Connect with us

Svijet

Holanđanin opet predvidio zemljotres?! “Pogodiće centalni Mediteran”, rekao i datum, a onda se zatreslo u Hrvatskoj

Holanđanin je 12. februara postavio objavu na Tviteru, u kojoj je najavio šta slijedi u Italiji…

Malo nas vjeruje u predviđanja ili proročanstva i smatra da su takve stvari neosnovane. Ali jedan Holanđanin Frank Hugerbets je navodno predvideo prvi zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju, a sada i ovaj koji je pogodio Hrvatsku, a osjetio se i u Italiji. On je na osnovu planetarne geometrije 11. februara rekao da će biti jakih seizmičkih događaja u centralnom Mediteranu baš između 16. i 17 februara.

“U narednih nekoliko dana može doći do izvjesne povećane seizmičke aktivnosti, vjerovatno niske do srednje magnitude, oko 6. Od 16. do 18. februara postoji velika vjerovatnoća veoma jake do velike seizmičke aktivnosti, koja potencijalno dostiže niske do srednje magnitude oko 7, možda i veće”, napisao je on.

“U narednim danima imaćemo kritičnu geometriju planeta posebno od 14. do 16. februara, koliko možete da vidite na grafikonu postoji konvergencija kritične planetarne geometrije i to će biti kritično i postoji velika vjerovatnoća da će MAC K7 biti veliki seizmički događaj otprilike od 16. do 18. februara i želeo bih posebno da naglasim 16. i 17. kao datume zbog mogućnosti većeg seizmičkog događaja ili barem značajnog seizmičkog povećanja. To bi mogao da bude skup jake seizmičke aktivnosti ili bi mogao da bude jedan poseban seizmički događaj.”

“Planetarna geometrija to objašnjava tako da imamo živu Veneru i Uran i između je Merkur. Ovdje je crvena linija i to se dešava 14. februara. To je praćeno lunarnom konjukcijom, a podsjećam vas da je Venerina konjukcija sa Uranom i Mekurom prilično kritična i ima potencijal da izazove veliki seizmički događaj. Zatim ga prati nekoliko sati kasnije konjukcija Mjeseca i Marsa i takođe se naziva kritičnom konjukcijom naročito u sklopu sa ovom planetarnom geometrijom.”

Holanđanin je naveo nekoliko mjesta na kojima postoji mogućnost da dođe do zemljotresa, a jedna od lokacija je centralni Mediteran oko Italije, takođe i Grčke. Ove atmosferske fluktuacije mogu da ukažu na potencijalne regione za veći seizmički događaj. Naglasio je da ove fluktuacije nisu stopostotne, ali ako se nalazite u regionu u kome je navedeno da je moguć zemljotres, trebalo bi da budete na uzbuni, naročito oko 16. i 17 februara. Na snimku se vidi da je roze bojom označen dio Hrvatske (Krk) koji je danas pogođen zemljotresom jačine 5,3 stepena Rihterove skale, a treslo se u Italiji koja je veoma blizu mjesta udara.

Naglašavamo da ne postoji naučna osnova za predviđanje zemljotresa. Uvijek postoji šansa za zemljotrese na mjestima sa aktivnim rasjedima, ali specifične prognoze ne rade ništa bolje od nasumičnih kada se testiraju. Tvrdnje o prediktivnoj korisnosti planetarnog poravnanja su opovrgnute.

Svijet

Novi zemljotres u Turskoj

Zemljotres jačine 4,3 stepeni Rihetrove skale danas je pogodio Tursku u 12 sati i 25 minuta po lokalnom vremenu.

Epicentar je zabilježen 29 kilometara južno od Goksuna u Kahramanmarašu, na dubini od pet kilometra.

Zemljotres se dogodio dok se Truska i Sirija suočavaju s posljedicama razornih zemljotresa od 6. februara, u kojem je poginulo više od 47.900 osoba.

Nastavi čitati

Svijet

Detalji naloga za hapšenje Putina i ruske komesarke za dječija prava

Pretpretresno vijeće 2 Međunarodnog krivičnog suda odlučilo je izdati dva naloga za hapšenje i to protiv Vladimira Vladimiroviča Putina, predsjednika Rusije, i protiv Marije Aleksejevne Lvove-Belove, ruske komesarke za dječija prava u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije.

– Danas, 17. marta 2023. Međunarodni krivični sud izdao je dva naloga za hapšenje u situaciji u Ukrajini za Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, i za Mariel Vobelava, sekretarkom ruskog predsjednika za prava djeteta.

