nema već dugo.

– Molimo sve ljude da dijele i svaka informacija nam je važna. Sara je visoka 165 cm, ima braon kosu i oči i mršave je građe. Obučena je u crno i nosila je crni ranac – navode oni.

Ako je neko vidio Saru neka se javi na broj telefona: 064 1817 615

Nastavi čitati

Region

PIJANI OTAC PRETUKAO SINA PRIJETEĆI DA ĆE GA UBITI: Tužilaštvo traži zatvorsku kaznu i liječenje

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je dana 25. novembra podnijelo Trećem osnovnom sudu u Beogradu podnelo optužni prijedlog protiv P. P. (61) zbog nasilja u porodici.

Kako se navodi postoji opravdana sumnje da je istog dana u Zemunu, pod uticajem alkohola, primjenom nasilja kao i drskim i bezobraznim ponašanjem ugrožavao spokojstvo i tjelesni integritet svog sina N. P. udarivši ga više puta otvorenim šakama po licu i nogama po tijelu, te govoreći mu da će ga ubiti.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je predložilo da Treći osnovni sud u Beogradu okrivljenog oglasi krivim zbog izvršenja krivičnog djela Nasilje u porodici iz odredbe člana 194 stav 1 Krivičnog zakonika, da ga osudi na kaznu zatvoru u trajanju od šest mjeseci, da mu izrekne mjeru bezbjednosti Obaveznog liječenja alkoholičara iz odredbe člana 84 Krivičnog zakonika, te da mu produži pritvor s obzirom da postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo ili učiniti krivičnim krivično djelo kojim prijeti, piše Blic.

Nastavi čitati

Aktuelno