Za navodne ratne zločine deportacije djece sa ukrajinskih okupiranih teritorija u Rusku Federaciju. Međunarodnim pravom je zabranjeno okupiranim silama da prebacuju civile sa teritorije na kojoj žive na druge teritorije. Djeca uživaju posebnu zaštitu prema Ženevskoj konvenciji.

Sadržaj je tajan kako bi se zaštitile žrtve. MKS pridaje veliki značaj zaštiti žrtava, posebno djece. Ipak, sudije vijeća koje se bavi ovim predmetom odlučile su da u interesu pravde i da spriječe činjenje budućih krivičnih djela javno objavljuju postojanje naloga.

Ovo je važan momenat u procesu pravde pred MKS. Sudije su razmotrile informacije i dokaze koje je dostavio tužilac i utvrdile da protiv ovih lica postoje vjerodostojne optužbe. Za navodne zločine, MKS obavlja svoj dio posla kao sud. Sudije su izdale naloge za hapšenje. Izvršenje zavisi od međunarodne saradnje – kazao je predsjednik Suda Piotr Hofmanski.

U nalogu za Vladimira Putina se navodi “kako je lično ili zajedno s drugima počinio sljedeće zločine”:

– Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 7. oktobra 1952. godine, predsjednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022.

Postoje razumni razlozi za vjerovanje da g. Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, (i) jer je počinio djela direktno, zajedno s drugima i/ili preko drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta) i (ii) zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom efektivnom vlast i kontrolu, u skladu sa odgovornošću nadređenog (član 28(b) Rimskog statuta) – stoji u nalogu Vijeća ICC-a.

Kada je u pitanju Lvova-Belova ICC navodi njenu odgovornost za identična djela kao i za Putina.

– Gospođa Marija Aleksejevna Lvova-Belova, rođena 25. oktobra 1984. godine, komesarka za prava djeteta u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije, navodno je odgovorna za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djeca) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta).

Zločini su, navodno, počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gđa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno s drugima i/ili putem drugi (član 25(3)(a) Rimskog statuta) – navodi se u nalogu.

Iz Haga se navodi da je pretpretresno vijeće II smatralo je, na osnovu zahtjeva tužilaštva od 22. februara 2023., da “postoje razumni razlozi za vjerovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji, na štetu ukrajinske djece”.

Dodaje se i da je vijeće je smatralo da su nalozi tajni kako bi se zaštitile žrtve i svjedoci, ali i istraga.

Ipak, imajući u vidu da je ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno u toku, te da svijest javnosti o potjernicama može doprinijeti sprečavanju daljeg počinjenja zločina, Vijeće je smatralo da je u “interesu pravde ovlastiti Ured registrara da javno objelodani postojanje potjernica, imena osumnjičenih, krivična djela za koja su potjernice izdate i vidove odgovornosti koje je utvrdilo Vijeće”.

 

(Avaz)

Nastavi čitati

Svijet

Bajden: Opravdane optužbe protiv Putina

Američki predsjednik DŽozef Bajden izjavio je da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin “počinio ratne zločine” i da je “opravdana odluka” Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da za njim izda nalog za hapšenje.

Sjedinjene Američke Države nisu članica MKS-a, koji je juče pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje na protivzakonitu deportaciju djece i nezakonito prebacivanje ljudi iz Ukrajine u Rusiju od kada je prošle godine počela vojna akcija Moskve u Ukrajini.

“Očigledno je počinio ratne zločine. Pa, mislim da je to opravdano. Ali stvar je u tome što to nije međunarodno priznato ni sa naše strane”, rekao je Bajden novinarima i dodao da je ovo veoma snažna poruka.

SAD su odvojeno od ovog suda zaključile da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i podržavaju da počinioci snose odgovornost, naveo je portparol Stejt departmenta u saopštenju.

Potez MKS-a obavezuje 123 zemlje članice ovog suda da uhapse Putina i prebace ga u Hag na suđenje ako kroči na njihovu teritoriju. MKS je juče izdao i nalog za Marijom Lavovom-Belovom, ruskim komesarom za prava djeteta, po istim optužbama.

Rusija je odbacila optužbe da su njene snage počinile zločine tokom vojne akcije. Kremlj je juče objavio da je nalog MKS-a za hapšenje Putina nečuven i besmislen u odnosu na Rusiju, navodi Srna.

Nastavi čitati

Aktuleno